Hoppa till huvudinnehållet

Platta användes som barnvakt på förskola: ”Har förändrats”

Publicerad:
En förälder är kritisk till hur platta används på sitt barns förskola. Genrebild. Foto: Håkon Mosvold

Barn under två år får sitta och titta på en surfplatta och föräldern uppfattar att platta används som barnvakt av personalen. Föräldern har även noterat att barnen inte är utomhus varje dag. Det är kritik som framkommer på Kristinehamns kommuns sida för synpunkter.

– Det handlade inte om att det var för många barn i gruppen, säger Anna-Karin Fjärvik, rektor.

I början av året så startade skolförvaltningen en tillfällig förskoleavdelning för att få plats med de barn som skulle skolas in på en av kommunens förskolor. Avdelningen kommer vara öppen till sista juni 2023.

En förälder har i mitten av april skrivit olika synpunkter som hen önskar få svar på. Föräldern skriver att hen sett barn under två år titta på Babblarna på surfplatta och uppfattade det som att det skedde för att det var personalbrist. Föräldern skriver också att hen sett att barn sett på platta när personalen håller på att förbereda lunchen och undrar hur kommunen tänker kring deras låga ålder och användandet av platta på det viset.

Något föräldern också har klagomål på är barnens utevistelse då det verkar som att de är ute väldigt lite och även inne när det är fint väder. Föräldern undrar vad kommunen har för policy kring barnens utevistelse.

Föräldern ifrågasätter också personalens utbildningsnivå och har uppfattningen att personalen saknar utbildning i stor grad.

Anna-Karin Fjärvik är rektor på den aktuella förskolan och säger att avdelningen startade för att befintliga förskolor inte hade plats för de barn som skulle skolas in. En tillfällig avdelning har helt andra förutsättningar vid inskolning än en redan befintlig avdelning. Både personal och barn kommer till en verksamhet där allt ska byggas upp från start vad gäller rutiner, struktur och samarbete.

– Jag hade kännedom om synpunkten kring användning av Ipad sedan tidigare för det var något jag noterat utifrån olika besök jag gjort. Det var ett pågående arbete som jag redan hade med personalen.

Varför har man använt Ipad på det sättet?

– Jag tänker att det hör ihop med att det är en tillfällig avdelning där många barn ska skolas in under en kort period. Vanligtvis när man introduceras till förskolan kommer man redan till en befintlig grupp där barngruppen är trygg och personalen har jobbat ihop under en längre tid. När det blir tillfälligt så blir det till en början en avsaknad av det så det bygger vi upp samtidigt som barnen introduceras.

– Det handlade mer om att få barnen trygga och känna att man räckte till. Det handlade inte om att det var för många barn i gruppen, men när många barn samtidigt har samma behov av närhet och att känna anknytning till en ny person och att bli lämnad av sin vårdnadshavare så blir många ledsna samtidigt. Här kom Ipaden att bli en lösning.

Är det något som ni jobbar på att komma bort ifrån?

– Ja, absolut och sättet som det används på har förändrats. Nu använder vi det digitala verktyget utifrån att dokumentera barnens utveckling. Till exempel genom att man projicerar upp en bild på väggen, eller tillföra ljud och musik för att förstärka barnens lärmiljö och lek. Vi har kännedom kring WHO:s riktlinjer att små barn under två år inte ens ska utsättas för skärmtid. Det pratar vi mycket om i våra utvecklingsgrupper som vi har tillsammans med personalen.

Enligt rektorn så har förskolan ändrat sina rutiner kring användandet av platta. Genrebild.
Enligt rektorn så har förskolan ändrat sina rutiner kring användandet av platta. Genrebild. Foto: JESSICA GOW / TT

Hur tänker ni kring utevistelse?

– Jag vill ju naturligtvis att barnen ska ha tillgång till utevistelse dagligen. Men återigen så tänker jag att det handlar om att det är en tillfällig avdelning. När många barn är i samma fas, att släppa sin familj och bli introducerade till förskolan och knyta an till både ny lokal, personal och nya kompisar i gruppen, så ibland får man börja i det lilla och göra dem trygga inomhus först. Sen så har vi successivt ökat så att de också får lära känna gården. För när man kommer ut på gården så blir det ett större sammanhang och här möts de även av barn och vuxna från andra avdelningar. Idag är alla barn ute på gården och jag skulle säga att det vanligtvis också sker två gånger, både förmiddag och eftermiddag.

Är det utbildad personal på den här tillfälliga avdelningen?

– Jag har både förskolelärare, barnskötare och förskoleresurs där.

Förskoleresurs är enligt henne personal som inte har barnskötarutbildning, men arbetslivserfarenhet, likt ett vårdbiträde inom vården.

Avdelningen har fyra personal på 16 barn. I vanliga fall är det tre personal på 16 barn.

Hon uppmuntrar att vårdnadshavare hör av sig med sina synpunkter och klagomål och enligt rektorn har hon haft dialog med vårdnadshavaren.

– Jag har haft kontakt med familjen. När jag fick in klagomålet så tackade jag för att synpunkten kom in, sen berättade jag vad vi gjort men sen har jag varit noga med att ta till mig hur familjen upplever det nu. Min uppfattning är att de tyckte att det blivit till det bättre så vi bestämde att vi kunde avsluta ärendet.

När den tillfälliga avdelningen stänger i sommar så kommer barnen ingå i ordinarie förskoleverksamhet.

Artikeltaggar

BabblarnaBarnFörskolorKristinehamns kommunSkola och utbildningWHO

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.