Nämndordförande skeptisk till den nya centrumfastigheten: ”Den är malplacerad”

Publicerad:
Bo Andersson (S), som är ordförande för miljö- och byggnadsnämnden, tycker inte att den nya byggnaden bakom Statt passar in i miljön. Foto: Magnus Carlsson

Miljö- och byggnadsnämndens ordförande Bo Andersson (S) är skeptisk till att den nya fastigheten bakom Statt passar in i omgivningen.

Nu ska nämnden svara Föreningen för byggnadskultur i Kristinehamn om byggnaden är förenlig med detaljplanen.

– Jag svårt att se att den gör det, säger Bo Andersson.

Många personer som NKP har talat med har reagerat över nybyggnationen bakom Stadshotellet i Kristinehamn. Flera kristinehamnare har uttryckt sig att byggnaden är extremt ful och att den förfular Kristinehamn.

Nyligen intervjuade NKP Bo Karlsson, ordförande för Föreningen för byggnadskultur. Styrelsen för föreningen skickade in en skrivelse till miljö- och byggnadsnämnden, där de ställer ett antal frågor som de önskar få svar på.

Bland annat undrar föreningen om byggnaden är förenlig med detaljplanen.

Torbjörn Gustafson jobbar som konsult och är stadsarkitekt åt Kristinehamns kommun. Arkivbild.
Torbjörn Gustafson jobbar som konsult och är stadsarkitekt åt Kristinehamns kommun. Arkivbild. Foto: Ingrid Ramberg

Miljö- och byggnadsnämnden i Kristinehamn har skickat vidare frågorna till stadsarkitekten Torbjörn Gustafson som var med och tog fram detaljplanen.

– Jag ska sätta mig och göra ett utkast för att svara på det från nämnden. Jag jobbar som konsult och stadsarkitekt åt nämnden. I arbetet är även planeringsavdelningen inblandad i förarbetet till bygglovsgivningen, säger Torbjörn Gustafson och berättar att han har pratat med Kalle Alexandersson, som är planeringschef på kommunen.

Är det du och Kalle Alexandersson som kommer svara på de frågorna som Föreningen för byggnadskultur har?

– Nej, rent formellt blir det nämnden och det vill säga tjänstemännen på förvaltningen där, som får stå för svaret. Sedan har de bett mig som konsult att vara behjälplig, eftersom när det gäller just gestaltningsfrågor så blir det jag som får svara på det.

Kan du uttala dig om byggnaden är förenlig med detaljplanen?

– Jag tycker det är bäst om vi får jobba igenom vårt svar först. Speciellt eftersom jag har den rollen jag har gentemot kommunen, säger han.

När svaret kommer återstår att se.

Chilid group bygger i kvarteret Tellus bakom Statt.
Chilid group bygger i kvarteret Tellus bakom Statt. Foto: Magnus Carlsson

– Det här ärendet är inte vanligt förekommande när det gäller bygglovsfrågor. Normalt så kommer ett bygglovsärende från en fastighetsägare som lämnar in ritningar på vad den personen vill göra. Då kommer det direkt till förvaltningen för bygglov inom miljö- och bygglovsförvaltningen, säger Torbjörn Gustafson och utvecklar:

– Det här ärendet har initierats via kommunen i och med att den här marknadsanvisningstävlingen, som de hade. Kommunen har varit inkopplad på ett annat sätt i ärendet än vad de vanligtvis är på ett bygglovsärende.

”Stämmer inte ihop”

Den 11 maj har miljö- och byggnadsnämnden beredning och ordförande Bo Andersson tänker lyfta frågan angående nybygget bakom Statt.

Ritningen på kvarteret Tellus. Chilid group har påbörjat centrumbyggnaden som de kallar Picassos salonger. Till höger är radhusen Frödinghusen och längst bort flerfamiljshuset Kristinas terrasser.
Ritningen på kvarteret Tellus. Chilid group har påbörjat centrumbyggnaden som de kallar Picassos salonger. Till höger är radhusen Frödinghusen och längst bort flerfamiljshuset Kristinas terrasser. Foto: Chilid group

– Vi ska se hur vi hanterar frågan vidare och vi väntar på svar. Personligen tycker jag att byggnaden är på fel ställe. Nu var jag inte med när man tog beslutet och när man bedömde det, men om det är så att byggnaden ska hänga ihop med omgivningen, så har jag svårt att se att den gör det, säger Bo Andersson och tillägger:

– Sedan är det en fråga om färgsättningen och utseendet på flera olika sätt, som absolut inte stämmer ihop med omgivningen. Jag reagerade ganska fort när jag såg byggnaden att den är malplacerad.

Kalle Alexandersson om nybygget bakom Statt: ”Nya fastigheter har mörka färger”Byggbolag vill satsa mer i Kristinehamn – planerar för bostäder bakom teaternÄven nya byggnader kan målas i vackra färgerBo rasar över ny byggnad i centrum: ”Jag tycker den är ful”Byggstopp och avhopp för fastighetsföretag: ”Lite rörigt just nu”Byggen bakom Statt försenas: ”Allmänt kärvt läge i byggbranschen”Elsäkerhetsverket flyttar: ”Vi behöver mindre lokaler”Arkeologer undersöker inför bygge: ”Det skulle vara kul med medeltida lämningar”

Artikeltaggar

Bo AnderssonBostad och byggenBygglovDetaljplanerFöreningen för byggnadskulturKalle AlexanderssonKristinehamnMiljöNämnderNKPTellus

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare