Hoppa till huvudinnehållet

Fackets svidande kritik mot kommunen: ”Det finns en uppenbar jävssituation här”

Publicerad:
Miljö- och stadsbyggnaschef Marielle Brandlöv Nilsson får sparken efter att ha anmält sin chef för kränkande behandling. Foto: Kristinehamns kommun

Fackförbundet Ledarna har meddelat kommunen att de inte kommer att vara med under onsdagens möte. Orsaken är att de inte deltar vid uppsägningsmöten.

Kommunstyrelsen beslutade under tisdagen att skilja miljö- och stadsbyggnadschef Marielle Brandlöv Nilsson från sin tjänst av personliga skäl efter hennes kränkningsanmälan mot kommundirektör Martin Willén.

Skiljande från nuvarande tjänst utgör en ogrundad uppsägning
Anna-Karin Brikell, förhandlare

Ledarnas förhandlare Anna-Karin Brikell har skickat ett mejl till Kristinehamns kommun, ett mejl som innehåller svidande kritik mot kommunen.

I mejlet menar de att kommunen borde ha gjort en omplaceringsutredning.

Martin Willén är kommundirektör i Kristinehamns kommun.
Martin Willén är kommundirektör i Kristinehamns kommun. Foto: Nina Simonen

”Det är normalt inte arbetsgivaren som begär överläggning om sitt eget varsel utan ett varsel brukar ibland föregås av en förhandling om man vill diskutera lösningar innan man varslar om uppsägning.” skriver Anna-Karin Brikell i mejlet.

Hon påpekar också att fackets inställning är att ”skiljande från nuvarande tjänst utgör en ogrundad uppsägning”.

Vidare säger hon också att en omplacering kan ses som en repressalie för att deras medlem anmält sin chef för kränkande särbehandling.

Kristinehamns kommun uppmanas också att – om de har någon skriftlig dokumentation – skicka den till fackets förhandlare.

”Slutligen vill vi tydliggöra att vi inte delar Kristinehamns kommuns syn på vad som förväntas av en handlingsplan för att komma till rätta med sådana arbetsmiljöproblem i ledningsgruppen som konsulterna pekat på. Att meddela den som rapporterat arbetsmiljöproblem att hon ska sluta, varsla henne om uppsägning på grund av personliga skäl och sedan besluta att hon ska skiljas från sin tjänst är inte ett rimligt sätt att hantera de problem som konsulterna pekat ut”, skriver Anna-Karin Brikell.

Hon anser att kommunen istället borde ha följt utredningens förslag om att ta in en extern medlare.

Hon vill också tydliggöra att Ledarna inte delar kommunens bild av vad som gjorts.

Dessutom förklarar hon att kommunens beslutsunderlag för att säga upp Marielle Brandlöv Nilsson är direkt felaktigt.

Från fackets sida ifrågasätter man om det är lämpligt ur förvaltningsrättsligt och arbetsmiljömässigt perspektiv att Martin Willén återfår arbetsgivaransvaret och ska genomföra uppsägningen.

”Det finns en uppenbar jävssituation här”, står det i mejlet.

Facket skriver att ”Förvaltningslagen förutsätter att en anställd som kan anses ha sådana intressen i ett ärende att hens opartiskhet kan ifrågasättas själv ska anmäla jäv och avstå från handläggning i ärendet.” Det innebär i praktiken att de anser att Martin Willén inte ska vara delaktig i hanteringen av Marielle Brandlöv Nilssons uppsägning.

Artikeltaggar

ArbeteKommunstyrelsenKränkningsanmälanKristinehamns kommunMartin WillénUppsägningarVarsel

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.