Hoppa till huvudinnehållet

Fotbollslaget laddar om efter glädjebeskedet: ”Ser bara styrkor”

Publicerad:
Maria Hedman är tränare för IFK Kristinehamns damer.
Maria Hedman är tränare för IFK Kristinehamns damer. Foto: Oscar Gustavsson

För ett år sedan debuterade IFK Kristinehamns unga damlag i division 3.

Kontraktet säkrades i sista stund. Nu hoppas ledarna att laget ska ta nya kliv framåt.

– Jag ser bara styrkor med det här laget. Det är spelglädje, sammanhållning och brinnande energi, säger tränaren Maria Hedman.

Maria Hedman gör sin andra säsong som tränare i IFK Kristinehamn. I år backas hon upp av Maria Prütz, Elin Larsson och materialaren Göran Karlsson. Rutinerade Johanna Toth, spelande tränare ifjol, har tackat nej till att vara med i år.

– Men jag hoppas att hon kommer tillbaka och spelar lite med oss i fyran i alla fall, säger Maria Hedman med ett leende.

Det är väldigt skönt att vi får en ny chans.
Maria Hedman

I år kommer IFK Kristinehamn nämligen att ha ett lag både i division 3 och division 4. Det ser Maria Hedman som ett viktigt kliv för föreningen.

– I nuläget har vi en stor trupp med 28 tjejer. I snitt är vi 20-22 tjejer på varje träning. Men det är mycket annat som man ska hålla fokus på också, som jobb och skola, och känner man inte att man kan träna två gånger i veckan så finns det i alla fall en möjlighet att få vara med och spela match i division 4. Det är alldeles för många som slutar alldeles för tidigt, och på det här sättet hoppas vi kunna behålla fler spelare längre.

Att IFK Kristinehamns-produkterna Hana Rioflorido, Ella Johansson och Elin Nilsson Lilja nu spelar ordinarie i Karlstad är också ett bevis på att IFK är duktiga på att fostra morgondagens startspelare.

Ifjol var IFK Kristinehamn nykomlingar i division 3 Värmland.

Ifjol var IFK nykomlingar i division 3.
Ifjol var IFK nykomlingar i division 3. Foto: Joakim Magnusson

– Det var ett utvecklingsår för oss. Vi hade inte något stort fokus på resultaten utan tittade istället mycket på hur vi spelade och hur vi kunde utvecklas. Att kliva upp i en högre serie är svårt. Man måste kunna ta snabba beslut och vi blev ofta väldigt sårbara när vi tappade boll i uppspelsfasen.

IFK tog sina fjolårssegrar mot Säffle SK 2 som dock drog sig ur serien i sista stund, vilket lite abrupt lämnade IFK på sista plats i tabellen. Men IFK slapp nedflyttning.

– Det är väldigt skönt att vi får en ny chans.

Vi behöver lära känna varandra och bli trygga i vårt spel.
Maria Hedman

Försäsongsmatcherna har spelats mot division 3- och division 4-motstånd. Mot Östra Deje och Kronan har det blivit storsegrar. Mot blivande seriekonkurrenten IFK Skoghall blev det dock förlust, liksom mot Karlslund från Örebro. Det nederlaget kan dock till stor del tillskrivas det märkliga matchtempot som kom sig av att IFK fick sin målvakt skadad och hämtad med ambulans i slutet av den första halvleken.

– Hon (Josephine Staake Modig) ådrog sig en lättare hjärnskakning men kommer att vara frisk till premiären.

Genrepet mot Hertzöga U slutade med seger, 5-3.

Ytterst få spelare har lämnat. Stommen från fjolåret är intakt.

Vad har ni för målsättning?

– Målet är att vi ska hålla oss kvar. Det är ett helt nytt lag i år med många tjejer som kommit från F06-07-laget. Vi behöver lära känna varandra och bli trygga i vårt spel. Vi måste lära oss vem som vill ha bollen på fötterna och vem som vill gå i djupet. Det viktiga är att alla känner glädje och tillhörighet i laget, säger Maria Hedman.

Maria Hedman när IFK Kristinehamns damlag mötte QBIK på Sannavallen ifjol.
Maria Hedman när IFK Kristinehamns damlag mötte QBIK på Sannavallen ifjol. Foto: Joakim Magnusson

IFK Kristinehamn inleder sitt seriespel i division 3 Värmland borta mot IFK Skoghall den 1 maj. Den 7 maj spelar division 4-laget sin första seriematch för året, borta mot Karlskoga SK.

Hur laddade är ni?

– Jag är alltid lika laddad! Det ska bli jättekul. Det är nåt visst med att serien startar efter alla förberedelser, säger Maria Hedman.

Artikeltaggar

Elin LarssonFotbollHertzöga BKHjärnskakningIFK KristinehamnIFK SkoghallKarlskoga SKKarlstadKristinehamnMaria HedmanPremiärerSäffle SK 2TräningVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.