Hoppa till huvudinnehållet

Jesper är ständigt på jakt efter rariteter – vinylskiva kan kosta flera årslöner

Publicerad:
Jesper Löfvenborg som är lärare på Norrstrandsskolan ser fram emot att gå på skivmässan.
Jesper Löfvenborg som är lärare på Norrstrandsskolan ser fram emot att gå på skivmässan. Foto: Ida Myrin

Musikskribenten Jesper Löfvenborg letar alltid efter gamla godingar.

Nu ser han fram emot Björneborgs årliga skivmässa, där han hoppas att hitta gamla rariteter.

– Jag struntar i priset. Det är oväsentligt för mig, säger han och berättar att en vinylskiva kan kosta flera årslöner.

Konceptet skivmässa i Björneborg startades redan 1992 och har pågått sedan dess. En av dem som besöker arrangemanget ofta är Kristinehamnsbördige Jesper Löfvenborg.

Till vardags arbetar han som bildlärare på Norrstrandsskolan i Karlstad och jobbar extra som musikjournalist på Nordens största hårdrockstidning – Sweden Rock Magazine. Dessutom skriver han artiklar åt NWT.

– Jag intervjuar band och recenserar musik från hela världen och skriver när jag får en stund över. Jag älskar att vara kreativ på något sätt, det kan vara genom att måla, skriva eller recensera texter, berättar han.

Förutom Jesper Löfvenborgs brinnande intresse för musik tycker han också om att måla.
Förutom Jesper Löfvenborgs brinnande intresse för musik tycker han också om att måla. Foto: Anders Hanson

Intresset för skivor och musik började redan när han var liten.

– Jag minns hur min mamma lärde mig hur hennes vinylspelare fungerade på tidigt 80-tal. Jag är född 76 och jag kommer ihåg när jag köpte min första skiva 1984. Det var speciellt.

Jesper har alltid haft ett brinnande intresse för musik. Han är främst förtjust i hårdrocksgenren.

– Under 80-talet köpte jag allt från Iron Maiden till Depeche Mode. Nu lyssnar jag mest på hårdrock och extreme metal. Jag äger även klassiska vinylskivor med The Beatles och The Rolling Stones. Jag är en allätande metalskalle.

Stor samling

Jesper beräknar att han genom åren har samlat på sig omkring 1 500 omsorgsfullt utvalda vinyler och cirka 600 cd-skivor.

Jesper har ett gemensamt musikrum med sin sambo. I musikrummet finns hans skivsamling.
Jesper har ett gemensamt musikrum med sin sambo. I musikrummet finns hans skivsamling. Foto: Privat

– Jag har en vägg fylld av vinyler. Jag och sambon har ett musikrum som vi brukar sitta i. Det är skön atmosfärer och vi har massa musiktidningar och musikböcker. Dessutom spelar min sambo flera instrument.

Vad är det du letar efter när du köper skivor?

– Jag vill helst hitta en förstautgåva. Är det thrash, death eller black metal, då vill jag ha den första pressen. Då betalar jag gärna för det, säger han.

Jesper brukar jämföra vad priserna på en vinylskiva kostar som är tryckt i första utgåvan.

– På Discogs finns det vinylskivor som har löjligt höga priser. Det har blivit ett uppsving. Det kan dra iväg mellan 10 000 till 20 000 kronor och ännu högre. Det finns de som kan kosta betydligt mer. Exempelvis en ”gul get” med Bathory, säger han och tillägger:

– Det har triggats upp till en nivå som är absurd. Jag var van köpa billigare tidigare. I dag köper jag heller en än flera och man ska aldrig ha för bråttom innan man köper en skiva.

Kan gå upp i prisklass

Vanligtvis köper Jesper vinylskivor för under tusenlappen. Men ibland kan han lägga ut några tusen kronor på en vinylskiva.

– Jag måste alltid veta att jag har ekonomin till det. Jag skulle inte prioritera det framför familjen. Men jag kan tänka mig att lägga ut lite.

När Jesper väl har köpt en skiva är den till för att användas.

Den 1 maj är det skivmässa i Björneborgs Folkets hus.
Den 1 maj är det skivmässa i Björneborgs Folkets hus. Foto: Maria Andersson

– Jag vet väl inte om jag är död i morgon och då vill jag kunna lyssna på min musik. Jag lever här och nu och vill kunna använda det, men jag är samtidigt försiktig med det.

Vad är det du ser mest fram emot på skivmässan?

– Det är kul att träffa likasinnade och få prata med personer som också tycker om plattor. Att prata skivor med någon som inte bryr sig, det gör man inte. Men med att prata med någon som är lika skruvad som mig, det gör jag gärna, avslutar han och skrattar till.

Skivmässan arrangeras den 1 maj i Björneborgs Folkets hus.

Artikeltaggar

BjörneborgKarlstadMotörheadMusikSweden Rock MagazineThe BeatlesThe Rolling StonesVinylskivor

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.