Hoppa till huvudinnehållet

Företagare fick veta mer om försvaret: ”Detaljplan klar för samråd i höst”

Publicerad:
Petra Hallberg Rudsvik är ansvarig för arbetet med detaljplanen för Harberget och berättade om processen.
Petra Hallberg Rudsvik är ansvarig för arbetet med detaljplanen för Harberget och berättade om processen. Foto: Magnus Carlsson

Lokala företagare fick sig inte bara mat till livs i samband med onsdagens lunch hos Närsam. De fick även dragning kring försvarsetableringen och det arbete kommunen bedriver i samband med den.

Det är planarkitekt Petra Hallberg Rudsvik som berättar om planprocessen. Kommundirektör Martin Willén medverkar också för att tala om vad etableringen betyder i ett vidare perspektiv.

Arbetet med detaljplanen har pågått i ungefär ett år och den närmar sig samråd.

– Planen är att vi ska kunna inleda samrådet under hösten. Vilket inte ska vara något problem om jag har allt underlag till mig innan semestern, säger Petra Hallberg Rudsvik.

Hon berättar att detaljplanen för Harberget handlar om ett 200 hektar stort område. Det är vad som är tänkt för själva regementet och en del av det området kommer att stängslas in. Försvaret kommer dock att nyttja väsentligt mycket mer mark på och omkring Harberget.

– Men det är närövningsområdet och det omfattas inte av detaljplanen, säger Petra Hallberg Rudsvik.

En sak det finns funderingar omkring är allmänhetens möjligheter att fortsatt utnyttja exempelvis Sättraleden och den mountainbike-led som finns i området. Där pågår fortfarande diskussioner, men från försvarets sida har man betonat att man värnar om allemansrätten.

– Det kan bli inskränkningar till området i samband med övningar, men annars är det bara själva regementet som inte kommer att vara tillgängligt, säger Martin Willén.

Det blir alltså ungefär samma förhållanden som rådde för A9-skogen när regementet hade sin tidigare placering.

Eftersom McDonald’s satte rekord de dagarna tror jag att vi har ganska bra siffror att utgå från.
Petra Hallberg Rudsvik

Den just nu hetaste potatisen i hela planprocessen är trafiklösningen. Varnumsleden är rejält trafikerad, speciellt i samband med sportlovstrafiken. Petra Hallberg Rudsvik berättar att man tillsammans med Trafikverket genomförde en trafikmätning i samband med sportlovet.

– Eftersom McDonald’s satte rekord de dagarna tror jag att vi har ganska bra siffror att utgå från, konstaterar hon.

Det skissas på fler infarter till regementsområdet och de kommer att finnas med i samrådsunderlaget.

När underlaget är klart kommer det att finnas tillgängligt på kommunens hemsida, men också i fysisk form på planavdelningen. Sakägare och intresserad allmänhet kommer att bjudas in till ett samrådsmöte.

– Vem som helst får lämna synpunkter, men det ska ske skriftligt, poängterar Petra Hallberg Rudsvik.

Efter samrådet väntar granskningsfasen. Då beaktas – och besvaras – de synpunkter som kommer in under samrådet. Detaljplanen justeras och ställs ut en gång till för ytterligare synpunkter.

– Förhoppningsvis kan vi vara framme vid ett antagande om ett år, säger Petra Hallberg Rudsvik.

Etableringen av ett regemente i Kristinehamn är bara en pusselbit i ett större sammanhang. Martin Willén säger att A9 kommer att vara en av många aktörer i regionen som är verksamma inom totalförsvaret. Han visar en bild där ett 50-tal olika aktörer listas.

– Totalförsvaret är en stor arbetsgivare i stråket mellan Karlstad och Örebro, säger han.

Kommundirektör Martin Willén satte in A9 i ett större perspektiv och vävde in alla aktörer inom totalförsvaret.
Kommundirektör Martin Willén satte in A9 i ett större perspektiv och vävde in alla aktörer inom totalförsvaret. Foto: Magnus Carlsson

Kommunerna längs E18 tillsammans med intilliggande Storfors och Degerfors kan ses om en och samma arbetsmarknadsregion. Befolkningsmässigt når den upp i drygt 320 000 invånare, vilket är större än såväl Värmlands som Örebro län.

– Ur det perspektivet når den som bor i Kristinehamn en större arbetsmarknad än vad den gör som bor i västra delen av Karlstad, konstaterar Martin Willén.

Artikeltaggar

A9DetaljplanerFörsvarFörsvarsetableringenKarlstadKristinehamnMartin WillénNärsamSamhälleTotalförsvaretTrafikverketVarnumsleden

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.