Hoppa till huvudinnehållet

Höga halter av pollen: ”Då är det klart att man ska söka hjälp”

Publicerad:
Många är allergiska mot björkpollen.
Många är allergiska mot björkpollen. Foto: Paul Wennerholm/TT

Björken är många pollenallergikers värsta fiende. Nu har björkpollen vaknat till liv ordentligt, främst i södra Sverige.

Under helgen har det varit mycket höga halter av pollen och enligt prognosen är det fortsatt höga halter att vänta.

I helgen har det varit mycket sol och det soliga vädret kommer att hålla i sig.

Och varmare väder ger förutsättningar för björkarnas blomning och den har nu tagit rejäl fart i Uppland, Västmanland och Värmland.

Vi rekommenderar att inte hänga tvätt ute
Lotta Larsson, apoteksrådgivare

På Apoteket Bojorten i Kristinehamn har man inte märkt av något ökat tryck utan det ligger stadigt år för år, enligt Lotta Larsson, rådgivare. Hon säger att trycket är ungefär detsamma år efter år.

– Det har inte märkts något ökat tryck jämfört med andra år. Det är alltid ett tryck. Det kommer som en överraskning varje år, trots att man kanske haft besvär i många år. Sedan har vi alltid nya som kommer in som säger att de aldrig har känt något tidigare, men i år gör de det, säger hon.

Det finns många alternativ ute på marknaden för den som har problem med pollenallergi. Tabletter, både receptfria och utskrivna av läkare, nässköljning, nässpray och ögondroppar är några exempel.

– Sedan brukar vi rekommendera att man inte hänger tvätt ute och att man skakar ur håret så man inte får med sig pollenrester in. Vill man vädra så gör man bäst i att göra det antingen på morgonen eller sent på kvällen, säger Lotta Larsson och tillägger:

– För att man ska få medicin på recept så behöver det inte vara jätteilla, jag vet inte riktigt vad de har för kriterier i vården. Men har man mycket hosta på natten och svårt att andas, så är det klart att man ska söka hjälp.

Artikeltaggar

AllergierBojortenMedicinSjukvårdSolUpplandVäderVård och omsorgVärmlands länVästmanlands länVind

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.