Hoppa till huvudinnehållet

Ernsts arbete till trots – kommunen vill sälja Gustafsvik

Publicerad:
Den västra flygeln fick en ansiktslyftning tack vare Ernst Kirschsteiger, men nu står Gustafsvik och förfaller igen.
Den västra flygeln fick en ansiktslyftning tack vare Ernst Kirschsteiger, men nu står Gustafsvik och förfaller igen. Foto: Håkan Strandman

Kommunstyrelsen kommer på måndag att ta ställning till ett förslag om att inleda försäljning av Gustafsviks Herrgårdspark. Att behålla området i kommunal ägo bedöms enligt tjänstemännen vara ett sämre alternativ.

Kristinehamns kommun förvärvade fastigheten Västervik 1:2 1957 som ett strategiskt markförvärv för att anlägga Kroksviks industriområde och intilliggande oljehamn. I köpet ingick herrgårdsmiljön kring Gustafsvik, men den har kommunen kort sagt struntat i under alla år.

2016 blev den västra flygeln rikskändis när TV4 och Ernst Kirschsteiger dök upp i bilden. Det medförde att även den östra flygeln fick en välbehövlig renovering.

Men någon verksamhet att tala om har det inte blivit på platsen. Smaka på Värmland och kommunens julmarknad har arrangerats där, men har sedan dess flyttat till stadsparken. Gustafsvik som besöksmål har åter fallit i dvala.

Gustafsviks Herrgårdspark bedöms kunna försäljas och därmed förvaltas bättre än vad kommunen har förutsättningar till

Kommunledningsförvaltningen har genomfört en utredning kring Gustafsviks framtid och kommit fram till att en försäljning är den lämpligaste åtgärden.

– Gustafsviks Herrgårdspark bedöms kunna försäljas och därmed förvaltas bättre än vad kommunen har förutsättningar till, skriver man i beslutsförslaget.

De fasta kostnaderna för Gustafsvik är ungefär 460 000 kronor. Det innefattar drift, skötsel och underhåll, men också kapitalkostnader kopplade till de investeringar som har genomförts.

Det är väsentligt mer än de hyresintäkter kommunen fick in under fjolåret, 30 000 kronor. Inför årets sommar finns inget hyresavtal alls.

Förvaltningen har även tittat på alternativ till en försäljning. Men oavsett om kommunen driver besöksmålet i egen regi eller med hjälp av en extern aktör görs ändå bedömningen att det blir svårt att bära de relativt höga kostnaderna för området.

I beslutsunderlaget listas en rad olika förutsättningar för en försäljning av området. Den behöver inbringa minst 2,7 miljoner kronor för att täcka det bokförda värdet.

Området är enligt detaljplanen klassat som kulturreservat och Gustafsviks Herrgård är ett regionalt utpekat kulturmiljöområde. Det är sådant som ställer höga krav på vad som kan göras med området.

Verksamheten hos Christinehamns ridklubb får inte heller äventyras av en försäljning.

Nu återstår att se vad politikerna har att säga om saken på måndag.

Liberalerna vill sälja Gustafsvik: ”Kommer att förfalla”"Inte realistiskt att Gustafsvik ska bli ett självförsörjande besöksmål”Osäker framtid för Gustafsvik: ”Inte prioriterat för oss”

Artikeltaggar

DetaljplanerFastigheterFörsäljningKommunstyrelsenKristinehamns kommunPolitikTV4Värmlands län

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.