Nästa vecka kommer många löpare att springa omkring mitt i centrum – två kvällar i rad.
Först ut är Kristinehamns orienteringsklubb med en deltävling i Park Tour Värmland.
– Det kommer garanterat mycket folk. 130 räknar jag med, säger tävlingsledaren Stefan Gunnarsson.
Park Tour Värmland springs på onsdag och följs upp av Harsprånget dagen efter.
Det är inte första gången som orienteringsklubben har en stadssprint i centrum. Det var sju år sedan senast. Då gällde det DM i sprint och det är i stort sett samma karta som används på onsdag.
– Den har blivit något reviderad av banläggaren Rasmus Pettersson, OK Djerf. Det är skitroliga banor i centrum, säger Stefan Gunnarsson som kontaktades av Rasmus Pettersson.
– Han hade svårt att få tag på arrangörer och jag tänkte först ”nej, nej”. Vi har ju motionsträning två gånger i veckan och ungdomsträning. Och så har vi vår Quattro, säger Stefan Gunnarsson.
Men han tänkte om. Nästa vecka blir det en motions-OL. Stadssprinten ersätter den andra.
Starten kommer att gå utanför Charlies pizzeria nära Stadsparken och Stefan Gunnarsson är säker på att många kommer vara med.
– Sprinttävlingar lockar många då det är ett snabbt arrangemang.
Park Tour Värmland i Karlskoga hade 130 tävlande och Stefan Gunnarsson tror på nåt liknande i Kristinehamn.
Han hoppas även att många tar sig ner till centrum för att titta på tävlingen.
– Det är en kul tävling att följa.
På nationella sprinttävlingar spärras vägar av med fysiska hinder istället
Precis som i Karlskoga kan man springa två etapper, vilket nästan alla gjorde då. Den bjuds på en svår och en lättare bana. De är lika långa fast man springer åt helt olika håll, som Stefan Gunnarsson säger.
Fågelvägen är banorna cirka 1,7 kilometer men löpsträckan blir uppåt tre kilometer. Löptiden beräknas till mellan 10-15 minuter.
På den svåra banan finns artificiella hinder som är markerade med rött på kartan. Det innebär avstängda passager för att försvåra vägvalen.
– På nationella sprinttävlingar spärras vägar av med fysiska hinder istället, säger Stefan Gunnarsson.
Stefan Gunnarsson säger att klubben kontaktade kommunen och fick lov att genomföra stadssprinten.
– Sprinttävlingar har mycket stränga regler. Man får inte passera häckar, staket och blomsterarrangemang. Ingen hyresägare behöver vara orolig för att något förstörs. Det ska inte synas att vi har sprungit, säger Stefan Gunnarsson.
– Löparna ska ta stort ansvar för trafik och vi kommer att ha kontrollanter ute för att hålla koll på att alla sköter sig, fortsätter han.
”Ett ordentligt uppsving”
KOK är synnerligen aktiv som arrangör med som nämnts två motions-OL i veckan. Och veckan innan midsommar springs den numera välkända Quattron med fyra etapper.
– Den är mycket populär. Den brukar locka nästan 500 deltagare, säger Stefan Gunnarsson som var den som startade Quattron.
I augusti bjuder KOK in till medeldistans på Kaffeberget.
Stefan Gunnarsson säger att för att vi ska kunna göra bra arrangemang måste kartorna vara uppdaterade.
– Vi har fått ett ordentligt uppsving tack vare två mycket kompetenta klubbmedlemmar, Rolf Steiner och Anders Nyberg, som lägger ner hundratals timmar både i skogen och vid datorn, säger Stefan Gunnarsson.