”Alla mina kompisar har fått sommarjobb… men jag är invandrare”

Publicerad:
Insändarskribenten berättar om hur svårt det är att få jobb med ett icke svensk-klingande namn.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Elefanten i rummet.

– Ska du hänga med din kompis idag? frågar jag dottern.

– Nej, hon kan inte. Hon fick ett sommarjobb, svarar hon och suckar.

– Vad kul! Vad är det för jobb? undrar jag. Det visar sig vara detta jobb där ungdomarna står utanför stormarknader och säljer frukt.

– Men du har också sökt det här jobbet. Fick du inget svar? undrar jag.

– Alla mina kompisar fick detta jobb mamma! ALLA mina svenska kompisar fick detta jobb. Men jag är invandrare. Jag kommer aldrig få jobb!

Jag kunde inte svara henne. Jag hade verkligen inget svar. Ledsamt! Att min tonåring tänker så krossar mitt hjärta.

Hon har redan sökt ganska många jobb men inget svar. Det enda hon fick svar på är att jobba som telefonförsäljare. Att vara invandrare på jobb är inte så enkelt heller. När hon ringer en kund och säger sitt riktiga namn så lägger kunden på luren i örat direkt. Till slut har hon hittat lösning. Ett svenskt påhittat namn och då funkade det utmärkt.

Vi har dessutom väldigt dålig erfarenhet av att söka jobb som invandrare. Min man har sökt minst sagt hundratal jobb. Han har fått samma svar varje gång ”Vi har valt att gå vidare med en annan kandidat men du är välkommen att söka andra uppdrag hos oss”. Är man verkligen välkommen? Sanningen är att de flesta ansökningar som är undertecknade med icke svenskt namn slängs i soptunnan innan man ens läser dem. Han har ALDRIG varit på jobbintervju. Det jobb som min man till slut fick var genom en gammal kollega och inte genom jobbansökan. Jag vet att det också finns svenskar som har svårt att hitta jobb och en del får samma svar på jobbansökan men detta är verkligen en igenkännande historia hos väldigt många invandrare, de flesta skulle jag säga.

Jag vet också att man har väldigt liten chans att få jobb utan kontakter och nätverk. Det är sant och gäller båda svenskar och nysvenskar. Arbetsgivaren vågar inte anställa vem som helst. Att passa in i gruppen är mycket viktigare än alla dina utbildningar och erfarenheter. Tänk då hur en nysvensk skulle ha sådant nätverk!

Jag anser oss i familjen som integrerade och väl etablerade i samhället. Vi är väl utbildade och sköter oss på bra sätt. Och vi trivs väldigt mycket med det. Vad skulle man behöva göra mer för att få leva i Sverige? Det spelar tydligen ingen roll hur duktig, bra eller trevlig du är! Det spelar ingen roll vilka utbildningar eller hur lång erfarenhet du har! Så länge du har ett icke svenskt namn så spelar ingenting annat någon roll. Min dotter tänker ibland varför hon inte har ett ”internationellt” namn och att det kanske skulle underlätta. Jag känner många med invandrarbakgrund som bytt sina egna och sina barns namn! Integration är bra men att behöva assimileras och smälta samman helt är inte hälsosamt.

Jag är väldigt ledsen att jag behövde skriva det här men någon behövde prata om elefanten i rummet. Men jag vill verkligen att fler skulle våga ge oss en chans. Alla förtjänar en chans.

Upprörd mamma

Artikeltaggar

ArbetsgivareIntegrationMänskligtSkola och utbildningUtbildning

Läs vidare