Tidigare chefer i Lekeberg kritiserar kommundirektören: ”Mönstret upprepar sig”

Publicerad:
Martin Willén är kommundirektör i Kristinehamns kommun. Foto: Nina Simonen

Nedtryckt. Förminskad. Mobbad. Känslorna är starka hos två tidigare chefer som jobbat under kommundirektör Martin Willén.

Två personer som jobbat som chefer i Lekebergs kommun när Martin Willén var kommundirektör har hört av sig för att berätta om ett ledarskap som de är kritiska till.

Bägge vill vara anonyma, inte för att de inte står för vad de säger utan för att de menar att deras namn svärtas om det första som kommer upp om man googlar skulle vara att de går ut offentligt.

Mönstret upprepar sig. Det känns så starkt.
Tidigare chef i Lekeberg

De är medvetna om att många ändå vet vilka de är. Ingen av dem har arbetat med Marielle Brandlöv Nilsson, de känner inte heller henne privat. Ingen av dem har ens träffat henne.

Ändå känner de att de vill berätta sin historia.

– Mönstret upprepar sig. Det känns så starkt, säger en av dem.

Bägge berättar om hur de satt i samma ledningsgrupp. De beskriver hur det började med att de blev nedtryckta, förminskade fram till att det handlade om ren mobbning.

– Det var så jobbigt när det pågick. Jag orkar inte riva upp det igen, säger den ena av dem som fortfarande arbetar som högt uppsatt chef.

– Det gör ont i varenda cell i kroppen, säger den andra.

Hon har valt att gå vidare och jobbar inte längre inom någon kommun.

De beskriver hur det började med antydningar och tillsägelser till att innefatta en utskällning på torget efter att en av dem var på väg tillbaka efter en lunch.

En annan gång ska det ha varit en utskällning på ett möte, inför andra i ledningsgruppen.

– Då har han helt tappat det, han har stått och skrikit, säger den andra.

Bägge är kvinnor på höga chefstjänster och de menar att det finns ett mönster, att de som utsatts oftast har varit kvinnor på höga poster.

– Det blir en hotkultur, folk tystnar, säger en.

De har bägge varit chefer länge och menar att det här inte är en vanlig ledarskapsstil. De menar att det är märkligt att det inte kommit fram om de tagit referenser inför anställningen. Att Kristinehamns kommun borde ha varit förvarnade.

Bägge förklarar att några i ledningsgruppen varit hårt knutna till kommundirektören, att Martin Willén skapat en allierad trojka.

– De som blir kvar är ja-sägarna.

Ingen av dem menar att de har något att tjäna på att berätta. Däremot känner de att de som är lite mer seniora måste säga ifrån.

– Hur ska annars de unga våga säga ifrån? säger en av dem.

Martin Willén: ”Jag kommer aldrig att uttala mig om enskilda personalärenden”Enad kommunstyrelse sparkar förvaltningschefen: ”Vi måste komma vidare”Lars Nilsson (S) om skilsmässan från förvaltningschefen: ”Det är inte så roligt”S-toppen Carlén: ”Marielle fungerade bra i sin roll”Socialdemokratisk topp står bakom förvaltningschefen: ”Det är helt orimligt”Lars Nilsson (S): ”Jag har aldrig sagt felaktigheter”Enhetscheferna står upp för Brandlöv Nilsson: "Bättre chef får man leta efter"Fackets kritik: ”Vi har aldrig fått varken någon inbjudan eller kallelse”Förvaltningschefen Marielle Brandlöv Nilsson: ”Det är ju total lögn”Lars Nilsson skyller på facket – Marielle Brandlöv Nilsson har varslatsMarielle Brandlöv Nilsson: ”Arbetsgivaren verkar vilja bli av med mig”Kränkningsanmälan – det här har häntFacket kritiserar utredningen av kommundirektören: ”Mycket bristfälligt”

Artikeltaggar

AnställningarArbeteKränkningsanmälanKristinehamns kommunLekebergs kommunMartin WillénMobbningSamhälle

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare