Drömjobben skiftar för Michael, Fabian och Nellie: "Lite rädd för det som kommer efter”

Publicerad:
Michael Zinati, Fabian Karlsson och Nellie Björfelt (samhälle och handel)Brogymnasiet Foto: Joakim Magnusson

Fabian ser fram emot studenten, men har ingen färdig plan för hösten som kommer. Nellie vill hitta ett jobb hon trivs med. Michael vill fördjupa sig inom Business-to-business.

– Det är inte så lätt att veta vad man ska göra, men folk frågar och alla förväntar sig ju ett svar, säger Michael Zinati.

Efter tre år på Brogymnasiet är det dags att springa ut och möta den ljusnande framtid som tillhör alla studenter. Men tillsammans med alla ljusa löften om det som komma skall kommer också ett par små portioner melankoli.

– Det är vemodigt. Man vill bort samtidigt som man vill vara kvar. Jag tycker om den gemenskap som finns i skolan, säger Nellie Björfelt.

Studentmössor.
Studentmössor. Foto: Erik Svensson

Fabian Karlsson, som precis som Nellie läst det samhällsvetenskapliga programmet med beteendeinriktning, håller med.

– Det ska bli jävligt kul med studenten, men det är ingen liten grej. Jag är lite rädd för det som kommer efter. Just nu har jag ingen plan för hösten. Man är lite rädd för att bli sittande. Jag ska försöka fixa ett jobb, säger han.

Michael Zinati har läst handels- och administrationsprogrammet och håller med:

– Jag känner lite samma sak. Det har ju blivit rutin att komma till skolan varje dag. Sen så har man ju haft något lov här och där. Jag tror att det är smart att plugga vidare direkt, säger han.

Vem drömmer om att jobba?
Nellie Björfelt

För tre år sedan var det annars löftet om lite teori och mycket praktik som lockade honom till just handels- och administrationsprogrammet.

– För mig handlade det om att hitta ett program där man inte behövde plugga så mycket. Vår studie- och yrkesvägledare pratade mycket om handelsprogrammet så det blev avgörande. Vi har haft väldigt mycket praktik under de här tre åren. I trean har det blivit totalt sju veckors praktik.

På frågan om drömjobb kommer det ett snabbt svar från en av de tre:

– Jag drömmer om att inte behöva jobba alls. Vem drömmer om att jobba? säger Nellie.

Hon utvecklar:

– Men om man nu ska jobba så ska det vara med något man verkligen tycker är intressant. Jag ska söka några olika universitetsutbildningar mest för att se om jag kommer in. Men jag är väldigt skoltrött just nu och skulle nog helst vilja jobba ett år eller två först.

Michael Zinati, Fabian Karlsson och Nellie Björfelt ser fram emot studenten med lite blandade känslor.
Michael Zinati, Fabian Karlsson och Nellie Björfelt ser fram emot studenten med lite blandade känslor. Foto: Joakim Magnusson

– Jag är också väldigt skoltrött. Jag ska nog också söka lite kurser, kanske inom media. Sånt man tycker är kul, säger Fabian Karlsson.

Nellie Björfelts två äldre bröder har valt lite olika vägar i livet. Det lugnar henne.

– Det har ju löst sig för båda, säger hon med ett leende.

Precis som för många andra tredjeårselever kommer dock alla stora, svåra framtidsbeslut inte att behöva fattas förrän efter själva studentfesten och partyresan till Aiya Napa.

– Det är ju en tradition nu. Det vill man inte missa, säger Michael Zinati.

De laddar för sista natten med gänget: ”Nästan alla ska till Ayia Napa”Avgångselevernas dom: ”Det var hemtrevligare på Presterud”

Artikeltaggar

Ayia NapaBrogymnasietHandelSamhällsvetenskapSkola och utbildningStudentenStudenter

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare