1923 startade några båtentusiaster Christinehamns Motorbåtsklubb. 100 år senare har föreningen drygt 600 medlemmar och till helgen blir det födelsedagskalas.
Föreningens kassör Camilla Darvelid berättar att planeringen inför 100-årsjubiléet började redan i höstas. En grupp bestående av sex personer har varit involverade i arbetet.
– Och på pingstafton är det dags, säger Camilla.
Då stängs parkeringen vid Kapurja av för festligheterna. Det blir loppis, hoppborg och en rad andra aktiviteter. Bland annat kommer såväl Sjöräddningen som Bergslagens räddningstjänst att visa upp sig, men föreningen hoppas på ännu mer.
– Har vi tur kommer Kustbevakningen också, men det hänger på vad de har att göra i övrigt i helgen, säger Camilla.
När de öppna aktiviteterna är avklarade väntar silltallrik och trubadur i klubbens festtält.
Vad är det som lockar med båtlivet?
– Jag är mer eller mindre uppväxt på en ö. När skolan slutade på våren körde pappa ut oss till ön och så var vi där ända tills skolan började igen, svarar Camilla.
Hon berättar att hon i 20-årsåldern var aktiv seglare.
– Vi hade en tjejbåt och seglade från alla killar, säger hon med illa dold stolthet.
Sedan blev det familjeliv och motorbåt, men stugan på ön används fortfarande.
Klubbens ordförande Ola Andersson och Tomas Karlsson, vice ordförande, deltar också i samtalet. Deras lockelse till båtlivet ligger i friheten och lugnet.
– Sjöintresset över huvud taget, säger Tomas.
Ola säger att han får ungefär samma känsla till sjöss som vid en fjällvandring:
– Det är en naturupplevelse där det inte går att stressa.
Något som däremot kan vara stressigt är när båtarna ska i eller ur sjön. Men inte heller det är något större problem i Kristinehamn jämfört med vad det kan vara för en del andra båtklubbar.
Förklaringen ligger i att CMBK äger sin egen kran. De slipper hyra in en mobilkran två gånger om året.
– Då ska alla båtar i över en helg. Vi kan sjösätta i lugn takt och när det passar folk, säger Ola.
Han är inte bara ordförande utan även kranansvarig i föreningen. Tomas har ansvar för det stora båtupplaget och Camilla för klubbstugan. Som i så många andra ideella föreningar är det långt ifrån alla medlemmar som är aktiva i det dagliga arbetet.
– Det blir lätt en förening i föreningen, man räknar med att det är någon annan som ska göra det, säger Ola.
CMBK har sedan 1950-talet sin hemvist vid Kapurja. Idag äger klubben ungefär 50 000 kvadratmeter mark som till största delen är båtupplag.
– Vi har 274 uppläggningsplatser varav ungefär 150 är båthus, berättar Tomas.
Föreningen disponerar åtta andelsbryggor med ungefär 300 båtplatser. Att medlemsantalet är dubbelt så högt förklaras av att många har dubbla medlemskap eller privata bryggplatser.
– Du behöver vara medlem i CMBK för att få hjälp med att lägga i din båt, men det är också vanligt att man kan få rabatt på försäkringen om man är medlem i en klubb, förklarar Tomas.
Självklart finns det en rad fördelar att vara medlem i klubben, men är det något trion lyfter fram som den främsta är det gemenskapen.
– Vi har samma typ av problem och intresse, så vi hjälper varandra, säger Ola Andersson.