Hoppa till huvudinnehållet

Det händer vecka 21: Fastingen, jubileum och gyminvigning

Publicerad:
Nu är det dags för Fastingen igen.
Nu är det dags för Fastingen igen. Foto: Magnus Carlsson

Slutet av maj brukar betyda Fastingsmarknad i Kristinehamn. Och det gör det i år också, men det händer en hel del annat kul i veckan också.

Fastingen

På torsdag startar Fastingen med Tivoli, Kaninjoggen och Harsprånget. Under fredag och lördag är det musikfestival i stadsparken. Sator, Misconduct, ️Kravalj, ️Rydell & Quick och ️250kg Kärlek står för musiken. Det blir även knallemarknad och en hel del andra programpunkter.

Christinehamns Motorbåtsklubb firar 100 år

För att uppmärksamma sitt jubileum kommer klubben arrangera ett evenemang med sjötema på lördag vid Kapurja.

På parkeringen på sjösidan av vägen kommer Sjöräddningen samt ett antal företag med anknytning till sjölivet att vara representerade. Däribland Elvina Marin som erbjuder service av uppblåsbara flytvästar på plats. Det kommer även att visas upp lite båtar i vattnet och på land, såväl snabba som långsamma.

Innanför bommen, på grusplanen kommer det att bli loppis.

För de yngre kommer det att finnas en hoppborg att rasa av sig i.

Galleri Vågen

Gruppen Konstverket, som är en del av Camp Nova, ställer under hela veckan ut på Galleri Vågen. Deltagarna har jobbat med porträtt som nu visas upp i galleriet.

PRO Kristinehamn

Nu avslutar vi vårens program med grillning på gården. Vid dåligt väder får vi krypa in i stugvärmen. Carin Övringe kommer och informerar om vilka aktiviteter som kommunen erbjuder under sommaren.

PRO Björneborg

PRO Björneborg tränar qui gong på tisdag, spelar boule på tisdag och torsdag, promenerar på onsdag och äter sillunch på torsdag.

Sista anmälningsdag till sillunchen är måndag. Aktiviteterna sker vid PRO-stugan i Björneborg.

Bäckhammar

På onsdag eftermiddag invigs de nya boulebanorna och utegymmet i anslutning till Folkets hus i Bäckhammar.

Medverkar vid invigningen gör tekniska nämndens ordförande Krister Nyström (S). Invigningen sker i samarbete med PRO och Folkets hus-föreningen och det serveras fika.

Ölme

Tisdag eftermiddag är det dags för avslutning av Café Klippan för terminen. Det blir med en utflykt till Niklasdam trädgård och avresa är en halvtimme tidigare än vanligt. Sedan paus till första tisdagen i juli.

Tisdag afton fortsätter scouterna att träffas på Ölmeklint för att lära sig leva och trivas med sig själv och varandra och snart är det dags för scoutläger.

Onsdag kväll blir det åter livsnära samtal. Därefter bön. Sista onsdagsträffen i Klippan inför flytten till Ölmeklint.

Torsdag eftermiddag är det åter dags för stickcafé hos Equmeniakyrkan i Väse.

På söndagen är det start för säsongen på Ölmeklint. Pingstdagens gudstjänst blir tillsammans med Ulf Eriksson samt Ingela och Per Öhman.

Söndag afton är det lovsångsgudstjänst i Ölme kyrka tillsammans med Jenny Persson och nya musikern Björn Eckerrot.

Summertour

Discgolf i Björneborg. Under sommarhalvåret med start under våren kan du vara med i Björneborgs IFs tävlingsserie i discgolf. Tävlingarna hålls vid 18-hålsbanan i Björneborg.

Kristinehamns konstmuseum

På torsdag eftermiddag är det seniorhappening på konstmuseet Detta i form av ett föredrag om Hilma af Klint – en kvinnlig röst i det esoteriska landskapet. Det är konstnären Bertil Bengtsson som håller föredraget.

Mensatest

Den 26 maj finns möjlighet att göra ett test om man är kvalificerad att gå med i Mensa. Testet genomförs på Djugårdsskolan och kräver föranmälan.

Öppen scen

På torsdag (25/5) arrangerar Varnan Vis -och Folkmusikförening en öppen scen på Mastmagasinet.

Det riktar sig till de som spelar visor eller folkmusik och vill visa upp något ur sin repertoar. Det brukar bli en trevlig kväll med stor variation, enligt arrangören.

Den som vill medverka ombeds skriva ett meddelande till föreningens hemsida eller Facebooksida.

SKPF

SKPF-pensionärerna har medlemsmöte med våravslutning i Broängskyrkan på torsdag eftermiddag. Då blir det underhållning av ”Herr och Fru hackspett”,

Kaffe med bakverk utlovas.

Skärgårdskapellet

25 maj är det årsmöte i Skärgårdskapellet ideella förening. Kvällen inleds med att nestorn Margot Carlstedt spelar läsarsånger på orgeln och den som vill får gärna sjunga med i de välkända sångerna.

Margot och hennes man, pastor Gustav Carlstedt, var aktiva inom Metodistkyrkan och de medverkade flera gånger i Skärgårdskapellet, när det stod i Lötmossen och var kapell för metodistförsamlingen.

Skärgårdskapellet orgel fanns tidigare på stiftsgården Dömle och stod efter Dömles försäljning i ett förråd innan den i vintras hamnade i Skärgårdskapellet.

Stadsvandring

Följ med Regina Nordenfeldt på en guidad stadsvandring, tillbaka till Kristinehamns storhetstid. Christina Skan ikläder sig på lördag åter rollen som Regina Nordenfeldt. Samling sker vid Kristinehamns turistbyrå.

Picassoskulpturen

På lördag kan den som vill få höra berättelsen om hur skulpturen kom att hamna i Kristinehamn. Det handlar om samarbete, tålamod, envishet och kärlek.

Sjöfarten

Väntade fartyg till Kristinehamns hamn vecka 21.

Torsdag M/S ”Fast Jef” belgisk från Klaipeda med urea.

Torsdag M/S ”Solfjord” norsk till Kvinesdal med glödskal.

Vattenståndet: 67 cm över referensytan.

Artikeltaggar

BäckhammarBjörneborgBouleDömleFolkmusikInvigningarKrister NyströmMastmagasinetMSMusikPROSångSkärgårdskapelletSKPF

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.