Värmland bästa fordonsmekare tävlade på Brogymnasiet

Publicerad:
Brogymnasiet representeras av Théo Amnéus, Jonathan Forsman och Anton Bäckemar. Mannen som lutar sig fram är den lärare som ansvarar för stationen. Foto: Magnus Carlsson

Ända sedan senare delen av 90-talet har de värmländska gymnasieskolorna strålat samman i Mekaniker-VM. Fordonseleverna tävlar i olika moment och under fredagen stod Brogymnasiet värd för årets tävling.

Det är några år sedan Kristinehamn senast arrangerade Mekaniker-VM för avgångsklasserna. Men enligt Tony Hult kunde man i år inte låta bli att anmäla sitt intresse när man har så nya och fina lokaler.

– Det är lite skillnad mot hur vi hade det innan, säger han stolt.

Tony Hult är en av lärarna på Fordonsutbildningen. Han berättar att tävlingsmomenten är de samma varje år och att skolorna ansvarar för var sin station. I år är det bara sex stationer, men det har varit åtta.

– Årjäng fick inte ihop tillräckligt många elever för att kunna genomföra utbildningen och Filipstad tvingades dra sig ur med kort varsel. Vi hade räknat med sju stationer, säger Tony Hult.

Vid en av stationerna handlar det om felsökning av elektronik. En övning Nobelgymnasiets elever utför på bilden.
Vid en av stationerna handlar det om felsökning av elektronik. En övning Nobelgymnasiets elever utför på bilden. Foto: Magnus Carlsson

De sex praktiska uppgifter eleverna ska genomföra är momentdragning på motor, hjulinställning, felsökning elektronik, byte av bromsar, kamremsbyte samt lödning. Innan dess har deltagarna klarat av ett teoriprov.

– Eleverna har 15 minuter på sig för varje moment, sedan fem minuter för att ta sig till nästa station. Vi kör fyra uppgifter före lunch och sedan två efter lunch, säger Tony Hult.

Han berättar att de har ett gediget prisbord tack vare generösa sponsorer. Där finns allt från skruvdragare till avfettning.

– Vinnarna går fram och väljer först, sedan hamnar de sist i kön och så håller vi på tills bordet är tomt, säger Tony Hult.

Hur utser skolorna vilka som ska vara med i lagen?

– Jag kan ju bara svara för oss och då är det i första hand frivilligt, men ibland får man fjäska lite för dem. Det viktigaste är ändå att vi får tre deltagare som kan samarbeta, svarar Tony Hult.

Byte av kamrem pågår. Motorn har kapats av pedagogiska skäl.
Byte av kamrem pågår. Motorn har kapats av pedagogiska skäl. Foto: Magnus Carlsson

Årets trio, Théo Amnéus, Anton Bäckemar och Jonathan Forsman, anmälde sig alla tre frivilligt.

– Det här har jag längtat efter ända sedan fjolårets elever var iväg och tävlade, säger Theo Amnéus.

Att vinna är inte det viktigaste för dem, det är själva grejen att vara med som är viktig. En del av uppgifterna har de inte ens tränat på innan.

– Jag har inte bytt en kamrem tidigare, men det var lärorikt, säger Jonathan Forsman.

Vad tyckte du om det då?

– Ja, men det var en kul övning!

Vid en annan station håller Anton Lind, Jezper Linderg och Erik Sundkvist från Ävstrandsgymnasiet i Hagfors på med lödning.

– Det är lite annorlunda mot vad man är van vid, säger Erik Sundkvist.

– Ja verkligen, varför kunde vi inte få svetsa som vanligt? undrar Jezper Lindberg.

Hur går det för er då tycker ni?

– Det går ganska bra, men det var lite surt att vi räknade fel på ett kugg när vi bytte kamrem. Det var inte bra för slutpoängen, svarar Jezper Lindberg.

Det lag som klarade utmaningarna bäst var Stjerneskolan från Torsby. För Brogymnasiets lag blev det en femteplats.

Anton Lind, Erik Sundkvist och Jezper Lindberg från Älvstrandsgymnasiet i Hagfors vid lödningsstationen.
Anton Lind, Erik Sundkvist och Jezper Lindberg från Älvstrandsgymnasiet i Hagfors vid lödningsstationen. Foto: Magnus Carlsson
Stjerneskolan i Torsby brukar placera sig högt i tävlingen. Här byter laget bromsar. Och de infriade favoritskapet.
Stjerneskolan i Torsby brukar placera sig högt i tävlingen. Här byter laget bromsar. Och de infriade favoritskapet. Foto: Magnus Carlsson
Elever från Taseudsgymnasiet utför momentdragning.
Elever från Taseudsgymnasiet utför momentdragning. Foto: Magnus Carlsson

Artikeltaggar

BrogymnasietElektronikGymnasieskolanKristinehamnLärareSkola och utbildningSkolor

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare