Martin Willén: ”Jag kommer aldrig att uttala mig om enskilda personalärenden”

Publicerad:
Martin Willén, kommundirektör Kristinehamns kommun. Foto: Maiken Kettil Schough

Kommundirektör Martin Willén friades helt i den utredning om kränkning som gjordes. Att det finns de som menar att han har en osund ledarstil tycker han är ganska naturligt med tanke på hur många anställda det finns i en kommun.

Det har framförts synpunkter på hans ledarstil från såväl nuvarande medarbetare som från hans tidigare arbetsgivare Lekebergs kommun.

– Jag tycker det här är ett svårt samtal att ta när folk framför kritik anonymt. Men jag har aldrig tidigare uttalat mig om enskilda personalärenden och jag har inte för avsikt att göra det i framtiden heller. Jag tycker inte att det är så en chef ska agera och det tror jag inte heller att någon annan tycker, säger Martin Willén.

Han tycker att det är naturligt att folk har olika åsikter, men hans uppdrag är att agera enligt vad politiken säger. Kommunstyrelserna i Lekeberg och Kristinehamn har båda varit tydliga med att kommunen ska agera enigt. Då är det upp till honom som högste ansvarige tjänsteman att förhålla sig till det.

– Det handlar om att förhålla sig till en rad olika saker. För att få till en gemensam samsyn får man ta hänsyn till helheten och inte bara stirra sig blind på vad man själv har framför sig. Ibland får man jämka för att styra processen i rätt riktning, säger Martin Willén.

Han betonar vikten av att man på tjänstemannanivå diskuterar saken innan den läggs fram för politiska beslut.

– Jag har jobbat ganska lika i både Lekeberg och nu i Kristinehamn med att få till helhetsperspektivet. Det fanns inte alls i Kristinehamn när jag började här, säger han.

I det helhetsperspektivet får man som enskild anställd vara beredd på att jämka. Det går enligt Martin Willéns resonemang inte att enbart se saken ur sitt perspektiv:

– Man måste även väga in ekonomi, genusperspektiv och landsbygdsperspektiv och så vidare för att få till en helhet. Det är den helheten vi ska agera utefter.

En person som vänder sig till Kristinehamns kommun ska få samma svar oavsett vem han eller hon pratar med. Att få ett besked från en person och ett annat från någon annan är inte trovärdigt.

– Förväntningen från politiken är att vi ska väga in alla perspektiv.

Mitt uppdrag är att samla kommunen och jobba utifrån det uppdrag jag har fått från politiken.
Martin Willén

Angående kritiken från tidigare medarbetare i Lekeberg vill han inte ge sig in i någon polemik:

– Mitt ansvar som chef i Lekeberg har inte upphört bara för att jag har avslutat min anställning där. Jag ska inte prata illa om tidigare anställda.

– Men samtidigt ger det en ensidighet i debatten som är svårt att komma ifrån, säger han.

Martin Willén tror dock att det flesta förstår hans ställningstagande att inte recensera vare sig tidigare eller nuvarande kollegor.

– Jag är väl medveten om att det finns delade meningar om hur man ska agera som kommundirektör, men mitt uppdrag är att samla kommunen och jobba utifrån det uppdrag jag har fått från politiken, säger han och avslutar:

– Det gjordes en utredning och den kom fram till att det inte har skett någon kränkning. Då är det vad som gäller.

Tidigare chefer i Lekeberg kritiserar kommundirektören: ”Mönstret upprepar sig”Marielle Brandlöv Nilsson om att hon får sparken: ”Det pågår ett fulspel”Enad kommunstyrelse sparkar förvaltningschefen: ”Vi måste komma vidare”

Artikeltaggar

KommunstyrelsenKränkningarKränkningsanmälanKristinehamnKristinehamns kommunLekebergs kommunMartin WillénPolitikUtredningar

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare