50 år på tronen: Kan hedras med kunglig parkbänk i Kristinehamn

Publicerad:
En parkbänk föreslås som minnesmärke för kungens besök i Värmland i september med anledning av att han firar 50 år på tronen. Genrebild. Foto: Janerik Henriksson/TT

Kungen firar i år 50 år på tronen. Därför kommer han och drottningen besöka varje län under jubileumsåret. Varje län förväntas skapa ett minnesmärke efter besöket. Länsstyrelsen har nu ett förslag på minnesmärke för Värmland – en parkbänk.

– Det är ju upp till varje län. Jag tror ingen annan har idén om en parkbänk, så vitt jag vet, säger landshövding Georg Andrén till NWT.

Kungaparet besöker Värmland den 7 september som sista anhalt för sina länsresor. Inget är ännu officiellt om hur programmet för dagen kommer att se ut. Men NWT kan nu avslöja en detalj som sipprat ut.

Vid Värmlandsrådets möte i slutet av april berättade Georg Andrén för mötesdeltagarna att respektive län förväntas skapa ett minnesmärke från kungabesöket. Länsstyrelsen föreslår att Värmlands minnesmärke ska vara en parkbänk, tillverkad i Värmland. Parkbänken ska symbolisera demokrati och hållbarhet.

Georg Andrén berättar för NWT att förslaget i själva verket är 16 parkbänkar att placeras i var och en av Värmlands kommuner.

– Jag var väldigt angelägen om att minnesmärket inte bara ska stå i residensstaden, utan det här är en angelägenhet för hela Värmland och då vill vi hitta någonting som blir synligt i alla länets 16 kommuner. Det ska vara något enkelt, något vardagligt som lockar fram ”här vill jag sätta mig, det ser skönt ut”, så det är idén med parkbänk. Var de ska placeras, det får kommunerna bestämma.

Landshövding Georg Andrén.
Landshövding Georg Andrén. Foto: Ida Myrin

Georg Andrén poängterar att detta är ett förslag från länsstyrelsens sida och att det nu är upp till kommunerna att besluta i frågan.

– Men hittills har jag känt ett positivt gensvar.

NWT har tittat på vilka minnesmärken som andra län valt och kan då se att de har minnesmärken i form av till exempel skulpturer, minnesplaketter och minnesstenar.

Det verkar som Värmland skiljer sig ut sig lite grann med val av minnesmärke?

– Det är ju upp till varje län. Jag tror ingen annan har idén om parkbänk, så vitt jag vet, säger Georg Andrén.

Det är ännu inte klart vilket företag som i så fall ska tillverka parkbänkarna, men enligt Andrén pågår diskussioner. Det är heller inte klart hur parkbänkarna ska se ut.

Vad blir kostnaden för parkbänkarna?

– Där är tanken att varje kommun ska stå för sin egen kostnad. Kostnaderna beror lite på diskussionerna vi har kring en möjlig tillverkare och hur parkbänken ska se ut.

Kommer det bli likadana parkbänkar i kommunerna eller kommer de att skilja sig åt?

– Det återstår att se. Men idén är att varje parkbänk ska innehålla någon form av hänvisning till kungens 50-årsjubileum. Det finns en framtagen logotype för 50-årsfirandet. Så tanken är väl att den ska finnas synlig på något sätt i den tänkta parkbänken.

Skulle du vilja utveckla hur en parkbänk är symbol för demokrati?

– Parkbänken är till för alla. Där kan kungen sätta sig , där kan den hemlöse sätta sig, vem som helst, ung som gammal. Jag har ju arbetat i Sydafrika i flera år, precis efter Apartheid. Där var parkbänken en symbol för åtskillnad, vissa parkbänkar fick bara vita sitta på och vissa parkbänkar fick bara svarta sitta på. Men här är parkbänken en stark symbol att den är till för alla, säger Georg Andrén.

Artikeltaggar

DemokratiGeorg AndrénKungligheterPolitikSydafrikaVärmlands län

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare