Centerns kommunalråd har fortsatt förtroende Lars Nilsson: ”Absolut har jag det”

Publicerad:
Anders Ölmhult (C) är 1:a vice ordförande i kommunstyrelsen. Foto: Sandra Österman

Förste vice ordförande i kommunstyrelsen, Anders Ölmhult (C), har fullt förtroende för kommunstyrelsens ordförande Lars Nilsson (S). Någon tystnadskultur på miljö- och stadsbyggnadsnämnden känner han inte till.

– Det ingår inte i mitt uppdrag att ha någon åsikt om det, säger han.

Efter att kränkningsanmälans utredning var klar fick Lars Nilsson arbetsgivaransvar för Marielle Brandlöv Nilsson istället för Martin Willén. En handlingsplan skulle också upprättas för att relationen mellan de båda parterna skulle förbättras.

Men kritik har kommit fram, dels kring hur Lars Nilsson hanterat sitt arbetsgivaransvar, dels att det ska finnas en tystnadskultur, något som personal på miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen hävdar.

I kommunstyrelsen sitter Lars Nilssons Socialdemokraterna i majoritet tillsammans med Centerpartiet, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Centerpartiets kommunalråd Anders Ölmhult menar att hans förtroende för Lars Nilsson fortfarande är intakt.

– Ja, med de uppgifter jag har idag så har jag det, absolut. Han har fått ett uppdrag och det hanterar han, säger han.

Vet du om handlingsplanen fortfarande ska tas fram?

– Ja, det är ju beslut i kommunstyrelsen. Men jag har inte tagit del av den än.

Personalen på miljö - och stadsbyggnadsförvaltningen menar att det finns en tystnadskultur inom kommunen, vad tänker du om det?

– Det är inget jag känner till någonting om. Jag kan varken säga bu eller bä om det. Jag hoppas att det inte är så. Jag har ingen uppfattning. Det ingår inte i mitt uppdrag att ha en åsikt om det finns en tystnadskultur eller inte. Men det är ingenting som jag har hört, eller har en känsla för att det skulle vara så.

De menar ju också att de är rädda för repressalier när de ställer sig bakom sin chef, har du några tankar kring det?

– Nu är det ju bara vad folk tycker. Det är ingenting jag ska ha någon åsikt om, om personalen, vad de tror och tycker. Det finns ingen anledning för mig att kommentera det. Det tycks och tros en massa saker just nu och det finns ingen anledning för mig som politiker att gå in och ta ställning och tycka någonting om det.

Fast du sitter ju ändå i kommunstyrelsen.

– Det känns väldigt konstigt om det skulle finnas grund för sådana påståenden, att man riskerar repressalier om man uttrycker en åsikt som anställd inom Kristinehamns kommun. Det känns helt främmande för mig.

Vi vet inte var det här slutar, men så här långt, tror du att det här påverkar kommunens anseende som arbetsgivare?

– Det här är ju en enskild händelse. Just för tillfället när det skrivs och tycks en massa så kanske det gör det, men inte i det långa loppet.

Är det så man behandlar chefer som säger ifrån?Fackets kritik: ”Vi har aldrig fått varken någon inbjudan eller kallelse”Enhetscheferna står upp för Brandlöv Nilsson: "Bättre chef får man leta efter"

Artikeltaggar

Anders ÖlmhultCenterpartietKommunstyrelsenKränkningsanmälanKristinehamns kommunLars NilssonMiljöpartietPolitikSocialdemokraternaTystnadskulturVänsterpartiet

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare