Hoppa till huvudinnehållet

FÖRENINGSLIV: De fick Lions högsta utmärkelse

Publicerad:
Bengt Nilsson och Lars Bergström (inte med på bilden) fick Lions högsta utmärkelse för sina insatser.
Bengt Nilsson och Lars Bergström (inte med på bilden) fick Lions högsta utmärkelse för sina insatser. Foto: Lisa Karlsson

Lions Club

Lions Club Kristinehamn har firat 70-årsjubileum i W6-lokalen. Efter mingel och välkomsttal av Lions President Björn Åström avnjöts en trerätters supé.

Lions Club bildades 31 mars 1953. I NKP kunde läsas. ”Vid sammanträde igår på Stadshotellet beslöts stifta Lions Club Kristinehamn. Femton representanter från olika yrkeskategorier hade samlats. Enligt internationella föreskrifter kommer senare i höst en stiftelse att anordnas”. Förste President blev överingenjör Erik Swahn.

Första offentliga aktiviteten kom 1954 med Fastingen och Mannekänguppvisning. Lusseasken sattes upp på Kungsbron. I december kom julfemman (nuvarande jultjugefemman). 1955 anordnades två utsålda konserter med Alice Babs och Charlie Normans orkester. 1960 första Loppisen tillsammans med KFUM på Hovslagaregatan. 1966 kröntes Lions första Lucia Lena Goldsson. 1967 hade man samlat ihop pengar till en handkappbuss som skänktes till kommunen. 1978 passerade insamlade medel en miljon kronor. 1984 donerade skogsarbetaren William Larsson Ölme 40 000 kronor till klubben. Detta blev grundplåten till Lions kulturstipendie. 1994 Eldhärjades Mastmagasinet där Lion hade sin klubblokal. Hela arkivet förstördes. 1995 flyttade loppisen till nuvarande lokal i godsmagasinet på Nedre Station. 2001 samlades 70 fd. Lucior och Luciakandidater på Stadshotellet för jubileum. 2006 flyttar Räddningsverket (nuvarande MSB) till Kristinehamn. Vi får då förtroendet att lagra och packa Lions katastroftält i trälådor anpassade till flygtransporter.

Nuvarande aktiviteter: Loppis tillsammans med KFUM. Vi sköter platsbokningen till marknaderna. Luciafirande tillsammans med Svenska Kyrkan. Jultjugefemman. Tipspromenad i Skärgården. Vi stödjer olika föreningsverksamheter. Vi sponsrar resor för elever på anpassade skolor. Vi är fadder för en skola (Maetoob School) i norra Thailand.

Kvällen fortsatte med trevligt umgänge och underhållning av Bror Ingman. Stipendier och blommor delades ut. Två Lion erhöll den högsta utmärkelsen man kan få inom Lions. Nämligen Melvin Jones Fellows. Uppkallad efter Lions grundare Melvin Jones. De två som erhöll utmärkelsen var Lars Bergström och Bengt Nilsson. Både har utfört stora insatser för klubben. Flera Lion hyllades med blommor för goda insatser. Klubben uppvaktades av förste vice Distriktsguvenör Anna-Lena Bohlin som berömde klubben för den stora och breda veksamheten. Hon överlämnade en gåva till Lions katastroftältverksamhet. Zonordförande Per-Åke Persson berömde också klubben och överlämnade en gåva till Lions Cancerforskningsfond.

Många blev överraskade när den siste gästen anlände. Gustaf Fröding (Öiwind Åsberg). Jubiléet fortsatte med mingel och trevlig samvaro.

Peter Jakobsson

Kristinehamns trädgårdsförening och Sällskapet för naturskydd

Om träden i vår närhet talade Lars Nilsson.
Om träden i vår närhet talade Lars Nilsson. Foto: Bengt Brunsell

Kristinehamn har väldigt många. Stora och små. Förädlade och vilda. Men de får inte alltid den uppmärksamhet som de förtjänar. Träden är helt livsavgörande för både klimat, miljö och människor. De binder kol och avger syre.

Träden i vår närhet var rubriken när Kristinehamns trädgårdsförening och Sällskapet för naturskydd bjöd in till föreläsning. Det var många som ville veta mer. Över 50 personer kom för att lyssna på förre stadsträdgårdsmästaren Lars Nilsson

Han berättade bland annat om trädens historiska betydelse. Som vårdträd, prydnader och en gång i tiden också som brandväggar. Publiken fick även höra historien om den flikbladiga björk som kallas Hagabjörken och som är speciell för Kristinehamn. Moderträdet, som stod i Marielund, är dött sedan länge men har många barn runt om i staden. Någon lustigkurre gav den det fyndiga namnet Betula (björk) Lusaskia – en art som bara invånarna i Lusasken känner till...

Mer vetenskapligt blev det när Lars Nilsson berättade om det speciella jordartsstråk som går genom Kristinehamn och som gör det gynnsamt för ädla lövträd att leva här. Jorden kring Presteruds herrgård och ända bort till Gustavsvik är speciell. Här skulle ek och bok kunna frodas och folk kunna njuta av vårlig grönska och sommarnätter med fågelsång. Lars Nilsson efterlyste skogar som är tillgängliga för alla.

Föreläsningen på biblioteket var inledningen på en större naturupplevelse. De båda föreningarna ger nu alla chansen att tillsammans med sakkunnige Lars Nilsson upptäcka träden i vår närhet.

Det hela börjar lördagen den 13 maj med en utflykt i markerna kring Presteruds herrgårdscamping som pågår i cirka två timmar. Ingen föranmälan. Lars Nilsson berättar om de speciella förutsättningar för ädellövträd som finns där.

Den andra träffen har flyttats från lördag 27 maj till 3 juni. Då handlar det om träden i stadens parker.

Mer om arrangemanget finns att läsa på föreningarnas sidor på nätet.

Anita Lillemägi

Artikeltaggar

Alice BabsCharlie NormanFastingenFritid och livsstilGåvorKFUMKristinehamnLars BergströmLuciaMastmagasinetMelvin JonesNKPNöje/KulturRäddningsverketStipendierThailandUtmärkelserW6

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.