Han satte inte ner foten – Georg ensam i stan i trial

Publicerad:
1 år sedan. Trial är motorsporten där förarna tar sig an en bana med olika hinder, och det gäller att inte sätta ner foten. Lars Lönnberg var länge ensam tävlande i Kristinehamn på sin tid. Hans son Georg är nu i samma sits men i Karlskoga är det bra drag. ”Karlskoga har Sveriges bästa trialområde”. Foto: Oscar Gustavsson

50 år sedan

Femton allmänna badplatser, fem småbåtshamnar, två friluftsgårdar, två alternativa platser för golf och en stugby upptar den preliminära fritidsplan som håller på att upprättas för hela kommunen. Remissinstanser är bl. a. länsstyrelsen, vägförvaltningen, skogsvårdsstyrelsen, lantbruksnämnden och A 9. Vidare kommer den att gå på remiss till kommunstyrelsen, byggnadsnämnden, fritidsnämnden, hälsovårdsnämnden, sociala centralnämnden, hamnstyrelsen, skolstyrelsen och kulturnämnden. Lantbrukarnas Riksförbund skall vidare få ta del av planen liksom Sällskapet för Naturskydd, Christinehamns Motorbåtsklubb och Christinehamns Segelsällskap.

”Verka utan att synas” – 25 år för landsortspressen. Läsaren kanske någon gång har undrat hur det är möjligt för lokaltidningen att så väl kunna ”hänga med” även i vad som sker ute i stora världen. Svaret är samarbete. Ingen enskild lokaltidning skulle ha råd att ständigt hålla en stab medarbetare utplacerade jorden runt.

25 år sedan

Kristinehamns Musikkår räddade syttende maj. På 1820-talet försökte den svenske kungen att förbjuda 17 maj-firandet i Norge. I söndags blev det Kristinehamns Musikkår som fick rädda det norska nationaldagsfirandet. Nu har svenskarna blivit rikskändisar på kuppen - i Norge. ”Jag är nog den mest kände svensken där för tillfället” skrattar ordförande Gösta Fredriksson. Ett massivt medieuppbåd har följt musikkårens förberedelser för det mycket ovanliga engagemanget. Aldrig förut har en utländsk orkester rest till Norge och fått spela nationalsången för flaggviftande norrmän på syttende maj.

Höjda löner botar lärarbrist. Allt färre unga söker sig till läraryrket. Men nu ska kraftigt höjda lärarlöner råda bot på det. ”Det är bra. Men det handlar inte bara om lönerna. Arbetsmiljön är också viktig”, säger Lars Tanner, ordförande för Lärarförbundet i Kristinehamn.

10 år sedan

Kritiska till flytande bostäder. Marieberg. Yttrande om detaljplanförslag. ”Flytande bostäder ska man låta bli”, säger miljö- och byggnadsnämndens ordförande Svante Persson (S). Motståndet mot att tillåta flytande bostäder i Varnumsviken är massivt från miljö- och byggnadsnämnden. Politikerna anser att flytande bostäder inte är förenliga med detaljplanens syfte. Dessutom medför det tekniska, miljömässiga och estetiska komplikationer och det saknas bärande motiv för att tillåta den typen av byggnation.

Ja, vi elsker dette landet. I fredags var det syttende maj och naborna firade som vanligt stort. På Djurgårdsplatån var det kosligt med tårtor och allsång i solen för det 199 år gamla landet. Solveig Knudsen, en av dem som sitter med i kommittén som anordnar alla festligheter och aktiviteter, flänger runt i sin vackra klänning. ”Det är en norsk bunad från Hallingdal”, berättar hon. Aven Aase Broostuen bär en bunad. ”I Norge är det mycket vanligt att man bär dem på olika högtider som konfirmationer och bröllop. Och i dag speciellt.

Artikeltaggar

Familj

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare