Hoppa till huvudinnehållet

Det händer vecka 19: Marimekko, musikquiz och pensionärsträffar

Publicerad:
Marimekko står för en klassisk design och på lördag har Kristinehamns konstmuseum vernissage för sin utställning med detta tema. Arkivbild.
Marimekko står för en klassisk design och på lördag har Kristinehamns konstmuseum vernissage för sin utställning med detta tema. Arkivbild. Foto: Nina Varumo / SvD / TT

Vernissage för den stora sommarutställningen med modetema, musikquiz och olika pensionärsträffar. Det finns som vanligt mycket intressant att ta del av i veckan.

Måndagsträff

Måndag eftermiddag anordnas säsongens sista Måndagsträff i Broängskyrkan. Det blir sång, musik och lyrik med våren som tema. Dessutom blir det försäljning av åror till förmån för barn i Sierra Leone. Lotterivinster mottages tacksamt. Som vanligt är det även kaffeservering.

FN-föreningen

Henrik Ekman är journalist, författare och fotograf med inriktning på natur och vetenskap och presentatör av naturprogram på SVT. I snart ett halvt sekel har han i ord och bild bevakat miljöområdet och vad som händer i naturen. Många miljöproblem har fått sin lösning, andra har dykt upp och varit än svårare att tackla.

Henrik Ekman har producerat flera dokumentärfilmer för SVT och tidigare givit ut en rad böcker med naturanknytning. Mindre känt är att han är mannen bakom den klurige dagsversmakaren Rune Runeman från Rimforsa i radions P1 Morgon.

Han är dessutom hedersdoktor vid Linköpings universitet.

Måndag kväll kommer han till Kristinehamns bibliotek för att berätta om sin bok Naturen vi ärvde. Från tyst vår till het sommar. Arrangör för programmet är Kristinehamns FN-förening i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan och Kristinehamns bibliotek.

Föreläsning

Grön Musiktradition arrangerar en föreläsning om Vänerns nyckfulla vattenstånd på lördag eftermiddag i Bygdegården Gamla skolan i Kärr, Visnums-Kil.

Ibland svämmar den över och ibland är det lågvatten. Om vattenståndet genom tiderna i vår största sjö berättar Åke Möller från Mariestad.

Åke har i sin forskning sett konsekvenserna av hög- och lågvatten i Vänern. Han är även författare till det historiska verket "Mariestads historia".

Åkes vidare forskningar har lett honom till minnesstenen vid Kilsviken som visar vattenståndet olika märkesår i Visnums-Kil. Minnesstenen finns vid sjökanten strax söder om Nynäs gård.

Åke ger en översikt över Vänerns översvämningar genom århundradena och dess konsekvenser i den nordöstra delen av innanhavet.

PRO Kristinehamn

På fredag träffas medlemmarna och spelar Bingo. PRO hoppas på bättre väder och grillar på våravslutningen istället.

De vill ha in anmälningarna senast torsdag så de vet vad många smörgåsar de skall göra.

PRO Björneborg

Under tisdagen arrangerar PRO i Björneborg inte mindre än tre olika aktiviteter. Boulebanorna vid PRO-stugan har tagits i bruk för säsongen och det bjuds in till spel både tisdag och torsdag.

Det blir även qi-gong vid PRO-stugan under tisdagen. Samma dag är det ett föreningsmöte i Folkets hus. Där kommer Dan Thorsén att visa bilder.

Den som känner sig sugen får gärna följa med på en promenad på onsdag. Samling vid PRO-stugan.

Varnumsträffen

Kantor Lars Kullnes gästar under onsdagsförmiddagen Varnumsträffen i församlingshemmet. Han kommer att tillsammans med några medlemmar ur Sacrekör framföra musik, men också berätta en del om några favoritsånger.

Medverkar gör även diakon John Elis Hollsten som ska hålla i en liten andakt innan det blir kaffe och en enklare måltid.

Hörselskadades Riksförbund

Under veckan startar Hörselskadades Riksförbund kampanj ”Vad-sa-loppet” med motion i alla former, till förmån för förbundets arbete för hörselskadade i Sverige.

I Kristinehamn ses man i Stadsparken på lördag den 13 maj för en tipsrunda och föreningen bjuder på blåbärssoppa som i det riktiga Vasa-loppet.

Humanistiska föreningen

Humanistiska föreningen avslutar vårsäsongen med besök av riksförbundets ordförande Katarina Ek Nilsson, doktor i etnologi vid Uppsala universitet. Hon har bland annat varit chef för Dialekt- och folkminnesarkivet i Uppsala och har genom detta arbete liksom arbetet inom olika museér och arkivverksamhet kommit i kontakt med svensk kultur i olika former och dess utveckling fram till dags dato.

Hon har genom dialektala uppteckningar kunnat ta del av människors berättelser om livets glädjeämnen och sorger och har därigenom fått en bred bas att ösa från då hon nu kommer att berätta om vår tid och dess seder och bruk, tillkommande och försvinnande. Ämnet för kvällen är; Halloween, nationaldag och en marsipantårta i mars – hur och varför uppstår nya seder? Platsen är Broängskyrkans storstuga och torsdag kväll. Det hela samarrangeras med Studiefrämjandet och med stöd av kulturnämnden.

SPF

Vatten är livsvikt för oss alla. Varifrån kommer vårt dricksvatten? Vattenförsörjningens utveckling till Kristinehamn från 1600-talet fram till nutid kommer kommunens förre VA-chef Curt Eriksson att berätta om och även visa bilder vid fredagens möte 12/5 hos SPF på Spelmansgatan 13.

Musikquiz

Onsdag den 10 maj är det konsert med Kristinehamns stråkorkester i form av ett musikquiz. Solister på konserten är Sara Lindgård på sång samt Carl Stigner på oboe. Konserten är på Mastmagasinet.

Kristinehamns Artilleriförening

Kristinehamns Artilleriförening har möte på Norrgården onsdag eftermiddag den 10 maj.

Ämne för dagen är hemvärnet idag och i framtiden.

SKPF avd 14

SKPF-pensionärerna avd.14 har öppet hus i den nya lokalen på Stationsgatan 4 B onsdagen den 10 maj.

Invigning under förmiddagen av sistrikt Värmlands ordförande Irene Runkvist Karlsson.

Medlemmar, samarbetspartners och andra intresserade är hjärtligt välkomna.

SKPF avdelning 14 bjuder dessutom in sina medlemmar till Gökotta i Bergsjö bygdegård torsdag morgon den 11 maj.

Kristinehamns konstmuseum

På lördag är det vernissage för Sommarutställningen - Marimekko "Design i tiden" på Kristinehamns konstmuseum. Då bjuds alla intresserade in till en mönsterfest som sprakar av färg och glädje.

I utställningen visar museet Marimekkos tidiga historia med handtryckta Marimekkotyger och kläder från de första mönstren fram till 1975. Utställningen utgår från frilansskribenten Maria Jernkvists privata samling och innehåller bland annat över 100 mönster av en av Marimekkos tongivande formgivare Maija Isola, enligt ett pressmeddelande från kommunen.

Förutom grundaren Armi Ratias design möter besökaren även Marimekkomönster skapade av de ikoniska formgivarna Vuokko Eskolin Nurmesniemi, Katsuji Wakisaka, Annika Rimala och Kerstin Ratia.

Den amerikanska fotografen Tony Vaccaros modebilder för Marimekko i Finland sommaren 1964 förstärker det hela.

Artikeltaggar

BroängskyrkanDet händerHenrik EkmanKonserterKristinehamnKristinehamns konstmuseumMaija IsolaMarimekkoMusikNöje/KulturPROSierra LeoneSKPFSVTUtställningarVarnumsträffenVernissager

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.