Nu ska förvaltningen för stöd, vård och omsorg utreda hur man ska ta bort delade turer i Kristinehamns kommun.
Omställningen kommer innebära stora förändringar för förvaltningen, som räknar med att de behöver utöka sina resurser.
– Vi kommer behöva anställa fler medarbetare, säger förvaltningschefen Eva Lotta Lindskog.
Från och med 1 oktober 2023 ska alla medarbetare i kommuner och regioner i Sverige ha minst elva timmars dygnsvila. Bakgrunden till det nya regelverket beror på att EU kommissionen la märke till att det finns brister i det svenska kollektivavtalet – Allmänna Bestämmelser (AB), som reglerar dygnsvila.
Detta gäller även Stöd, vård och omsorg i Kristinehamns kommun. Regelverket kommer att påverka det beslut som fattades att ta bort delade turer i Kristinehamn. Nu ska förvaltningen för SVO utreda hur de ska gå tillväga för att ta bort delade turer.
– Det är jättebra att vi har börjat titta på det nu, och vad är det är som vi kommer behöva förändra. Jag tror vi behöver skaffa fler medarbetare. Det är nödvändigt. När vi gör våra scheman kan vi se att personalen har mer att göra under morgonen och kvällen. Det kommer troligtvis att behövas fler medarbetare på kvällen och morgonen, säger Eva Lotta Lindskog.
1,5 miljoner kronor
Förvaltningen har även gjort ett testschema på Sannagården, där de kunde konstatera att det behövs fler medarbetare när man tog bort delade turer.
– När vi gör den här utredningen är syftet att ta fram hållbara scheman. Vissa saker har vi påbörjat. Det är svårt att säga något förrän vi har alla nya scheman på plats med anledningen av elva timmars dygnsvila, säger hon.
Förvaltningen har fått 1,5 miljoner kronor från fullmäktige som de har att tillgå under utredningen.
– Efter utredningen får vi återkoppla och se vad det krävs för resurser. Vi kommer att göra en utredning fram tills årsskiftet. Jag har svårt att tro att vi är helt klara till första oktober med delade turer. Däremot ska vi ha en grundplan för elva timmars dygnsvila, säger Eva Lotta Lindskog.
Flyttade boende
Ett annat ärende som togs upp i nämnden är att korttidsboendet Sörgården har organisatoriskt flyttat från särskilt boende till hemtjänsten.
– Vi kom fram till att det fanns en fördel med att flytta korttidsboendet till hemtjänstens organisation.
Redan nu ligger verksamheten i samma byggnad där dagverksamheten och det kognitiva teamet finns på Sörgården.
– Nu är allt samlat på ett och samma ställe och korttidsboendet kommer ligga under samma enhetschef. Det tycker vi är väldigt bra, avslutar Eva Lotta Lindskog.