Besökare möts av eldsprut och papier maché-planeter: ”De flesta tänkte på drakar”

Publicerad:
Hedda från Ölmeskolan valde bort de traditionella drakarna och tillverkade istället sin alldeles egna brandmansbäver. Foto: Joakim Magnusson

Skolornas bildutställning är ovanligt eldfängd i år.

Temat De fyra elementen har tillåtit kommunens skolelever att ta ut svängarna åt alla möjliga håll, men det är de eldsprutande drakarna och de brandmansklädda djuren som fångar blicken först.

– Jag har gjort en brandkanin, berättar Saga från Ölmeskolan.

När skolornas bildutställning nu öppnar för året på Kristinehamns historiska är temat de fyra elementen, det vill säga jord, luft, eld och vatten.

Utställningen håller öppet månaden ut och under onsdagen var det dags för vernissage.

En riktigt färggrann skapelse.
En riktigt färggrann skapelse. Foto: Joakim Magnusson

Tre treor från Ölmeskolan fick äran att invigningstala. Det var Alexander, Ivar och Samuel som sade några väl valda ord innan bandet klipptes. Det bjöds också på musik med Landa spelfolk från Landa kulturskola.

I invigningstalet berättade Samuel från Ölmeskolan bland annat att de hade valt att arbeta med temat eld och att de hade samarbetat med en keramiker vid namn Patrick. Det rör sig om Patrick Bentham Radley från Örebro.

– Barnen är alltid väldigt entusiastiska. Det är tredje året jag är med, men tidigare har jag jobbat med ettor. De är jätteduktiga och det blev väldigt fint, säger han stolt.

Konstnärliga jordklot.
Konstnärliga jordklot. Foto: Joakim Magnusson

Många barn i trean på Ölmeskolan hade en och samma association på temat eld.

– De flesta i klassen tänkte nog på drakar, säger Widar.

Det gjorde i alla fall han och kompisen Samuel.

– När vi var klara åkte Patrick iväg med dom och satte in dem i en stor ugn. Sen kom de tillbaka så att vi kunde lacka och måla, berättar Widar.

Widar från Ölmeskolan med sin eldsprutande keramikdrake.
Widar från Ölmeskolan med sin eldsprutande keramikdrake. Foto: Joakim Magnusson

Barnen från Ölmeskolan får mingla runt och tugga på salta stjärnor och dricka cider medan de beundrar konstverken.

– Det är kul att få se vad alla andra har gjort. Alla har väldigt bra fantasi, säger Hedda.

Har ni några favoriter?

– Ja. Min egen, säger Elin med ett skratt.

Hon och Hedda gjorde dock ett litet avsteg från draktemat och hade istället skapat en brandmanskatt och en brandmansbäver.

Hedda, Elin och Ivar (närmast kameran) från Ölmeskolan premiärminglade när skolornas bildutställning 2023 öppnade under onsdagen.
Hedda, Elin och Ivar (närmast kameran) från Ölmeskolan premiärminglade när skolornas bildutställning 2023 öppnade under onsdagen. Foto: Joakim Magnusson

– Min mamma och pappa har köpt en ö och där finns det många bävrar. De är väldigt söta, säger Hedda.

Chatrine Svahn har varit med och satt ihop årets utställning. Det har varit lika spännande, roligt och utmanande som alltid säger hon.

Den röda tråden i årets bildutställning är naturligtvis själva temat, men enligt Chatrine Svahn skulle man nästan kunna säga att den röda tråden är att det inte finns någon röd tråd.

Chatrine Svahn och Yggdrasil.
Chatrine Svahn och Yggdrasil. Foto: Joakim Magnusson

– Det är väldigt varierande och lurigt att sätta ihop. Man vet aldrig hur mycket som kommer in. Det roligaste är ju att alla skolelever får möjlighet att vara med, från de allra yngsta till de äldsta.

Artikeltaggar

Nöje/Kultur

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare