Hoppa till huvudinnehållet

Anne-Lie Rydé till kristinehamnarna: ”Ska välta er fullständigt”

Publicerad:
Hela Diggiloo-gänget 2023 på Rhodos.
Hela Diggiloo-gänget 2023 på Rhodos. Foto: Kristofer Sandberg

Direkt från Mythos Beach Resort på Rhodos till stadsparken i Kristinehamn.

Ja, så blir det för årets Diggiloo-deltagare, den 20-årsjubilerande musikfesten som kommer till stan den 11 augusti.

– Det ska bli kul att få prova på turnélivet, säger komikern, programledaren och Youtube-profilen Daniel Norberg.

Årets laguppställning innehåller flera välkända namn och några nykomlingar.

En av debutanterna är just Daniel Norberg. För många är han kanske mest känd som en av upphovspersonerna bakom de uppmärksammade mello-parodierna som i skrivande stund har haft en bit över 100 miljoner visningar på Youtube. Men han har också varit med i Idol och utsågs nyligen till ny programledare för Bingolotto.

Diggiloo pressbild 2023. Nike Sellmar, Daniel Norberg, Hanna Hedlund, Andreas Lundstedt, Maria Sur, Anne-Lie Rydé, John Lundvik, Liamoo, Thomas Di Leva, Bruno Mitsogiannis och Jessica Andersson.
Diggiloo pressbild 2023. Nike Sellmar, Daniel Norberg, Hanna Hedlund, Andreas Lundstedt, Maria Sur, Anne-Lie Rydé, John Lundvik, Liamoo, Thomas Di Leva, Bruno Mitsogiannis och Jessica Andersson.

Du är väldigt mångfacetterad?

– Ja, jag skulle säga att när folk ser mitt namn så är det lite svårt att veta vad det är man får. Men jag ska bjuda på lite allt möjligt. Skratt, skôj, skönsång, kanske nån peruk om vi har tur. Bra underhållning helt enkelt, säger han.

Hur känns det att få vara med om Diggiloo 2023?

– Jag har aldrig gjort något liknande tidigare och är glad att jag får vara med, särskilt eftersom det är jubileum. När jag har gjort mina klipp har jag ju suttit hemma på rummet. Det här känns som ett stort och viktigt uppdrag.

Totalt blir det 26 stopp på årets turné. Den startar i Hok utanför Vaggeryd den 6 juli och avslutas i Göteborg den 26 augusti. Till Kristinehamn kommer musikfesten den 11 augusti.

Daniel Norberg kommer att sjunga och skoja, men det blir inga egna låtar utan enbart covers.

Har du fått hyfsat fria händer?

– Ja, det känns faktiskt som att man kunde ha fått igenom nästan alla idéer, skrattar han.

Jag ska sjunga en av de största svenska hitsen någonsin, en av Carolas låtar
Maria Sur

Startfältets mest rutinerade är Anne-Lie Rydé. Hon har hunnit med det mesta i musikväg under 45 år och bland annat medverkat i Melodifestivalen tre gånger. Men aldrig tidigare Diggiloo.

– Det är ju det som är så härligt. Jag som börjar bli lite äldre nu får komma hit och höra att jag är nykomling, skrattar hon.

Förväntningarna inför sommaren är höga. Diggiloo-drömmen har funnits länge.

– Det är en av de sista boxarna på min bucket list att checka i. Sen känns det som att jag har gjort allt.

Senast Anne-Lie Rydé dök upp i Kristinehamn var 2013 då hon gästade folkparken i Björneborg tillsammans med Brolle.

– Men nästan alltid när jag har åkt till Värmland för att gigga så är det till Karlstad eller längre norrut som jag har åkt. Så det ska bli väldigt kul att få komma till Kristinehamn igen, säger hon.

Brolle och Anne-Lie Rydé spelade i Folkets park i Björneborg 2013.
Brolle och Anne-Lie Rydé spelade i Folkets park i Björneborg 2013. Foto: Johan Blomquist

När man hör namnet Anne-Lie Rydé är det säkert många som tänker på Anita Lindblom-covern Sånt är livet som har blivit något av hennes signaturmelodi. I vintras dammade hon av den i samband med tv-programmet Idol där hon gjorde den som en duett tillsammans med Nike Sellmar, som senare vann tävlingen och som av en händelse också finns med på årets turné.

– Det var ett häftigt musikaliskt möte, och det är många som vill att vi ska köra den live i sommar så det kommer vi naturligtvis att göra. Sånt är livet har jag sjungit säkert 7 312 gånger, men nu fick den plötsligt en ny dimension. Det är häftigt att det kan bli så med en låt som man har sjungit så mycket, säger Anne-Lie Rydé.

Helt ny i sammanhanget är också Maria Sur.

För drygt ett år sedan flydde hon från kriget i Ukraina tillsammans med sin mamma. Sedan dess har allt gått mycket snabbt.

I mars i år gick Maria Sur till final i Melodifestivalen med sin låt Never give up där hon slutade på nionde plats.

– Jag har följt flera olika svenska artister på senare tid och förra året såg jag bilder från Diggiloo-turnén som några av dem var med på och jag tyckte att det verkade väldigt coolt. Jag kunde inte drömma om att jag själv skulle vara med där ett år senare.

Maria Sur, Daniel Norberg och Nike Sellmar.
Maria Sur, Daniel Norberg och Nike Sellmar. Foto: Kristofer Sandberg

Hon har än så länge inte hunnit se så mycket mer av Sverige än Stockholm, men ser mycket fram emot att få komma ut på vägarna och möta sin publik.

– Jag är överväldigad och så tacksam för att Sverige har tagit emot mig på det här sättet och för att jag får den här möjligheten. Att få göra både mello och Diggiloo samma år är ju något av det största man kan tänka sig, säger Maria Sur.

Hon fortsätter:

– En sak som jag ska göra i sommar är att jag ska sjunga en av de största svenska hitsen någonsin, en av Carolas låtar.

Jag hade just tänkt fråga vad du hade för överraskningar på lager för publiken i Kristinehamn. Det var ett bra svar.

– Ja, haha, jag hoppas att jag kan överraska många, skrattar Maria Sur.

Stämningen i solen och värmen på Rhodos beskrivs som extremt god. Och Anne-Lie Rydé menar att en bra gruppdynamik är allt när gänget snart ska dra ut på sommarturné tillsammans.

– Det kommer att strömma god energi från scenen. Vi ska välta er fullständigt, lovar hon.

På turnén medverkar också, förutom ovan nämnda, Hanna Hedlund, Andreas Lundstedt, John Lundvik, Liamoo, Thomas Di Leva, Bruno Mitsogiannis och Jessica Andersson.

Artikeltaggar

Anne-Lie RydéArtisterBingolottoBjörneborgDaniel NorbergDiggilooIdolKomikerKristinehamnMaria SurNöje/KulturParkerRhodosTurnéVaggerydYoutube

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.