Kristinehamn får bra betyg av företagen – svårt att få rätt utbildad personal

Publicerad:
Anna Hedberg på Svenskt näringsliv kommenterar den årliga enkätundersökningen.

Företagen är fortfarande nöjda med det lokala företagsklimatet i Kristinehamns kommun. Det står klart när Svenskt Näringsliv idag presenterar resultatet från sin årliga enkätundersökning.

Under tisdagen presenterade Svenskt Näringsliv sin årliga enkätundersökning där 32 400 företag fått ge sin syn på det lokala företagsklimatet i landets kommuner.

Kompetensförsörjning är fortfarande en av de största utmaningarna för näringslivet i de allra flesta kommuner.
Anna Hedberg, Svenskt näringsliv

Svenskt Näringsliv har undersökt det lokala företagsklimatet årligen sedan 2001.

Historiskt har Kristinehamns utveckling i mätningen varierat. I år kan man dock se en positiv utveckling i frågorna som gäller mobilnät och bredband, tjänstemännens attityder samt skolans kontakt med det lokala näringslivet.

– Företagens betyg för några frågor går åt fel håll, men det rör sig om ganska små förändringar i Kristinehamns fall och kommunen ligger över riksgenomsnittet i de flesta frågor, säger Anna Hedberg, Svenskt Näringsliv Värmland.

Hon förklarar att det sammanfattande omdömet, det vill säga företagens värdering av hur det är att driva företag i Kristinehamns kommun, ligger kvar på oförändrad nivå på betyget 3,7.

I enkätundersökningen ligger betyget från föregående år kvar eller förbättras i totalt 8 av 15 delfrågor, där betyg sätts på en sexgradig skala. Företagen ger kommunen det sammanfattande omdömet av företagsklimatet på 3,7.

De områden där företagen ger kommunen underkänt det vill säga under betyget 3, är tillgången på arbetskraft och upphandling. Där hamnar betygen på 2,8 respektive 2,9.

— Kompetensförsörjning är fortfarande en av de största utmaningarna för näringslivet i de allra flesta kommuner. Ett fördjupat samarbete mellan kommunen, utbildningar och näringslivet måste till för att se vilka behov olika branscher har och för att kunna förbättra matchningen, konstaterar Anna Hedberg.

Enkätresultaten från den årliga undersökningen utgör två tredjedelar av den kommunranking som presenteras på hösten varje år. Vilken placering Kristinehamns kommun då hamnar på för 2023 presenteras den 20 september.

Artikeltaggar

Anna HedbergKristinehamnKristinehamns kommunNäringslivSvenskt NäringslivUtbildningVärmlands län

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare