Hoppa till huvudinnehållet

Det händer vecka 18: Hamndagen, bildutställning och skidåkande generaldirektör

Publicerad:
Det var välfyllt i gästhamnen när Hamndagen arrangerades.
Det var välfyllt i gästhamnen när Hamndagen arrangerades. Foto: Magnus Carlsson

Vi går in i maj månad och som vanligt finns det en rad olika evenemang att besöka för den som vill. NKP arrangerar vår Hamndag, det blir vernissage för både fotoklubben och skolornas bildutställning plus mycket, mycket mer.

Hamndagen

På lördag är det dags för NKP:s Hamndag som arrangeras ihop med Kristinehamns gästhamn. Under dagen blir det fisketävling, veteranbilsutställning, loppis och ansiktsmålning för att nämna några aktiviteter.

En tipspromenad arrangeras i området och det finns en chans att träffa såväl NKP som Sjöräddningen och Kristinehamns Energi.

Det går också bra för tidningens prenumeranter att få hjälp att logga in på nkp.se och i appen.

Svenska kyrkan

På tisdag, tidig eftermiddag, blir det musik i Församlingshemmet. Då kommer Kent Lundberg, för många känd för att han sjunger Elvislåtar, och Malena Karlsson att stå för underhållningen. De utlovar schlagers och gamla visor.

Fika finns att köpa för den som vill.

Seniornet Bro

Nu närmar det sig slutet på vårens verksamhet.

Den 9 maj har föreningen en kortkurs om 1177.se och sista delen av sin smartphonekurs. Sista supportdag är den 10 maj.

Sommaravslutningen blir på Mastmagasinet den 11 maj.

Josef Häggblad, pastor i Pingstförsamlingen, kommer till Varnumsträffen.
Josef Häggblad, pastor i Pingstförsamlingen, kommer till Varnumsträffen. Foto: Lena Edbom

Varnumsträffen

På onsdagsförmiddag gästas Varnumsträffen i Kristinehamns församlingshem av pastorn Josef Häggblad. Han är sedan flera år uppskattad föreståndare för Kristinehamns Pingstförsamling. Josef är bördig från en by utanför Lycksele i södra Lappland.

Tron och kyrkan har alltid varit viktiga för honom. Josef har ett socialt diakonalt engagemang och är också mycket engagerad i LP-kontakten som hjälper många människor som inte har det så lätt i livet samt Pingst second hand på Marieberg. Han har även ett stort fritidsintresse för jakt och friluftsliv. Mången älg har stupat för hans bössa och månskensnätter är han ute och skjuter vildsvin i skogarna runt Kristinehamn. Han kommer att berätta om sitt arbete, fritidsintressen, Lappland och mycket annat.

Som vanligt blir det möjlighet till andakt, fika, mat, frågor och gemenskap. Erik Boberg kommer att spela piano efter maten. Svenska kyrkan och Studieförbundet Sensus är arrangör.

Skolornas bildutställning

På onsdag är det vernissage för Skolornas bildutställning på Kristinehamns historiska. Utställningen visar bilder av barn och elever från förskolan till gymnasiet.

Under vernissagen blir det musik och så utlovas ett invigningstal av elever på Ölmeskolan.

Orienteringsträning

Kok håller i orienteringsträning torsdag kväll 4 maj. Fri start. man får gärna anmäla deltagande på Eventor senast tisdag 2 maj. Några kartor finns för direktanmälan.

Vägvisning: Skärm vid avfart till Hultets friluftsgård. Upplysningar: Lisa Berg 076-9413190.

Vårsalong

Årets utställning av Kristinehamns fotoklubbs vårsalong hålls under hela maj månad.

Platsen är Kristinehamns Stadsbiblioteket. Dess korridor rakt fram från entrén är prydd av ett fyrtiotal foton tagna av fotoklubbens medlemmar under årets fyra årstider. Fyra årstider som upplevts av var och en på sitt sätt och fått ge namn åt utställningen.

Lennart Myhlback, pensionerad generaldirektör, pratar hos Idrottsveteranerna. Arkivbild.
Lennart Myhlback, pensionerad generaldirektör, pratar hos Idrottsveteranerna. Arkivbild. Foto: Mikael Lindblom

Idrottshistoriska

Vårens sista träff för Idrottshistoriska kommer gästas av Lennart Myhlback, Kristinehamnssonen som i sin ungdom var en ”hejare” på skidor men som prioriterade den civila karriären.

