Hoppa till huvudinnehållet

Maria blev mamma till sitt barnbarn: ”Fick en bebis i 50-årspresent”

Publicerad:
Reporter Oscar Gustavsson
Oscar Gustavsson
oscar.gustavsson@nkp.se
1 år sedan. Att vara både mamma och mormor när man är 50 år är inget ovanligt. Men om det är till samma barn, då stiger ovanlighetsfaktorn brant. ”Min dotter Linnéa har en intellektuell funktionsnedsättning och vi har bävat för den dag hon skulle komma hem och berätta att hon var gravid”, säger Maria Gudmundsson.
1 år sedan. Att vara både mamma och mormor när man är 50 år är inget ovanligt. Men om det är till samma barn, då stiger ovanlighetsfaktorn brant. ”Min dotter Linnéa har en intellektuell funktionsnedsättning och vi har bävat för den dag hon skulle komma hem och berätta att hon var gravid”, säger Maria Gudmundsson. Foto: Magnus Carlsson

50 år sedan

”Krig” i Östvärmland för 2.500 repgubbar. 2.500 repgubbar har under några dagar härjat i de östvärmländska skogarna. Fullt krigstillstånd har rått i skogspartiet mellan Bjurtjärn och Kristinehamn i söder samt Karlsdals bruk och Svartälven i norr. Striderna inleddes på måndagsförmiddagen och avblåstes i dag. Kriget utgör övning för de repförband vid I 2, I 3 och A 9 som fullgjort ungefär hälften av repetitionsmånaden.

Kristinehamns moderater slåss för gamla gårdsnamn. Stora kulturhistoriska värden står på spel, när fastighetsbeteckningsreformen genomförs 1978. Det hävdar moderata samlingspartiet i Kristinehamn. Om fem år tar Centralnämnden för fastighetsdata, CFD, hand om registreringen av fastigheterna i landet. Men de nuvarande gårdsnamnen är inte anpassade efter dataåldern. 34 procent av alla gårdsnamnen i Värmland försvinner ur de officiella rullorna, säger man inom moderata samlingspartiet.

25 år sedan

Sommaren börjar närma sig med stormsteg och det är snart dags för semester. Ett säkert tecken är att Kvarndammens vandrarhem öppnade i helgen. I år är det första gången Kristinehamns kommun själva driver vandrarhemmet. ”Vi vill försöka få lite mer fart på Kvarndammen nu”, säger Jan Karlsson på fritidskontoret. Den största förändringen är serveringen som målats om och fått nya möbler. Inredningen går i dimgrönt, gammalröd och naturvit och är inspirerad av Carl Larsson.

Polisen efterlyser båtägare till tre fritidsbåtar som under våren hittats i Vänern. Två av båtarna fanns i Vålösundet och den tredje upptäcktes flytande nära Hult. ”Vi har inte kunnat hitta någon ägare till dem”, säger kriminalinspektör Kerstin Pettersson. Ingen av båtarna finns registrerad i fritidsbåtsregistret och ingen är heller anmäld stulen.

10 år sedan

Ladugård slukades av lågorna. Familjen på gården i Visnums-Kil vaknade och upptäckte att ladugården stod i lågor. När räddningstjänsten kom fram var byggnaden redan helt övertänd. Ett lamm, några kaniner och ett antal höns gick inte att rädda. På gården fanns också hästar, men de klarade sig tack vare att de gick ute i hagen. Var det någon risk att branden skulle sprida sig till boningshuset? ”Det ligger en bit bort och eftersom vinden låg på åt rätt håll var det aldrig hotat”, säger insatsledare Lars Eliasson.

Ekman hyr ut mobila toaletter. 2007 började Patrik Ekman arbeta med festivaler. En sak han upptäckte tidigt var att det behövs toaletter. ”Om jag behöver toaletter, behöver andra också. Därför har jag köpt in och hyr ut istället för att hyra själv”. Idag har företaget Nordic toilet 80 toaletter, men 20 till är på väg. Under fjolåret hyrde man ut ungefär 300 enheter. Bland kunderna nämner Patrik Ekman Törebodafestivalen, Frykstadansen och Diggiloo.

Artikeltaggar

Familj

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.