Regnbågens äldreboende ska prova en ny typ av trygghetslarm, som testas i ett pilotprojekt.
– Det är ett modernt larm som bygger på sensorstyrd teknik, säger Jenny Sundqvist, verksamhetschef för särskilt boende i Kristinehamn.
I flera månader har Regnbågens äldreboende förberetts inför ett nytt pilotprojekt som stöd, vård och omsorgsförvaltningen har beslutat om. De 32 lägenheterna har anpassats för en ny typ av trygghetslarm, som bygger på sensorteknik, som ska testas i de boendes hem.
Fastighetens el och nätverksuttag har uppdaterats och personalen har utbildat sig för att lära sig den nya tekniken. Men allt är inte helt färdigt i nuläget.
– Det som återstår är vissa tekniska bitar som har med inloggning och synkronisering av digitala system att göra. Vi börjar närma oss semesterperioder och kommer fortsätta arbetet med införande efter sommaren, säger Jenny Sundqvist.
Ska förhindra olyckor
32 sensorer har monteras upp i varje enskild brukares hem. Sensorlarmet ställs in efter den boendes behov och varnar då när olika risksituationer uppkommer i den boendes lägenhet. Sensorn skickar bilder av situationen så att personalen kan kontrollera larmen utan att behöva störa personen eller göra onödiga besök.
– Med hjälp av sensorn har personalen möjlighet att läsa av en situation snabbare och lättare än vad till exempel en kameratillsyn gör. Den boende behöver heller inte alltid påkalla hjälp själv, personalen får en indikation på att något är på gång som kan innebära en risk och kan på så sätt besöka den boende innan till exempel ett fall har skett, säger Jenny Sundqvist.
Tekniken blir ett stöd för att jobba förebyggande mot olyckor och uppkomst av skada.
Sensorn kommer endast att användas utifrån den enskildes samtycke. De som inte är i behov av den här typen av teknik kommer inte att ingå i pilotprojektet.
”Tvåpartssamtal”
Genom sensorn går det även att ha tvåpartssamtal med den enskilde personen.
– Vi kan prata och höra brukaren och brukaren kan höra oss. Sensorn finns både ljud och bildupptagning.
Välfärdsteknik är digital teknik som syftar till att bibehålla eller öka trygghet, aktivitet, delaktighet och självständighet för en person.
– Den ska fungera som ett stöd i olika vardagliga moment och bidra till en ökad livskvalitet, menar Jenny Sundqvist.
I nuläget har kommunen medicinpåminnare, GPS:larm och vanliga trygghetslarm och erbjuder nattillsyn.
I nuläget erbjuder kommunen olika typer av välfärdsteknik, som exempel digitala trygghetslarm, nattillsyn via kamera, medicinpåminnare, GPS:larm och olika typer av kognitiva hjälpmedel för den äldre.
– Vi har arbetat aktivt med införande av olika digitala produkter under några år, både som stöd för personal och brukare, säger hon.
Hur tror du pilotprojektet kommer att bli?
– Jag hoppas att det faller väl ut, att det kommer fungera och vara det stöd som vi tänkt både för brukare och personal, säger hon.
Varje år lanseras det nya produkter som är framtagna för välfärden berättar Jenny Sundqvist.
– Det forskats otroligt mycket området och utvecklingen av välfärdsteknik i kommunerna är stor. Det är ett viktigt område att utveckla vidare både för att stödja det egna kvarboendet och möta det ökande vård- och omsorgsbehovet. Åren framöver kommer vara väldigt spännande inom vård- och omsorgssektorn, avslutar Jenny Sundqvist.