Hoppa till huvudinnehållet

Kungligheter och vikingar kan rädda Gustafsvik: ”Finns ett stort internationellt intresse”

Publicerad:
Victoria Blackman har rest ända från Vancouver i Kanada för att besöka sitt kära Gustafsvik. Hon hoppas att sista ordet i kampen om herrgårdsområdet ännu inte är sagt.
Victoria Blackman har rest ända från Vancouver i Kanada för att besöka sitt kära Gustafsvik. Hon hoppas att sista ordet i kampen om herrgårdsområdet ännu inte är sagt. Foto: Joakim Magnusson

Nu kommer det kritik mot kommunens förslag att sälja Gustafsviks herrgårdsområde, och kritiken kommer från oväntat håll – nämligen Vancouver-baserade Victoria Blackman.

– Förfärligt! säger hon om beskedet.

Victoria hoppas att beslutet kan ändras, och sätter sitt hopp till både kungligheter och vikingar.

Victoria Blackman från Vancouver besökte sitt kära Gustafsvik under tisdagen. För första gången på fyra år.

– På grund av covid. Jag har varit väldigt försiktig, säger hon.

För Victoria betyder Gustafsvik otroligt mycket. Hennes far Urban är född i Gustafsvik och begravdes där 2014. Victoria har bott över hela världen, men har ett litet hus i Småland och dubbelt medborgarskap, något som hon är mycket stolt över.

– Min far emigrerade som 20-åring och reste runt hela världen men älskade alltid Sverige och var mycket mån om Gustafsvik, säger hon.

Victoria har svårt att ta in att kommunen nu planerar för en försäljning av Gustafsvik.

– Kanske beror det på att jag kommer hit med lite andra ögon än de som befinner sig mitt i allt. Men det finns en fantastisk historia här som måste bevaras, säger hon.

Flagnande flyglar.
Flagnande flyglar. Foto: Joakim Magnusson

Victoria har minnen av den gamla herrgården som brann ner 1967. När hon för några år sedan återvände till herrgårdsområdet blev hon bestört över det dåliga skicket på flyglarna. Hon blev därför väldigt glad när Ernst Kirschsteiger kom och spelade in sitt populära sommarprogram på Gustafsvik 2017.

– Jag var så glad över allt som gjordes, att det blev en återstart. Festivalerna och alla människor som kom hit. Alla älskade det, säger Victoria.

Victoria Blackman är beredd att dra i alla trådar. Hon nämner ett rykte om att den ryska tsaren en gång lär ha stannat till i området på väg västerut, räknar upp olika kungligheter och historiska kopplingar till platsen och uppmanar också olika myndigheter och organisationer att engagera sig i platsens öde.

– Prinsen (Carl Philip), är inte han hertig av Värmland? Kan inte han göra något?

Hon menar också att Gustafsvik kan kopplas till en populär tv-serie.

– The Vikings. Det var ju en jättesuccé. Alla satt som klistrade vid tv:n. Det finns ett stort internationellt intresse för vikingar, inte minst i Kanada eftersom vikingarna även kom dit och upptäckte Newfoundland. Det fanns många farleder som var viktiga för vikingarna, och de kom även hit.

Det gjordes på 1800-talet bland annat en del silverfynd i området som tyder på att personer från Gustafsvik kan ha deltagit i vikingastrider mot den engelske kungen Ethelred på 1000-talet.

Vikingaarvet fascinerar Victoria Blackman. Hon tror att vi i Sverige ofta underskattar hur stort intresset för vikingarna är internationellt, särskilt efter tv-serien The vikings.
Vikingaarvet fascinerar Victoria Blackman. Hon tror att vi i Sverige ofta underskattar hur stort intresset för vikingarna är internationellt, särskilt efter tv-serien The vikings. Foto: Joakim Magnusson

Victoria Blackman är mycket fascinerad av detta arv. Hon har till och med dna-testat sig för att reda ut sina kopplingar till vikingarna och fått veta att hon är 81 procent svensk-norsk, en insikt som fick en av Victorias släktingar att odla ett halvmeterlångt vikingaskägg.

Kommunen har meddelat att de har för avseende att sälja Gustafsvik. Något definitivt beslut är ännu inte klubbat, men inte mycket tyder just nu på en kursändring från politikens sida.

– Jag skulle gärna vilja köpa en liten bit av Gustafsvik, men just nu har jag ingen aning om vad som är till salu eller vad det kostar. Och egentligen tycker jag inte att det är ett område som en enda privat ägare ska kunna njuta av. Det ska bevaras för folkets skull. Jag tycker att man måste se över det här beslutet. Det här är för Kristinehamn, Värmland och hela Sverige, säger Victoria.

Klenare utbud att vänta i sommarAvskaffa Stadsparken, ta åter Gustavsvik i besittning800 000 kronor per år för skyltar och toaletterOsäker framtid för Gustafsvik: ”Inte prioriterat för oss”"Inte realistiskt att Gustafsvik ska bli ett självförsörjande besöksmål”Liberalerna vill sälja Gustafsvik: ”Kommer att förfalla”Enigt ja till försäljning av Gustafsvik: ”Vi lär göra en rejäl reavinstförlust”

Artikeltaggar

CoronavirusetFestivalerKanadaKungligheterNöje/KulturPrins Carl PhilipTV-serierVancouverVärmlands län

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.