En stor, mörk, ful, rektangulär byggnadskropp

Publicerad:
Det finns mycket kritik mot nya byggnationen i centrum. Foto: Ida Oscarsson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det verkar inte som om arkitekt och byggnadsansvariga har beaktat detta områdes speciella prägel, då det byggts upp en stor, mörk, ful, rektangulär byggnadskropp, som inte alls passar in i miljön, enligt min mening.

I området kring Gamla kyrkogatan och i närheten av Loraine Rantalas skulptur låg med största sannolikhet Kristinehamns medeltida kyrka och kyrkogård. I mitten av 1980-talet företogs arkeologisk utgrävning i området och man hittade kistrester som kunde dateras till medeltiden.

För övrigt fanns småskalig bebyggelse tidigare på dessa tomter. Utefter både Gamla och Nya Kyrkogatan små pittoreska hus med varierande affärer. Särskilt minns jag Spetz leksaksaffär som jag ofta besökte.

Man undrar hur den planerade byggnationen kommer att se ut? Har ritningar och förslag ställt ut, så att allmänheten fått ta del av planerna? När det gäller en sådan känslig miljö bör kristinehamnarna ha fått yttra sig och inte vara tvingade att godkänna färdiga produkter från ett arkitektskrivbord. Kanske de byggnadsansvariga inte alls förstått vilken känslig miljö man sätter spaden i?

Med vänlig hälsning

Gunnar Edström, uflyttad kristinehamnare med känsla för sin födelsestad

Fula centrumhuset- tänk om och gör något vackert!Barnpanelen dissar det nya huset: ”Inte det finaste jag har sett”

Artikeltaggar

ByggnationGunnar EdströmKristinehamnKyrkogårdarSamhälleSkulpturerUtgrävningar

Läs vidare