Enad kommunstyrelse sparkar förvaltningschefen: ”Vi måste komma vidare”

Publicerad:
Miljö- och byggnadsförvaltningens chef Kristinehamn får sluta. Foto: Kristinehamns kommun

Under tisdagen hade kommunstyrelsen ett extrainsatt sammanträde där en enad kommunstyrelsen beslutade att kommundirektören ska avsluta Marielle Brandlöv Nilssons anställning som förvaltningschef.

Enligt ett pressmeddelande ska man fullfölja den arbetsrättsliga processen kopplad till förvaltningschefen för miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen. Det innebär att förvaltningschefen ska skiljas från sin nuvarande befattning. Kommunstyrelsen ger kommundirektören i uppdrag att verkställa beslutet.

– Vi måste komma vidare. Kommundirektören och den kommunövergripande ledningsgruppen där alla förvaltningschefer ingår har i uppdrag att jobba med en sammanhållen kommun. Kommunstyrelsens samlade bedömning är att detta är prioriterat och att dagens beslut därför är nödvändigt, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Nilsson (S) i pressmeddelandet.

Arbetet med att ta fram en handlingsplan kopplad till de arbetsmiljöproblem som lyfts i utredningen är påbörjat, enligt pressmeddelandet.

De bakomliggande faktorer som kom fram är bristande kommunikation, rollhantering och hantering av vissa sakfrågor som har bidragit till att arbetsmiljöproblematiken har uppstått. Nu ligger fokus på att skapa en stabil grund för fortsatt samarbete, men även åtgärder för hela organisationen, skriver kommunen.

– Invånarna och företagen förväntar sig en sammanhållen kommun som har förmåga att agera samlat och överblickbart oavsett kommunens interna organisation. Därför är det helt avgörande att kommunens förvaltningschefer klarar av att agera utifrån ett kommungemensamt perspektiv där en del får stå tillbaka för att helheten ska bli bra, säger Lars Nilsson.

Handlingsplanen i sin helhet kommer att presenteras för kommunstyrelsen innan sommaren.

Förslaget att kommundirektören ska få i uppdrag att verkställa beslutet lades fram av Lars Nilsson och fick bifall av Marie Oudin (M), Per Nilsson (M), Eric Hesselius (L) och Paul Brännlund (SD).

Med på mötet utöver politikerna i kommunstyrelsen var Martin Willén, kommundirektör, Jenny Alpmyr, HR-chef, Elma Pasalic Östborg kommunikationschef och Linn Carlsson, kommunsekreterare.

Artikeltaggar

ArbeteBeslutKommunstyrelsenKränkningsanmälanKristinehamnLars NilssonNKP

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare