Hoppa till huvudinnehållet

Det händer vecka 20: Nationaldagsfirande, cruising och grisar i fokus

Publicerad:

Den här veckan är det Vike bondemarknad, bilträff med cruising och Norges nationaldag som står på agendan. Plus lite konserter och annat.

SPF

Postrån i Ölme - när hände det? Hur hände det? Hur gick det? Har det verkligen hänt? Kom till SPF fredag 19/5 och lyssna på före detta polismannen Göran Nilsson, som berättar om denna ruskiga tilldragelse.

Norges nationaldag firas även i Kristinehamn. Dock inte riktigt lika pampigt som i Olso. Genrebild.
Norges nationaldag firas även i Kristinehamn. Dock inte riktigt lika pampigt som i Olso. Genrebild. Foto: Junge

17 maj

Norges nationaldag firas högtidligt i Kristinehamns gästhamn med musikinslag.

Skärgårdskapellet

På Kristi himmelfärdsdag den 18 maj hålls det en konsert i Skärgårdskapellet med musik och texter av tonsättaren Lars Jergen Olson. Han är utbildad på Musikhögskolan i Örebro och brukar kallas ”för nyansernas–, det enkla tonspråkets–, och det intima och det omedelbaras älskare”. Han är son till konstnären Bengt Olson som även sponsrar konserten.

Kompositören Elisabet Sköld kommer att spela interludium och postludium på orgel. Hon arbetar som kyrkomusiker i Stockholm och har studerat vid Musikhögskolan i Stockholm och på Stora Sköndals kyrkomusikerutbildning.

Harpisten Maria Sidorova började sin karriär i S:t Petersburg redan som 15-åring. Hon kommer att medverka med solon på harpa.

Anna Englamo har medverkat i åtskilliga teateruppsättningar på Folkoperan och kommer att sjunga.

Sångpedagogen Berit Norberg kommer att vara uppläsare. Som lektor i sång arbetade hon många år vid musikhögskolorna i Örebro och Ingesund. Numera arbetar Berit som kördirigent, sångpedagog och musiker.

Stig Axelsson, kyrkoherde emeritus kommer att tala om betydelsen av Guds välsignelse.

Varnumsträffen

Varnumsträffen i Kristinehamns församlingshem gästas på onsdag 17/5 av Lars Stiernelöf, samordnare för Agera Värmland. Han kommer att talar om främlingsfientlighet och rasism. Han berättar om våldsbejakande grupper och ensamagerande gärningspersoner – en lägesbild. Då det är Norges nationaldag kommer även det att uppmärksammas. Som vanligt finns det möjlighet att vara med på en andakt, fika och äta en enkel lunch.

Broängskyrkan

Måndag eftermiddag är det avslutning för Broängskyrkans dagverksamhet. Det blir vårkonsert i Kyrksalen där kören HimlaVäsen, under ledning av Maria Gunnarsson, bjuder på en kavalkad av sång och musik i vårens tecken. Dessutom illustrerar Conny Wolbe sångtexterna med sina fantastiska bilder.

Efteråt bjuds det på fika som en avrundning på vårens aktiviteter. Som vanligt arrangeras en sommarresa. I år blir det den 30 maj med bland annat dramatiserad visning på Nobelmuseet i Karlskoga och besök på Kulturcentrum Berget i Degerfors. Ännu finns det platser kvar. Anmälan till Stina Skoglund 073-0688608.

Vike bondemarknad återkommer på lördag.
Vike bondemarknad återkommer på lördag. Foto: Maiken Kettil Schough

Bondemarknad i Vike

På lördag är det återigen dags för bondemarknad i Vike. I år är det gristema.

Årets marknaden är den tionde i ordningen och i stort sett hela byn är engagerad.

Vike ligger cirka 15 kilometer söder om Kristinehamn och där bor ungefär 200 personer.

Initiativtagarna till första bondemarknaden var Sandra Karlsson och Kajsa Edbom, året var 2012. Då kom det ungefär 600 personer.

Med tiden har marknaden växt och nu pågår den i nästan hela byn med marknadsstånd, loppis, uppträdanden och olika aktiviteter som passar hela familjen.

Besöksantalet har under åren pendlat mellan några tusen, upp till 5000, mycket beroende på vädret.

När marknaden växte bildades en ekonomisk förening som nu arrangerar dagen i samarbete med Vike byalag, Vike LRF och Equmeniakyrkan i Visnum.

Ölmhults missionshus i Väse.
Ölmhults missionshus i Väse.

Ölme

Måndag är det Ölmeträff med sopplunch i Ölme församlingshem. Denna gång tillsammans med Ingemar Mattsson med sång och spel.

Tisdag afton fortsätter scouterna att träffas på Ölmeklint för att lära sig leva och trivas med sig själv och varandra.

Onsdag kväll är det studium av Hebreerbrevet, i Klippan. Därefter bön.

Torsdag morgon, Kristi Himmelsfärds dag, är det Gökotta vid entrén till Kummelöns naturreservat, ett gemensamt arrangemang av Equmeniakyrkan och Svenska Kyrkan. Då får man bland annat lyssna till Ingemar Mattsson. Mitt på dagen är det sedan marknad vid Hållplats Loppis i Väse. Utomhus säljs ätbart och växter.

Mitt på lördagen är det vid Equmeniakyrkan Klippan, i Ölme samhälle, försäljning av växter.

På söndagen startar årets sommarkvällar i Ölmhult, i norra Väse, och det blir med ”Johnelis och di tre glaa”, som kommer från Storfors och Kristinehamn.

Kristinehamnsträffen

Lördag arrangeras bilträffen Kristinehamnsträffen på Mariebergsområdet. Då kan den bilintresserade få se en hel del lack och krom samt kora snyggaste fordonen. Arrangerande Night cruisers utlovar tolv prisklasser, lotterier, försäljning av hamburgare, kaffe och hembakat fikabröd.

Träffen avslutas med cruising igenom stan till skärgården.

Artikeltaggar

Agera VärmlandBengt OlsonDet händerEqumeniakyrkanGöran NilssonKlippans kommunKonserterKörerKristinehamnKungliga MusikhögskolanLars OlsonLars StiernelöfMaria GunnarssonMusikNorgeÖlmeSångSkärgårdskapelletVarnumsträffen

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.