Hoppa till huvudinnehållet

EM-rally startar i Ölme: ”Det finns många fina vägar i trakterna”

Publicerad:
I European Rally Championship används rally 2-bilar, i huvudklassen. På bilden Pontus Tidemand, ett stort namn inom rally, som kör ERC-serien.
I European Rally Championship används rally 2-bilar, i huvudklassen. På bilden Pontus Tidemand, ett stort namn inom rally, som kör ERC-serien. Foto: Micke Fransson/TT

Den 7 till 8 juli körs Royal Rally of Scandinavia, som ingår i European Rally Championship.

Två sträckor ska köras i Ölme.

– Det är väldigt många fina vägar i trakterna, säger Glenn Olsson, vd för rallyt.

VM-rallyt Rally Sweden kördes i Värmland fram till 2022. Det flyttades då till Västerbotten, på grund av att det var snöbrist vart och vartannat år.

Royal Rally of Scandinavia körs på grus och blir den största rallytävlingen i Värmland sedan 2021. Den ingår i årets European Rally Championship (ERC) och är den femte av totalt åtta deltävlingar.

Glenn Olsson säger till NWT att det hittills har varit stora volymer.

– Över 40 i högsta klassen. Vi har satt ett tak på 80 för att inte riskera vägarna.

16 sträckor är planerade och den första körs i Ölme. Sträckan är 8,09 kilometer lång och sträcka 5 blir en repris på sträcka 1.

– Det är ofta så man gör i rally, man kör två gånger, säger Glenn Olsson.

Glenn Olsson under Rally Sweden 2020.
Glenn Olsson under Rally Sweden 2020. Foto: Micke Fransson/TT

Glenn Olsson var under tio år högste chef för Rally Sweden. Han slutade när rallyt flyttades från Värmland.

Rally Sweden hade Torsby som huvudort. I Royal Rally of Scandinavia är det Karlstad, med parkeringen vid Färjestad travbana som serviceplats.

– Vi har haft en bangrupp för att hitta sträckor lite längre söderut. Under min tid har vi inte varit på de här breddgraderna, säger Glenn Olsson om rallyt där Ölmesträckorna är de som ligger längst söderut.

Vi har bollat med Trafikverket – det är mycket statlig väg – och här var det okej att köra
Glenn Olsson

Ölmes sträckor ligger i norra Ölme, på grusvägar och där det är glest befolkat.

– Vi har bollat med Trafikverket – det är mycket statlig väg – och där var det okej att köra. Det har varit rally där förut. En del mer lokala rallyn. Inte på den här nivån, säger Glenn Olsson.

Vilka Ölmevägar som det kommer att köras på har arrangören ännu inte gått ut med. Glenn Olsson tror att det finns fina platser för publik att stå på.

Royal Rally of Scandinavia rör sig från Ölme norrut och har avslutning öster om Lysvik med sträckan Colins som rymmer det från Rally Sweden berömda hoppet Colins Crest. Det är på den sträckan, som också körs två gånger, som rallyts största publiksatsning kommer att göras.

Sträckorna

Fredag den 7 juli: 1) Ölme 1, 8,09 km, 2) Lungsund 1, 20,8, 3) Ängebäckstorp 1, 15,53, 4) Mölnbacka 1, 10,04, 5) Ölme 2, 8,09, 6) Lungsund 2, 20,8, 7) Ängebäckstorp 2, 15,53, 8) Mölnbacka 2, 10,04.

Lördag den 8 juli: 9) Tomten 1, 8,29, 10) Tolita 1, 9,52, 11) Gårdsjö 1, 11,46, 12) Colins 1, 9,55, 13) Tomten 2, 8,29, 14) Tolita 2, 9,52, 15) Gårdsjö 2, 11,46, 16) Colins 2, 9,55.

Totalt: 185,18 kilometer plus 676,52 transport.

Artikeltaggar

Glenn OlssonÖlmeRallyRoyal Rally of ScandinaviaSvenska rallytTrafikverket

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.