Maksymilian i åttan har praoat på räddningstjänsten: ”Brandman ska jag bli”

Publicerad:
Daniel Brandberg, stationschef och Maksymilian Karol Rybacki, praoelev från Stenstalidskolan. Foto: Michaela Persson

Åttondeklassarna har varit ute på prao.

Och någon som verkligen fick den praoplats han ville ha är Maksymilian Karol Rybacki. Han har spenderat veckan på räddningstjänsten i Kristinehamn.

– Allt har varit kul, jag har inte haft en tråkig stund, säger han.

Under veckan som gått har åttondeklassaren Maksymilian från Stenstalidskolan tillbringat sin tid på räddningstjänsten. Han fick upp ögonen för yrket när brandkåren var ute och informerade på skolan i en kampanj kallad Blåljuskampen, som bland annat stationschef Daniel Brandberg var med på.

– Det är en kampanj där vi visar sex, sju filmer om brand och sjukvård. Vi gör lite reklam för vårt yrke helt enkelt, säger han.

Uppgifterna Maksymilian har fått prova på har varit minst sagt både många och varierande.

Brandmän ska vara pigga på morgonen och inte slöa
Maksymilian Karol Rybacki

– Vi har hunnit med jättemycket. Jag har fått prova rökdykardräkten och ytlivräddardräkten. Det var inte så tungt. Sedan har jag fått provåka vissa brandbilar och klippa bil med en stor sax bland annat, säger han och tillägger:

– Och när vi åkte på ett larm om en brand på en toalett så pratade Daniel med mig efteråt om vad det får för konsekvenser om man anlägger en brand. Så jag har lärt mig mycket om allt möjligt. Brandmän ska vara pigga på morgonen och inte slöa. När larmet går har man 90 sekunder på sig att vara redo.

Det finns tre olika typer av brandbilar. Här är Maksymilian vid den brandbilen som kan liknas vid en stor verktygslåda. Den är alltid med vid utryckningar.
Det finns tre olika typer av brandbilar. Här är Maksymilian vid den brandbilen som kan liknas vid en stor verktygslåda. Den är alltid med vid utryckningar. Foto: Michaela Persson

Att Maksymilian ska bli brandman är inget han funderar på. Det vet han redan.

– Ja, det är det jag ska bli. Min mamma vill också att jag ska bli det, säger han.

Brandman är ett populärt yrke och det som gäller för någon som vill ha det som yrke är den tvååriga utbildningen Skydd mot olyckor som Myndigheten för skydd och beredskap (MSB) är huvudman för. Utbildningen finns på två ställen, utanför Lund och utanför Härnösand.

– Mitt råd till Maksymilian och andra som vill bli brandman är att välja ett gymnasium man tycker är kul och se till att få bra betyg. För det är så att det är många som vill bli brandman och det är de som har bäst betyg som kommer skilja sig från mängden.

Han poängterar också att man inte ska ha för bråttom med att söka utbildningen Skydd mot olyckor.

– Gör gärna något annat efter gymnasiet. Det är stor skillnad på om man kommer till oss som 21-åring utan att ha gjort något annat emellan. Erfarenheter kommer gynna dig, säger han och tillägger:

– Det är jätteroligt att ha praoelever här och få möjligheten att visa vårt arbete. Det här är ju en lite speciell arbetsplats eftersom man får träffa många olika människor, vi jobbar ju skift. Men vi alla försöker representera vårt yrke så gott det går.

Maksymilian berättar att han blivit bra bemött av alla och nästa gång det är prao vill han vara hos räddningstjänsten igen.

– Jag ska absolut söka nästa gång också, det har varit en underbar vecka, avslutar han.

Artikeltaggar

BränderDaniel BrandbergHärnösandKristinehamnLundMSBOlyckorOlyckor och katastroferStenstalidskolanUtbildning

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare