Marie Oudin om chefsbråket: ”Det har inte hanterats bra alls”

Publicerad:
Marie Oudin (M) tycker att hela historien kunde ha hanterats bättre. Foto: Madeleine Sandström

Efter att kommunstyrelsens ordinarie sammanträde avslutades under måndagen lämnade allmänhet, media och kommundirektören mötet. Förhandlingarna fortsatte inom stängda dörrar för att behandla chefsbråket.

Kommunstyrelsen har gett i uppdrag till HR-avdelningen att ta fram en handlingsplan med lämpliga åtgärder för att komma tillrätta med de arbetsmiljöproblem som framkommer i utredningsrapporten. Kommunstyrelsens ordförande Lars Nilsson (S) är ytterst ansvarig.

NKP ringer upp oppositionsrådet Marie Oudin för att hon ska få ge sin bild av hur hon upplever situationen.

Gäller beslutet om en handlingsplan fortfarande eller har det upphävts?

– Jag lade fram för Lars att det är viktigt att det tas fram en handlingsplan så snart som möjligt. Det arbetet måste komma igång, svarar Marie Oudin.

Och det är fortsatt Lars Nilsson som har arbetsgivaransvaret för Marielle Brandlöv Nilsson?

– Ja, det har inte ändrats.

Personal på miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen säger att det råder en tystnadskultur inom kommunen, vad tänker du om det?

– Jag har aldrig suttit i berörd nämnd eller jobbat inom förvaltningen så jag vet inte om det finns någon tystnadskultur där. Det är inget jag har hört från någon annan förvaltning heller, men om det är så att de upplever att det finns en tystnadskultur kan inte vi ta det ifrån dem.

Personal på miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen säger att de är rädda för repressalier när de ställer sig bakom sin chef, vad tänker du om det?

– Det är ju fruktansvärt om de har den känslan. Vi måste kunna lyfta saker som är fel inom kommunen. Det här är något som vi måste jobba med.

De finns röster som anser att det har varit inslag av vuxenmobbning i hanteringen av kränkningsärendet, vad tänker du om det?

– Det ska inte förekomma. Mobbning är aldrig okej.

Hur tror du det här har påverkar kommunens anseende som arbetsgivare?

– Självklart är det inte bra och det har påverkat kommunen negativt. Det är jättetrist och det är tråkigt att allt ska ut i media. Vi har två personer som är inblandade i kränkningsanmälan och ingen av dem mår bra. Det här spiller över på hela kommunen. Jag ser mycket allvarligt på vad som sker just nu.

Är Marielle Brandlöv Nilsson uppsagd?

– Det törs jag inte svara på. Det ligger på Lars Nilssons bord. Vi ställde frågor kring detta och han svarade att man lade ett varsel för att få facket till förhandlingsbordet. Jag har visserligen aldrig varit fackligt engagerad, men jag tycker att det borde räcka att skicka en kallelse till förhandling, inte lägga ett varsel.

Har du förtroende för hur Lars Nilsson hanterar sitt arbetsgivaransvar?

– Jag vill inte svara på om jag har förtroende för honom eller inte.

Men kan du säga något om hur du tycker att ärendet i sig har hanterats?

– Jag tycker inte att det har hanterats bra alls, svarar Marie Oudin.

Artikeltaggar

FörvaltningKommunstyrelsenKränkningsanmälanKristinehamnLars NilssonMarie OudinNKPPolitikTystnadskulturVarsel

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare