När ett gäng unga innovatörer från Kristinehamn skulle hyllas under fredagen så tog näringslivet fyra drakar till hjälp.
Det blev en tuff finalbatalaj där många goda förslag ställdes mot varandra.
– Det är så kul att lyssna på elevernas idéer. Det är framtidens entreprenörer och arbetskraft, säger Sofia Beckman, regionchef på Ung företagsamhet, UF, i Värmland.
Under fredagsmorgonen var det urpremiär för den lokala varianten av Draknästet, tv-programmet där olika näringslivsaktörer får chansen att investera i nya, spännande idéer från initiativrika personer.
Den här gången kom uppslagen och affärsidéerna från skolelever i Kristinehamn. Draknästet Kristinehamn är nämligen ett samarbete mellan UF Värmland och Närsam.
– Eleverna har fått hjälpa lokala företag med skarpa case, säger Petra Carlsson, projektledare på UF Värmland.
I grundskoleutmaningen, som UF arrangerar varje läsår, riktar sig kända företag till elever på låg-, mellan- och högstadiet. Målet är att drilla barn och ungdomar i kreativt tänkande och entreprenörskap. I år handlade det om att minska kaffesvinnet (i samarbete med Löfbergs) och morgondagens drömboende (i samarbete med HSB).
Redan i februari hölls den stora UF-mässan i Karlstad. Draknästet Kristinehamn var tänkt som något av en lokal final för det bästa av det bästa bland årets bidrag från Kristinehamn. De lokala drakarna var Jan Barthelson, vd på Kristinehamnsbostäder, Maria Andersson, chefredaktör NKP, Eva-Klara Blomberg Högväg, vd på Husbilslandet och Ulf Engström (S), skolnämndens ordförande.
Kerstin Grundström och Aaliya Johansson fick även äran att åka till länsfinalen i Karlstad för att visa upp Kaaffeplattan, som deras produkt heter. När drakarna hade överlagt stod det också klart att det var just Kaaffeplattan som vann den lokala finalen. För denna prestation belönades vinnarbidraget med diplom och hela klassen kommer att bjudas på pizza.
– Vi har hört att det varje år slängs 300 000 liter kaffe. Vi tänkte på FN:s globala mål när vi tog fram den här produkten. De handlar bland annat om hållbar konsumtion och hållbar energi, säger Kerstin och Aaliya
Hur känns det att vinna?
– Det känns jättebra, men var lite läskigt, säger Kerstin och Aaliya om segern och att få stå framför de lokala näringslivstopparna och sälja in sin idé.
Den andra grundskoleutmaningen riktade sig alltså till högstadieelever och här handlade det om att designa sitt framtida drömboende. Här fick drakarna verkligen något att sätta tänderna i. Samtliga presentationer var nämligen mycket proffsiga och välgenomtänkta, något som alla de fyra drakarna gav uttryck för.
Vinnare blev kvartetten Alva Uddström, Hampus Cronesberry, Elliott Ternman och Ellen Larsson från Södermalmsskolan. De var mycket glada över vinsten.
– Det känns ju gôtt, utbrister Elliott spontant.
Hampus och Elliott berättar att de fick idén till drömstudentboendet när de var i Örebro i vintras för att reka inför vidarestudier.
– Vi upptäckte att det inte fanns jättemånga fina lägenheter som inte var väldigt, väldigt dyra. Det fanns en del lägenheter utanför stan men då var det också ganska långt att gå, säger Hampus och Elliott.
En framtidslösning på dagens problem omfattade bland annat en kreativ återanvändning av så kallat gråvatten från bland annat disk och tvätt.
– Det här var mitt område. Ni har ett bra helhetstänk. Ni kanske ska bli konsulter hos oss på Kristinehamnsbostäder? utbrast en av drakarna, Jan Barthelson, imponerat.
Eva-Klara Blomberg Högväg summerade drakarnas samlade uppfattning om skolelevernas fina idéer med orden:
– Otroligt imponerande. Det är många fantastiska idéer. Vi som är lite äldre tänker lätt lite fyrkantigt, men det gör inte ni.
För alla de vänner, bekanta och klasskamrater som inte rymdes i den lilla hörsalen på Kristinehamns teknik- och innovationscenter kunde hela programmet lyckligtvis följas via länk.
Fredrik Mogren på Närsam var mycket nöjd med arrangemanget.
– Vi hoppas att det här ska bli ett årligt återkommande event, säger han.