Hoppa till huvudinnehållet

Här är 30 timmars arbetsvecka införd: ”Vill utmana åtta timmars-normen”

Publicerad:
Enhetschef Emelie Hult Norgren och socialsekreterarna Susanne Nordebring och Jenny Salomonsson är glada över att 30 timmars-veckor nu är infört.
Enhetschef Emelie Hult Norgren och socialsekreterarna Susanne Nordebring och Jenny Salomonsson är glada över att 30 timmars-veckor nu är infört. Foto: Michaela Persson

Den första maj införde Arbete, kompetens och välfärdsförvaltningens enhet för barn och unga 30 timmars arbetsvecka. Det är ett ettårigt projekt med huvudsyfte att få personalen att stanna kvar.

– I första hand gör vi inte det här för att rekrytera, utan fokusera på att de som redan jobbar här vill fortsätta med det, säger Emelie Hult Norgren, enhetschef för barn och unga i Kristinehamn.

Redan för fem, sex år sedan var frågan om 30 timmars arbetsvecka på tapeten. Då var det akademikerförbundet SSR som drev frågan. Men det var för ett år sedan som Emelie Hult Norgren, enhetschef, tog upp frågan på allvar med enheten barn och unga.

– Det har varit en process. Det har varit ofantligt många frågor. Vi har samverkat med SSR och Vision i det här eftersom de också har skrivit under det lokala kollektivavtal som tagits fram, säger Emelie Hult Norgren.

Hoppas fler får möjligheten att prova det här
Susanne Nordebring

Barn och unga innefattar 24 handläggare och tre biträdande enhetschefer.

– Det är en stor arbetsgrupp. Och vi bestämde att antingen gör hela arbetsgruppen detta eller så gör ingen det. Vi måste kunna följa upp projektets effekter och det blir svårt om inte hela arbetsgruppen är delaktig, säger Emelie Hult Norgren.

Susanne Nordebring och Jenny Salomonsson är socialsekreterare och de har varit positiva till införandet av den här förändringen ända sedan det kom på tal och de är överens om att det gäller alla i arbetsgruppen.

– Hittills har jag inte hört någon säga något negativt, utan det här är något vi har väntat på. Om man hade funderingar innan på att söka annat jobb, så har man inte det längre. Det finns ingen anledning att byta nu. Vi har fått världens möjlighet, säger Susanne Nordebring.

– Det har gått enligt plan, men ibland kan det kännas lite märkligt att gå hem redan halv tre, säger Jenny Salomonsson.

Förutom trettio timmars arbetsvecka har medarbetare inom Kristinehamns kommun möjlighet att teckna distansarbetsavtal om verksamheten tillåter det. Det innebär att socialsekreterarna kan arbeta hemifrån max två dagar i veckan, något som också Susanne och Jenny är överens om att de tycker är bra, då de båda samåker från Karlstad.

– Ja, när det gäller pendlingstiden så har det blivit en jätteförändring. Men oavsett om man pendlar eller inte, så hoppas vi att fler får möjligheten att prova det här, säger Susanne Nordebring.

Även om det mest har varit positiva synpunkter är det en sak som har kommit upp som lite av en oro hos arbetsgruppen berättar enhetschefen.

– Det är ju det här med den sociala samvaron. Det är svårt att hinna ta en halvtimme på förmiddagen och en halvtimme på eftermiddagen för en fika till exempel. Nu kanske man som mest möter varandra när man hämtar kaffe. Det är en oro som har framförts, även om den inte varit avgörande.

– En annan sak är att vi tidigare hade flex, men den har ju blivit lite snävare nu, säger Jenny Salomonsson.

Det här är en folkhälsofråga
Emelie Hult Norgren

De är också noga med att poängtera att den här förändringen inte är något som kommer att påverka medborgare och klienter på något sätt. Projektet kommer att tas upp på APT varje månad samt utvärderas i sin helhet under våren 2024.

– Medarbetarna förväntas ha samma arbetsbelastning som förut och projektet ska vara kostnadsneutralt. Det vill säga, vi gör inte det här för att de som redan jobbar här ska jobba mindre så att vi ska anställa fler. Men jag som chef måste vara uppmärksam på om någon inte mår bra av det här. Då har vi inte vunnit någonting, säger Emelie Hult Norgren och tillägger:

– Någonstans finns även tanken att utmana åtta timmars-normen. Det är en folkhälsofråga och enligt mig även en kvinnofråga. Det är viktigt att fråga sig: hur får man in mer balans i livet? Återhämtning är enormt viktigt för hälsan men det är inte alltid något man välja eller styra över. Man kan inte alltid styra sina tankar, speciellt om man inte har tillräckligt med balans i livet, avslutar hon.

Artikeltaggar

ArbeteAvtalBarnKarlstadKollektivavtalKristinehamnKristinehamns kommunMänskligtSSR

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.