Fula centrumhuset – tänk om och gör något vackert!

Publicerad:
Chilid group bygger i kvarteret Tellus bakom Statt. Foto: Magnus Carlsson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Jag är djupt förvånad över hur det har varit möjligt att godkänna placeringen av ett kontorshus som helt bryter mot stadsmiljön. Jag menar att det är oroväckande att inte tjänstemän och förtroendevalda har tänkt på relationerna till annan bebyggelse på samma gata och i omgivande kvarter.

Det kan räcka med att nämna Kolgården och upprustade trähus. I närheten ligger även Frödinghuset med sin speciella historia och allt detta på en gata som avslutas med Kristinehamns magnifika kyrka, som stod färdig 1858 och som markerar nygotikens genombrott i Sverige. Visst skulle det vara roligt att visa besökande vad som hänt på denna gata utan att passera denna mörka koloss till byggnad.

Nu undrar jag dessutom vad som kommer att hända för övrigt på tomten och med dess närhet till Trädgårdsgatan med dess gamla, unika och vackra bebyggelse? Det jag sett på aktuell skiss i NKP väcker min undran.

Det hela är så uppseendeväckande att man frestas att utbrista ”tänk om och gör något vackert”. Kristinehamn är värd något bättre! Dessutom föreslår jag att Föreningen för byggnadskultur bör kunna användas som en referensgrupp gällande förändringar i stadens centrala delar.

Stig Axelsson

Kyrkoherde, emeritus

Artikeltaggar

Etik och religionHistoriaKolgårdenKristinehamnKyrkorNKPStig AxelssonTeknik och vetenskapTellusTrädgårdsgatan

Läs vidare