Hon tog hem Albinpriset som fjolårets nyföretagare i Kristinehamn

Publicerad:
Åke Gustafsson överlämnar Albinpriset 2022 till Jenny Gustavsson med motiveringen: ”För en välplanerad företagsstart med god entreprenörsanda”. Foto: Magnus Carlsson

Nyföretagarcentrum i Kristinehamn delar varje år ut Albinpriset till årets nyföretagare. Under onsdagen delades utmärkelsen för 2022 ut i samband med Affärslunchen.

Årets nyföretagare är lyckligt ovetande om det hela. Jenny Gustavsson är inbjuden som en av två föreläsare och ska presentera sitt företag, Brantens massage.

Hon berättar att hon har jobbat som logoped i drygt 30 år. För något år sedan började hon intressera sig mer för kroppen och utbildade sig till massör.

– Jag gick hos Åke Gustafsson på Nyföretagarcentrum och fick god hjälp att komma igång med eget företag. Jag har även en mentor i Björn Kea Antonsson som stöttar mig. De har gett mig självförtroende att våga, säger Jenny Gustavsson.

Idag jobbar hon 30 procent av tiden i Brantens massage och övrigt tid som logoped inom Region Värmland. En fördelning som hon just nu känner sig bekväm med:

– Jag gillar kombinationen med att vara anställd, men samtidigt ha något eget där jag rår mig själv. Den friheten ger mig mycket.

En stor del av de pengar hon drar in i företaget investerar hon i sig själv i form av vidareutbildningar. Hon säger att hon vill bredda sina kunskaper och på sikt kunna erbjuda fler massageformer.

Vilka former av massage erbjuder du i dag?

– Det är främst klassisk massage, det är vad folk efterfrågar mest. Men jag ger även käkmassage, andningsmassage och har hot stone-behandlingar, svarar Jenny Gustavsson.

Käkmassage innebär att hon är inne i munnen på patienten och klämmer.

– Det är kanske inte så där jätteskönt, men det fungerar, säger hon med ett skratt.

Hon får publiken att haja till lite när hon säger att problem med käkleden ofta är kopplat till höftbesvär. Detta kräver en förklaring:

– Många får en höftförskjutning när de springer, det vill säga att höften sjunker ihop åt endera hållet. Då kompenserar de med käken för att få ögonen i linje. Man vill ha ögonen på samma höjd.

Det här var ju kul.
Jenny Gustavsson

Brantens massage är, än så länge, ett ganska anonymt företag. Jenny Gustavsson har ingen hemsida och heller inget Facebookkonto för företaget. Däremot finns hon på Instagram. De flesta bokningar sker via sms och med kort varsel.

– Det är många grannar som hör av sig och undrar om jag kan hjälpa dem, säger hon.

Björn Antonsson påtalar att han minsann har skickat till henne några kunder.

– Ja, men du vågar inte komma själv, replikerar hon blixtsnabbt.

Åke Gustafsson får en fråga från publiken om hur vanligt det är att man gör som Jenny Gustavsson och startar eget i kombination med en anställning. Han säger att det blir allt vanligare och att han personligen tycker att det är en bra väg att gå:

– Det innebär att man startar eget under kontrollerade former. Man kan ta det vidare i sin egen takt. En del ökar på företagandet och slutar helt sin anställning, andra är nöjda med att ha företaget som en bisyssla.

När han avslutar sitt anförande med att plocka fram diplomet med Albinpriset tappar Jenny Gustavsson hakan. Hon är helt oförberedd, men tar det hela med fattning.

– Det här var ju kul, säger hon.

Artikeltaggar

AnställningarArbeteFöretagandeKristinehamnNäringslivNyföretagarcentrumUtmärkelser

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare