Hoppa till huvudinnehållet

Aktörer inom totalförsvaret möts – Lilla Aktuellts projektledare deltar

Publicerad:
Sandra Strömmen, koordinator på Kristinehamns kommun.
Sandra Strömmen, koordinator på Kristinehamns kommun. Foto: NINA SIMONEN

Den 7 juni bjuder Kristinehamns kommun in till konferensen Morgondagens totalförsvar. En träffpunkt där aktörer inom totalförsvaret möts för att utbyta erfarenheter. Temat för året är Utmaningar på vägen – hur arbetar vi framåt? Nyligen presenterades de sista talarna.

För några veckor sedan släpptes namnen på de som ska tala på förmiddagen.

– Det namnet som många la märke till då var viceamiral Jonas Haggren, som från 1 juli är Sveriges militära representant vid Nato och EU, säger Sandra Strömmen, koordinator på Kristinehamns kommun.

Programmet Lilla Aktuellt tilldelades priset Det gyllene förstoringsglaset 2022. Det är ett pris som delas ut till personer eller organisationer som ökar kunskapen om källkritik.

– Så därför känns det väldigt spännande att ha med Josephine Hattevig som är projektledare för Lilla Aktuellt som föreläsare, berättar Sandra Strömmen.

Kompetensförsörjning är också ett spår för eftermiddagen och där kommer det att pratas om kompetens och utbildning för totalförsvaret samt civilplikten som är tillbaka och vad det innebär för verksamheter inom civilt försvar.

Nu är hela programmet klart, alla föreläsare är bokade
Sandra Strömmen

Civilplikten är den civila motsvarigheten till värnplikt och ska bidra till att säkerställa att viktiga delar av samhället fungerar vid höjd beredskap eller krig.

I samband med det kommer Plikt och Prövningsverkets generaldirektör Christina Malm och MSB:s enhetschef för enheten för utbildningsutveckling, Peter Hulling, att tala.

Medverkar i spåret gör bland annat också förbundsdirektören på räddningstjänsten Karlstadsregionen Nils Weslien, Örebro Universitets rektor Johan Schnürer, Försvarsskolans avdelningschef tillika studierektor Monica Sjöstrand som alla sitter i Karlstad.

– Nu är hela programmet klart, alla föreläsare är bokade. Nu ser vi verkligen fram emot 7 juni, avslutar Sandra Strömmen.

Artikeltaggar

BeredskapChristina MalmFörsvarJohan SchnürerJonas HaggrenKarlstadKrigKristinehamns kommunMilitärMSBNatoNils WeslienÖrebroSandra StrömmenVärnplikt

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.