"Inte rimligt att lägga 3,5 miljoner kronor på offentlig utsmyckning”

Publicerad:
Konstnären Emma Kronvall stod för den offentliga utsmyckningen vid Sannagården. Foto: Oscar Gustavsson

Kommunstyrelsen skulle under måndagen fatta beslut om en uppdatering av investeringspolicyn. Diskussionen mynnade ut i att även konstpolicyn ska få en översyn.

I investeringspolicyn står det att en procent av den projekterade byggkostnaden vid projektering, nybyggnad och ombyggnad av kommunala byggnader ska reserveras för konstnärlig utsmyckning. Det är en direkt koppling till kommunens konstpolicy där enprocentsregeln är tydligt specificerad.

Marie Oudin (M) framförde ett yrkande från oppositionens sida att man i investeringspolicyn inte vill ha den generella regeln. I stället önskar man en diskussion kring varje specifikt objekt.

– Vi tycker att vi ska avsätta medel för utsmyckning, men inte generellt, sade hon.

Eric Hesselius (L) yrkade bifall till Marie Oudins yrkande med orden:

– Om vi bygger om Fiskartorpets reningsverk för 350 miljoner kronor är det inte rimligt att lägga 3,5 miljoner kronor på konstnärlig utsmyckning. Jag köper att vi använder dem i mer offentliga miljöer, men det är inte rimligt vid ett reningsverk.

Johannes Fransson (S) replikerade att det inte är investeringspolicyn som skapar problemet utan snarare konstpolicyn. Att revidera konstpolicyn när man diskuterar en annan policy är inte görbart. Det är dessutom kommunfullmäktige som har tagit beslut om konstpolicyn. En ändring av den ska i så fall tas i det forumet.

Kommunstyrelsens ordförande Lars Nilsson (S) ajournerade mötet för att reda ut begreppen och hur man skulle ta sig vidare.

Det hela resulterade i att kommunstyrelsen beslutade att ändra skrivningen i investeringspolicyn genom att ta bort procentsatsen, men hänvisa till konstpolicyn. Samtidigt uppdrogs åt kommunledningsförvaltningen att göra en aktualitetsprövning av konstpolicyn.

Konstpolicyn antogs 2019 och den enprocentsregel som hänvisas till är enligt statlig rekommendation.

Artikeltaggar

BeslutEric HesseliusJohannes FranssonKommunfullmäktigeKommunstyrelsenKristinehamnLars NilssonMarie OudinPolitikReningsverk

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare