Hoppa till huvudinnehållet

Bo rasar över ny byggnad i centrum: ”Jag tycker den är ful”

Publicerad:
Bo Karlsson, som är ordförande för föreningen byggnadskultur i Kristinehamn är missnöjd med hur den nya fastigheten ser ut.
Bo Karlsson, som är ordförande för föreningen byggnadskultur i Kristinehamn är missnöjd med hur den nya fastigheten ser ut. Foto: Madeleine Sandström

Bo Karlsson är en av många, som är oroliga för att framtida byggnationer i centrum ska förfula Kristinehamns stadskärna.

– De har byggt ett hus i form av en fyrkantig låda, som ger ett helt ointressant intryck, säger Bo Karlsson som är ordförande för föreningen byggnadskultur i Kristinehamn.

2007 togs det fram en detaljplan för kvarteret Tellus, som ligger alldeles bakom Stadshotellet i Kristinehamn. I höstas togs det första spadtaget när Lidköpingsföretaget Chilid group började bygga en ny fastighet längs norra sidan av Nya Kyrkogatan.

Inom en snar framtid beräknas huset att vara färdigbyggt och klart för inflyttning. Det är hyresgästerna Elsäkerhetsverket och gymmet Fitness 24seven som kommer flytta in i fastigheten.

Men alla är inte nöjda över fastighetens utformning. Styrelsen för föreningen för byggnadskultur i Kristinehamn, med 125 medlemmar, är besviken på bland annat hur fasaden har utformats.

Bo Karlsson har tillsammans med styrelsen för föreningen byggnadskultur i Kristinehamn hört av sig till byggnadsnämnden i kommunen och utryckt sin oro.
Bo Karlsson har tillsammans med styrelsen för föreningen byggnadskultur i Kristinehamn hört av sig till byggnadsnämnden i kommunen och utryckt sin oro. Foto: Madeleine Sandström

– Byggnaden är ett exempel modernistiskt lådarkitektur. Det finns inga detaljer som sticker ut. Den passar inte in i miljön och den tar alldeles för stor plats, vilket förstärks av den mörka färgen, säger Bo Karlsson.

”Tycker den är ful”

I detaljplanen står det att fastigheten ska byggas på ett varsamt sätt med respekt till historien och andra byggnationer i närheten, men att det inte finns några särskilda utseendebestämmelser.

Personligen tycker jag att den är ful
Bo Karlsson

– Det är en väldigt central och historisk mark som byggnaden har uppförts på. Vi har Stadshotellet och Nya kyrkogatan mot Kristinehamns kyrka. Kommunen har inte sett till att det har byggts ett hus som passar in i miljön. Jag tycker inte att de som har byggt har tagit särskild hänsyn till de andra byggnationerna i närheten, säger Bo Karlsson och tillägger:

– Vi hade önskat att fasaden hade fått ett annat uttryck som är mer livfullt. Vi hade gärna velat se mer intressanta detaljer på byggnaden. Personligen tycker jag att den är ful.

Nu är Bo Karlsson och de övriga medlemmarna i föreningen byggnadskultur i Kristinehamn oroliga för hur de kommande två etapperna som ska bygga ska se ut.

Den nya byggnaden i kvarteret Tellus får kritik.
Den nya byggnaden i kvarteret Tellus får kritik. Foto: Magnus Carlsson

– Det står i detaljplanen att vid bygglovsprövningen ska man titta på utseendet och hur det är utformat. Jag undrar om man har gjort det och hur de har tänkt? Hur långt man har arbetat med den frågan, att man ska ha respekt för de andra byggnaderna runt omkring.

Redan när detaljplanen togs fram 2007 hade föreningen synpunkter som de framförde till kommunen. I dag har de frågor som de önskar få svar på från miljö- och byggnadsnämnden.

– Vi har skickat ett mejl till byggnadsnämnden där vi ställer flera frågor. Vi undrar bland annat hur byggnadsnämnden har hanterat utseendefrågorna i samband med bygglovsprövningen, samt hur nämnden tänker inför kommande etapper i kvarteret Tellus, säger Bo Karlsson.

Byggen bakom Statt försenas: ”Allmänt kärvt läge i byggbranschen”Elsäkerhetsverket flyttar: ”Vi behöver mindre lokaler”Arkeologer undersöker inför bygge: ”Det skulle vara kul med medeltida lämningar”Byggstart bakom Stadshotellet: ”Vi kör igång direkt”De ska bygga bostäder bakom Stadshotellet: ”Kristinehamn är väldigt på gång”Bygg inte bakom Statt - hur många fler bostäder behövs?

Artikeltaggar

Bostad och byggenByggnationDetaljplanerElsäkerhetsverketFastigheterKristinehamnKristinehamns kyrkaStyrelserTellus

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.