Mest känd är han väl för de flesta som generaldirektör för Räddningsverket det vill säga föregångaren till dagens MSB. Men han har en bred erfarenhet av den svenska politikens vindlingar liksom stor erfarenhet av internationella förhållanden då han verkat som samordnare för olika hjälpinsatser vid olika krishärdar i Räddningsverkets eller FN-s regi.

Som valobservatör har han också fått en inblick i olika sätt att störa demokratiska processer. Som vanligt tilldrar sig det hela i Broängskyrkans storstuga torsdag eftermiddag.

IOGT-NTO

3 maj underhåller Bror Olgas på IOGT-NTO med sång och musik. De kommer att bjuda på nyare och äldre musikpärlor. Plats är Tempelriddarnas hus, Spelmansgatan 13, Kristinehamn.

PRO Kristinehamn

På fredag träffas PRO och grillar på gården. Vid dåligt väder får man ha det trevligt inomhus. Anmälan bör in senast torsdag.

SPF

Nils Dåverhög kommer att berätta om sina cykeläventyr på fredagens möte 5/5 hos SPF, Spelmansgatan 13. Han har cyklat runt Vättern 51 gånger, tre gånger Vänern runt, från Karesuando till Kristinehamn, Styrkepröven i Norge, Päijänne runt i Finland, Västkustleden, Klarälvsleden och runt många andra svenska sjöar.

Han cyklar inte så fort utan hinner njuta av vackra naturscenerier, lyssna på fågelsång och träffa många trevliga människor.

Observera annat datum än i tryckta programmet.

Bergslagens räddningstjänst firar 50 år på stationen. Arkivbild på stationschefen Daniel Brandberg.
Bergslagens räddningstjänst firar 50 år på stationen. Arkivbild på stationschefen Daniel Brandberg. Foto: Sandra Österman

BRT

Bergslagens räddningstjänst har öppet hus i Kristinehamn under lördagen för att fira att stationen är 50 år.

På söndag blir det musik på kyrkans nya flygel.
På söndag blir det musik på kyrkans nya flygel. Foto: Lars Kullnes

Kyrkokonsert

På söndag finns en chans att lyssna till klarinett, altfiol och piano vid konserten i Kristinehamns kyrka. Värmlandsanknutna musikerna Jonny Hedlund, Joel Andersson och pianisten Lisbeth Spits framför ett program med verk av bland annat Bruce, Debussy och Mozart.

Kyrkans nyanskaffade flygel kommer att introduceras såväl i kammarmusik som i solostycken för piano.

Lördagsträffen

På Lördagsträffen i Visnums-Kils församlingshem 6 maj kommer det bli tips och ideer kring textilt återbruk av Johanna Halen.

Ta gärna med dig eget prov på återbruk av textilier eller sådant du vill ha tips om hur du kan återbruka hälsar arrangören som är Syföreningen i Visnums-Kil.

Vill man endast lyssna och bli inspirerad så går det också bra. Ett tips från Syföreningen är att ta med sig stickningen och kom för en trevlig stund.

Ölme

Tisdagar är det scouterna som träffas på Ölmeklint för att lära sig leva i samklang med naturen och varandra.

Onsdag kväll är det nystart av bibelsamtalen i Klippan. Börjar då studiet av Hebreerbrevet tillsammans med Ingemar Mattsson. Därefter bön.

Torsdag kväll är det sista kurskvällen för vårens Alpha-kurs. Om några veckor blir det Alpha-fest dit alla är välkomna.

På söndagens gudstjänst hos Equmeniakyrkan i Väse får man lyssna till Ingela Öhman och konfirmander.

I Ölme kyrka är det på söndag gudstjänst för små och stora med Desirée Karlsson. Sång av Kantarellerna med Malena Karlsson.

Sjöfarten

Väntade fartyg till Kristinehamns hamn:

Måndag M/S ”Rix Stean” från Malmö med råg.

Torsdag M/S ”Aspen” cypriotisk till Kings Lynn/Hull med trävaror.

Vattenståndet: 59 cm över referensytan

Jesper är ständigt på jakt efter rariteter – vinylskiva kan kosta flera årslönerS och V i gemensamt förstamajtåg – för första gången

Artikeltaggar

Det händerGudstjänsterKent LundbergKonstKristinehamnLapplandLennart MyhlbackMalena KarlssonMS : magasinet för dig som lever med MSMusikNils DåverhögNKPNöje/KulturPingstRäddningsverketSvenska kyrkanUtställningarVarnumsträffenVernissagerVisnums-Kil

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.