Lars Nilsson (S): ”Jag har aldrig sagt felaktigheter”

Publicerad:
Lars Nilsson (S), kommunalråd i Kristinehamn. Foto: Kristinehamns kommun

– Jag har fått frågan om jag sagt upp Marielle och det har jag fortfarande inte gjort. Varsel är inte uppsägning. Jag har aldrig sagt felaktigheter.

Så kommenterar nu kommunstyrelsens ordförande Lars Nilsson (S) de senaste händelserna kring den kränkningsanmälan som NKP skrivit om tidigare.

Han vill helst inte lämna någon kommentar när NKP ställer nya frågor om efterspelet kring den anmälan som förvaltningschefen Marielle Brandlöv Nilsson lämnade in i vintras.

– Det blir lite konstigt om jag framstår som en lögnare, vad än jag säger. Förtroendemässigt känns det inte så bra att kommentera någonting just nu, säger han.

Intervjun inleds med frågan om kommunstyrelsens beslut fortfarande gäller att HR-avdelningen ska ta om en handlingsplan med lämpliga åtgärder för att komma tillrätta med de arbetsmiljöproblem som framkommer i utredningsrapporten. Efter en stunds resonemang svarar Lars Nilsson att uppdraget finns kvar. Han har också fortfarande arbetsgivaransvaret för Marielle Brandlöv Nilsson.

– Mitt uppdrag var att ha arbetsgivaransvaret under den här krisen.

Allt som rör anmälan, rapporten och handlingsplanen hänvisar han till HR-chefen Jenny Alpmyr.

Tycker du att det här har hanterats på ett bra sätt?

– Jag vet inte om det finns något bra sätt att hantera en sådan här sak på. Men vi har försökt. Jag hade en helt annan ingång i det här än hur det har artat sig. Det här är inte bra för kommunen, inte för för kommundirektören och inte för förvaltningschefen. Det får man ha lite respekt för.

Personal på miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen säger att det råder en tystnadskultur inom kommunen, vad tänker du om det?

– I min värld och det jag har upplevt sedan i november så finns det inte någon tystnadskultur. Jag har inte fått den uppfattningen. När någon part vill någonting så kan man dra allting till sin spets. Jag hoppas verkligen att det inte leder till någon tystnadskultur och jag vet att det har kommit in andra kränkningsanmälningar under tiden. Det tyder på att det är någonting som behöver rättas till, men att det inte finns någon tystnadskultur. Det finns mycket att jobba med i framtiden, så att man inte ska få en tystnadskultur.

Hur tror du det här har påverkar kommunens anseende som arbetsgivare?

– Det är väldigt negativt. Oavsett är det negativt. Tycker det är väldigt sorgligt att det blir vi och ni och att det framförs i media, utan att det är någon kritisk kontroll på vad som är sagt och vad som inte är sagt. Det blir väldigt märkligt.

Det är medias fel?

– Det har jag inte sagt. Ni skriver precis vad ni vill. Jag blir ledsen när jag framstår som lögnare i två artiklar på raken när jag inte har ljugit en enda gång jag har bara sagt precis sanningen. Det är ingen rolig upplevelse.

Din och förvaltningschefens uppgifter överensstämmer inte. Då är det självklart att vi fortsätter ställa frågor.

– Mitt uppdrag är vad finns det för möjligheter för de här två cheferna att arbeta ihop i framtiden.

Men dagen efter att ni fattat beslut om handlingsplanen fick Marielle Brandlöv Nilsson veta från ledningsgruppen att de inte har förtroende för henne?

– Det var två som ville ha ett möte med henne.

Lars Nilsson förklarar att han och HR-chefen var med och att de därefter hade ett möte med Marielle Brandlöv Nilsson. Men det var inte en förhandling. Enligt Marielle Brandlöv Nilsson ska hon på detta möte fått veta att det inte var aktuellt med någon handlingsplan och att kommunen ville göra en överenskommelse.

– Det är hennes uppfattning, säger Lars Nilsson.

Du menar att ni inte sa till Marielle då att ni vill komma till ett avslut?

– Min fråga då var hur går vid vidare och hur får vi ordning på det här. Sedan hur hon tolkar det, det kan inte jag stå för.

Så HR har fortfarande uppdraget att ta fram en handlingsplan?

– Ja, HR har ett uppdrag. Vi har pratat om hur vi går vidare men jag har inte sett det skriftligt. Det är inte min uppgift, det är att se att vi kommer vidare utifrån handlingsplanen.

Inget händer förrän ni fått en handlingsplan, ni väntar på den?

– Vi har inte fått presenterat någon handlingsplan i kommunstyrelsen än. Däremot så finns det en handlingsplan, naturligtvis, men vi har inte haft den till KS. Men jag förutsätter att det finns eftersom vi har gått efter ett visst schema och intervjuat folk och så vidare. Och det är väl det som är grunden i en handlingsplan kan jag tänka mig, säger han och hänvisar till Jenny Alpmyr.

– Jag har gått på de mötena som jag blivit kallad till. Det andra får du ta med Jenny och HR.

Marielle är alltså fortfarande anställd?

– Hon är fortfarande anställd, svarar Lars Nilsson och avslutar:

– Jag försöker vara så uppriktig det går. Sedan när det är ett personalärende finns det gränser för vad man kan berätta ibland.

Enhetscheferna står upp för Brandlöv Nilsson: "Bättre chef får man leta efter"Fackets kritik: ”Vi har aldrig fått varken någon inbjudan eller kallelse”Förvaltningschefen Marielle Brandlöv Nilsson: ”Det är ju total lögn”Lars Nilsson skyller på facket – Marielle Brandlöv Nilsson har varslatsMarielle Brandlöv Nilsson: ”Arbetsgivaren verkar vilja bli av med mig”Kränkningsanmälan – det här har hänt

Artikeltaggar

ÅtgärderBeslutJenny AlpmyrKommunstyrelsenKränkningsanmälanKristinehamnLars NilssonNKPPolitikTystnadskultur

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare