Hoppa till huvudinnehållet

Vad-sa-loppet – motionsloppet för hörselskadade: ”Det blir ofta humoristiska fel”

Publicerad:
Irene Larsson, är ordförande i hörselskadades riksförbund i Kristinehamn och hon ser fram emot Vad-sa-loppet.
Irene Larsson, är ordförande i hörselskadades riksförbund i Kristinehamn och hon ser fram emot Vad-sa-loppet. Foto: Madeleine Sandström

Till helgen startar Vad-sa-loppet i Kristinehamn.

Motionsloppet har ett humoristiskt inslag, som är till för att uppmärksamma Sveriges hörselskadade.

– Allt fler unga riskerar att bli hörselskadade i framtiden, säger Irene Larsson, ordförande i Hörselskadades riksförbund i Kristinehamn.

Den 10 maj drog Vad-sa-loppet igång i Sverige, som är ett ”roligt lopp på fullt allvar”. Loppet pågår mellan den 10 och den 31 maj och är en insamlingskampanj för Sveriges hörselskadade.

Genom motion och humor i grunden vill Hörselskadades riksförbund (HRF) i Kristinehamn belysa att en stor del av befolkningen är hörselskadade.

Över 1,5 miljoner svenskar har en hörselskada och det är människor i alla åldrar som drabbas.

Till helgen kommer Hörselskadades riksförbund i Kristinehamn att anordna motionsloppet Vad-sa-loppet.
Till helgen kommer Hörselskadades riksförbund i Kristinehamn att anordna motionsloppet Vad-sa-loppet. Foto: Madeleine Sandström

– Det är inte bara äldre utan det är även yngre som är hörselskadade. Jag tror att det är många som tycker att det är pinsamt och skamligt att vara hörselskadad, så man skyltar inte gärna med det, säger Irene Larsson.

Många väntar

Ofta förlöjligas och ignoreras människor med hörselproblem i samhället. Många gånger kan det dröja upp till flera år innan man söker hjälp, det skriver HRF på sin hemsida.

Jag är gammal Vasalopps-åkare
Irene Larsson

– Jag väntade med att söka hjälp. Jag har nog förmodligen alltid haft problem med min hörsel. Det var en väninna som sa till mig när jag var i 35-årsåldern att jag har problem med hörseln. Efter ett tag kollade jag upp det, berättar Irene Larsson.

2013 opererade Irene Larsson in en cochleaimplantat för att höra bättre.
2013 opererade Irene Larsson in en cochleaimplantat för att höra bättre. Foto: Madeleine Sandström

Hon fick en hörapparat och för tio år sedan opererade hon in en cochleaimplantat. För att få göra en CI-operation krävs att man har grav hörselnedsättning på båda öronen eller dövhet.

– Jag hade inte kunnat fortsätta att jobba, eftersom jag är i princip döv, om jag inte hade fått min operation. Alla får inte operera in det och det är lång kö. Vanlig hörselvård med hörapparat kan också hjälpa mycket, fast det är lång kö på det med.

Tipspromenad

På lördag den 13 maj kommer HRF i Kristinehamn att anordna en tipspromenad, där det bjuds på blåbärssoppa under Vad-sa-loppet.

Det är kul att se att vi lyckas
Irene Larsson

– Vi har tagit lite inspiration från det riktiga Vasaloppet och ofta blir det humoristiska hörselfel när man är hörselnedsatt, det är så namnet bakom loppet kom ifrån. Dessutom är jag gammal Vasalopps-åkare och har åkt det tio gånger. Men på lördag går det nog inte att åka skidor, det är nog för fint väder för det. Däremot får man gärna springa, eller gå runt i Stadsparken, säger hon och skrattar till.

Vem som helst får komma till Vad-sa-loppet.

– Vi hoppas att folk i allmänhet är intresserade av att komma, men främst vill vi att de som funderar på oss och om man hör dåligt kommer hit. Vi har den här motionskampanjen för att visa att vi finns, men också för att samla in pengar.

Insamlingen kommer gå centralt till Hörselskadade riksförbund.

På lördag kommer Hörselskadades riksförbund i Kristinehamn att bjuda på blåbärssoppa.
På lördag kommer Hörselskadades riksförbund i Kristinehamn att bjuda på blåbärssoppa. Foto: Madeleine Sandström

– Vi har jobbat mycket för att minska kostnaderna för hörapparater. Det går åt pengar till det. Det är kul att se att vi lyckas, att vi kan påverka kommuner. När man hör dåligt så vill vi gärna att man ska använda mikrofon eller teleslinga. Jag måste säga att Kristinehamns kommun är väldigt duktiga på det.

– Det är bra om det finns i offentliga lokaler, vi är tacksamma för ju fler hörslingor som finns. Nu hoppas jag att fler får upp ögonen för oss och vill bidra med en liten summa, avslutar Irene Larsson.

Artikeltaggar

HörselskadorKristinehamnKristinehamns kommunStadsparkenVård och omsorgVasaloppet

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.