Kristinehamnsförslag om ökat inflytande för unga i klimatfrågor

Publicerad:
I Karlstad finns ett elevborgarråd, nu föreslås ett liknande i Kristinehamn. Foto: Karlstads kommun

En företrädare för Naturskyddsföreningen i Kristinehamn föreslår att kommunen inrättar ett elevborgarråd. Det görs i formen av ett Kristinehamnsförslag.

Förslaget är tillgängligt för omröstning fram till den 8 juli.

Enligt förslaget bör kommunen inrätta ett elevborgarråd likt det som finns i Karlstad. Arbetet kan börja med klimatutbildning för personal vid skolor och förskolor i kommunen. Enligt förslaget ska man även dela ut inspirationsblad där elever lär sig mer om klimat och miljö.

När rådet kommit igång ordentligt är tanken att barn och unga ska kunna ta fram förslag på hur kommunen kan agera mer klimatsmart. Förslagen ska lämnas vidare till berörda politiker.

– Det är inte barnen och elevernas ansvar att genomföra förändringar, men det ger dem möjlighet att uttrycka tankar och åsikter kring miljö och klimat, skriver förslagsställaren och fortsätter:

– På det sättet kan klimatångest motverkas genom handlingskraft och engagemang. Ansvarsfrågan ligger dock på vuxna att göra Kristinehamn till en mer klimat- och miljösmart kommun.

För att ett Kristinehamnsförslag ska tas upp för politisk behandling krävs 50 röster.

Artikeltaggar

FörskolorKarlstadKlimatKristinehamnKristinehamnsförslagMiljöNaturskyddsföreningenPolitikSkolor

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare