Hoppa till huvudinnehållet

Här byggs nya bostadsrätter: ”Något för kristinehamnarna att vara stolta över”

Publicerad:
Linda Karas och Johan Tjernström är fastighetsmäklare i Kristinehamn. Projekten ute vid Presterud kan ses i bakgrunden.
Linda Karas och Johan Tjernström är fastighetsmäklare i Kristinehamn. Projekten ute vid Presterud kan ses i bakgrunden. Foto: Sofia Bengtzing

Byggkris till trots - Svensk Husproduktion Projekt AB startar upp försäljning av bostadsrätter i Kristinehamn.

– Det är positivt att det satsas på nyproduktion, säger Johan Tjernström, fastighetsmäklare på Svensk fastighetsförmedling.

Vid Vänerns strand vid Presterud i Kristinehamn ska nu 16 bostadsrätter byggas. Det är Svensk Husproduktion Projekt AB som står bakom planerna.

Johan Tjernström är fastighetsmäklare på Svensk fastighetsförmedling och han berättar att bostadsmarknaden för tillfället är relativt trög.

– Men det är inte något som är unikt för Kristinehamn, det gäller hela Sverige. Dagens marknadsläge med räntor och allt som har varit den senaste tiden har ju påverkat produktionen. Dels att det är mer osäkert när det gäller nyproduktion och dels att det blir ett dyrare projekt, vilket påverkar plånboken mer, säger han.

Men ändå väljer man att satsa?

– Ja, man väljer ändå att satsa. Man gjorde ju om det här projektet från rena tvåplanshus till att ha lagt till sju enplanshus. Vi la ut det här projektet i fredags och redan nu finns det fyra intressenter. Man märker att så fort man hittar rätt produkt, trots att det är en trögare marknad, så går det fort.

Om man jämför med husen som byggs bakom Stadshotellet där intressenterna inte har varit lika många på så få dagar, så menar Johan Tjernström att det handlar om produkten snarare än läget.

– Att det skulle vara mer attraktivt att bo i skärgården kan jag inte svara ja på direkt. Det finns fördelar med de andra områdena också. Bakom Stadshotellet är ett centralt område men själva produkten i sig är så viktig idag. Tvåplanshus är det tyvärr inga äldre som går in och köper och vi har många äldre som skulle vilja ha enklare boenden, säger han.

Det känns kul och nydanande
Anna Bjerke, Svensk Husproduktion Projekt AB

För att kickstarta projektet med byggstart inom kort kommer de boende att bjudas på månadsavgiften de första två åren.

– Det känns väldigt kul och nydanande att erbjuda projektet på det här sättet. Det finns fortfarande ett stort behov av bostäder med vackert läge i den här regionen. Därför vänder sig projektet till familjer och par i alla åldrar, säger Anna Bjerke på Svensk Husproduktion Projekt AB.

Husen kommer att vara på mellan 87 och 110 kvadratmeter och kommer vara flexibelt utformade. Hållbarhet kommer att stå i fokus.

Man satsar på stora fönster med mycket ljusinsläpp och egna altaner på baksidorna. Man kan välja mellan hus med tre till fem rum.

Husen kommer att förläggas i tre längor med både enplans- och tvåplanshus. Gemensamt kommer boende i föreningen att ha tillgång till växthus och lekplats. Varje bostadsrätt kommer ha eget förråd. Utöver det kommer även föreningen att ha egen bad- och båtbrygga.

– Trots den nedgång som skett i bostadsbranschen det senaste året, och den oro som många känt inför att köpa hus, är vi övertygade om att det nu vänder och fler väljer att köpa hus, säger Anna Bjerke och tillägger:

– Kristinehamn behöver bostäder och här erbjuds riktigt fina hus med möjlighet till gemenskap, enkla fritidsaktiviteter samt närhet till kultur, skola och service.

Johan Tjernström avslutar med att poängtera att det ser ljust ut med arbetstillfällen framöver i och med återetableringen av A9.

– Jag tycker att det är roligt att Svensk Husproduktion ändå väljer att satsa på Kristinehamn, det tycker jag att kristinehamnarna ska vara stolta över. Vi ser ljust på framtiden, avslutar han.

Artikeltaggar

A9Bostad och byggenBostadsrätterBostäderKristinehamnPresterudVänern

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.