Hoppa till huvudinnehållet

Skivhandlarens bästa tips: ”Klassisk ölhävarhårdrock”

Publicerad:
Får det lov att vara lite Battering Ram? Ja, om skivhandlaren Tony Eliasson själv får välja i alla fall.
Får det lov att vara lite Battering Ram? Ja, om skivhandlaren Tony Eliasson själv får välja i alla fall. Foto: Joakim Magnusson

Två gånger om året vallfärdar alla som älskar vinyl till Borgen i Björneborg för att gå på skivmässa.

2023 års första upplaga blev inget undantag. Här fanns det gott om fynd att göra för den som kom i tid och hade vassa armbågar.

– Jag hoppas på att kanske hitta något inom den moderna alternativa countryn, för det är så dyrt att beställa skivor från USA, säger mässbesökaren Karin Fyhr från Göteborg.

Anders Larsson, föreståndare på Björneborgs folkets hus och park, säger att det är få arrangemang som är så tacksamma att rodda med som just skivmässan. Skivmässan i Björneborg har varit igång i decennier och är ett så inarbetat event vid det här laget att man knappt behöver annonsera.

– Vilken lyx det är att få öppna dörren klockan elva och det är kö, säger han.

Folkparksgeneral Anders Larsson. Arkivbild.
Folkparksgeneral Anders Larsson. Arkivbild. Foto: Joakim Magnusson

Anders Larsson säger att det må vara kris på många håll i världen, men att krisen inte tycks ha drabbat skiventusiasterna. De första stod i kö redan en timme innan dörrarna öppnades, trots regn och kyla.

Hur viktigt är det att vara här prick klockan elva?

– Principen är ju att om man är först så har man störst chans att göra de riktiga fynden, säger han.

Det fanns ett hyfsat stort antal skivbackar att leta igenom.
Det fanns ett hyfsat stort antal skivbackar att leta igenom. Foto: Joakim Magnusson

En av de många säljarna på plats var Tony Eliasson från Forshaga som kommit till Björneborg för andra gången med sina välfyllda skivbackar.

– Jag har varit här och köpt skivor några gånger, men som säljare har jag inte hållit på så länge. Det har mest varit på helgerna, kanske på nån loppis ibland.

Har du något hett tips för den som inte vet vad han eller hon ska köpa?

– Då får jag väl tipsa om det här. Battering Ram från Filipstad. Det är klassisk ölhävarhårdrock som du drar igång på förfesten, säger han nöjt och håller upp ett tjusigt skivkonvolut.

Elin och Karin Fyhr med sina fynd.
Elin och Karin Fyhr med sina fynd. Foto: Joakim Magnusson

Karin och Elin Fyhr hade rest från Göteborg till Björneborg, men inte för skivmässans skull.

– Nej, vi är här för att fira en 18-åring, berättar Karin.

Det hindrade dem dock inte från att bege sig in i den härliga trängseln en stund. Här stod det tydligt klart att det var Karin som tog täten enligt devisen ”jag köper skivorna, du har skivspelaren”.

– Ja, jag hänger bara på jag, men det är trevligt att gå och botanisera, säger Elin med ett leende.

Ett härligt vimmel.
Ett härligt vimmel. Foto: Joakim Magnusson

– Jag har hittat skivor med Roky Erickson, Kraftwerk och Radiohead. Roky Erickson är jag ingen expert på, men en vän till mig har hans låt It’s a cold night for alligators som sin absoluta favoritlåt så jag tänker att jag också ska ge honom en chans. Kraftwerk är ju min ungdoms musik känns det som, och Radiohead behöver väl knappt förklaras, säger Karin.

Karin plockade också åt sig en bunt Kiss-servetter. Det låter kanske lite småskumt för det otränade örat, men det handlar helt enkelt om servetter med rockbandet Kiss på.

Under överinseende av Lemmy Kilmister.
Under överinseende av Lemmy Kilmister. Foto: Joakim Magnusson

En annan målmedveten besökare var Alf Karlsson som stannat till vid ett ställ med cd-skivor hos en betrodd säljare som han ofta handlar av.

– Jag har hittat lite instrumental musik. Lite tuff gitarrmusik som Dixie Acer och The Surphonics. Det är surfmusik i lite samma stil som The Ventures. De är igång fortfarande vet du, fast inte med samma medlemmar, säger Alf.

Alf Karlsson visste vad han letade efter. Det blev tre c-skivor med tuff, instrumental gitarrmusik.
Alf Karlsson visste vad han letade efter. Det blev tre c-skivor med tuff, instrumental gitarrmusik. Foto: Joakim Magnusson

Hur många skivor har du därhemma?

– Ja, det är några tusen. Både lp-skivor och cd-skivor. Jag har samlat länge.

En av de klart yngsta på skivmässan, men ändå lika insatt som de andra besökarna, var 5-årige Morris, uppflugen på pappas axlar för att få lite bättre överblick.

5-årige Morris, på pappas axlar, letade efter en singel med Refused.
5-årige Morris, på pappas axlar, letade efter en singel med Refused. Foto: Joakim Magnusson

– Han har just upptäckt att vanlig hårdrock är töntigt och letar efter en singel med Refused, vilket är en omöjlighet, säger pappan med ett leende.

Artikeltaggar

Anders LarssonBattering RamBjörneborgForshagaGöteborgHårdrockKissKraftwerkLemmy KilmisterMusikParkerRadioheadRefusedRodd

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.