Nya turer kring Hacklehemsskolan – majoriteten vill bygga fullstor idrottshall

Publicerad:
Majoriteten vill hellre se att en idrottshall ersätter Hacklehemsskolan än att ett äldreboende gör det.

I beslutsförslaget står det särskilt boende för äldre, men när en ny detaljplan för Hacklehemsskolan diskuterades på kommunstyrelsens sammanträde kom nya besked: Majoriteten vill bygga en idrottshall.

Dagens detaljplan för Hacklehemsskolan tillåter skolverksamhet, men undervisningsverksamheten där är inte vad den har varit. Därför har planavdelningen begärt ett planuppdrag för att ta fram en ny detaljplan.

I sammanfattningen om beslutsförslaget baseras på hänvisas till den lokaliseringsutredning som gjordes 2019. I den pekas Hacklehemsskolan ut som en tänkbar plats för ett nytt särskilt boende för äldre.

När kommunstyrelsen under måndagen hade ärendet uppe till beslut ställde Marie Oudin (M) en fråga om hur det diskuteras kring boenden.

– Vi har fått signaler om att ni inte vill bygga något äldreboende där, sade hon och riktade sig till kommunstyrelsens ordförande Lars Nilsson (S).

Han medgav att så var fallet. Enligt nämnden för stöd, vård och omsorg finns det andra områden som är högre prioriterade för ett nybygge än Hacklehemsskolan.

Anne-Marie Wallouch (V) menade att man därför vill få till ett bredare planuppdrag än att enbart peka ut det för ett äldreboende:

– Det kan exempelvis bli en idrottshall där.

Eric Hesselius (L) höll med om att det kunde vara bra att öka valfriheten för områdets användning, men han blev också nyfiken på tankarna kring en idrottshall. Var dök de upp?

– Vi hade med en ny idrottshall i vårt valmanifest och då tänker vi en fullstor idrottshall. Vad vi har idag är enbart skolhallar, svarade Lars Nilsson.

För mig låter det här som en efterhandskonstruktion.
Per Nilsson (M)

Per Nilsson (M) erkände att han inte hade lusläst Socialdemokraternas valmanifest eftersom han ändå inte tänkte rösta på dem.

– För mig låter det här som en efterhandskonstruktion, sade han.

Lars Nilsson försäkrade dock att den fanns med redan innan valet. Därför ville man bredda planuppdraget till att även omfatta idrottsverksamhet.

Kommundirektör Martin Willén påtalade att det är fullt möjligt att lägga till ett önskemål i beslutet, men att det inte är möjligt att vid sittande bord gå in och ändra i underlaget till beslutet.

Anders Ölmhult (C) yrkade därför på en återremiss på ärendet för att få en uppdaterad handling där en idrottshall är med.

– Då får vi en aktuell handling som överensstämmer med det slutliga uppdraget, motiverade han.

Paul Brännlund (SD) instämde i yrkandet för att få med helheten.

Kommunstyrelsen beslutade därför enhälligt att återremittera ärendet till förvaltningen.

Utredningarna gjordes för mer än tio år sedan – jobbet kvar att göraTomma skolor kostar pengar och förfular – riva, sälja eller rusta uppÄldreboende ska ersätta Hacklehemsskolan – nytt planförslag

Artikeltaggar

CenterpartietDetaljplanerIdrottshallKommunstyrelsenLars NilssonMarie OudinPolitikSocialdemokraterna

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare