”SOS 112, vad har inträffat?”
”Jag har städat toaletten och råkat doppa min hand i toavattnet. Vad kommer hända med min hand nu?”
Antalet busringningar till SOS alarm har ökat i hela landet. I Värmland har antalet mer än fördubblats årets tre första månader jämfört med förra året.
– Det är ingen särskild typ, utan en salig blandning, säger Ulrika Dovenius, platschef SOS Alarm Karlstad.
Av över rekordmånga fyra miljoner samtal till SOS 112 under förra året var en dryg miljon busringningar, så kallade okynnessamtal. Hälften av dem var ”fickringningar”.
Busringningarna fortsätter öka under 2023. Bara i Värmland har antalet mer än fördubblats de tre första månaderna, från 221 förra året till 471 i år mellan januari och mars.
Vad beror det på?
– Det är svårt att svara på. Ett svar kan vara förändringarna i samhället med oro och ensamhet efter pandemin. Och en oro för världsläget och ekonomin och en ökad psykisk ohälsa, säger Ulrika Dovenius, platschef för SOS Alarm i Karlstad.
Vad är det för typ av busringningar? Vad säger de?
– Det kan vara allt möjligt. Från att de vill ha numret till nummerupplysningen, kommer inte in på krogen till att de vill beställa taxi eller tid hos frisören. Andra ringer för att de är ensamma och vill ha någon att prata med. Och tyvärr finns det de som ringer och hittar på sjukdomar eller olyckor.
– Det är väldigt olyckligt eftersom det tar tid från våra operatörer i onödan. De måste alltid påbörja en intervju för att säkerställa vad som hänt och göra en bedömning och då kommer inte de som verkligen är i ett nödläge fram, fortsätter Ulrika Dovenius.
Är det någon särskild typ av busringningar som ökat?
– Nej det är en salig blandning, lite av allt möjligt, men en ökning av antal samtal. Jag frågade våra operatörer i dag senast och de kan inte peka ut en ökning av någon enskild karaktär.
Generellt har SOS Alarm fått fler inkommande samtal som rör vårdärenden, enligt 112-rapporten från 2022. Den pekar även på att kriget i Ukraina påverkat dem.
Vad kan ni göra för att förhindra det?
– När det gäller barn och unga som ringer och kanske säger ett fult ord och fnissar så är rådet till föräldrarna att prata med sina barn och ungdomar om när man ska använda nödnumret och hur viktigt det är att använda det rätt.
– I övrigt att nå ut i sociala medier och i media med budskapet att vi vill att man ringer rätt. Det här är ett nödnummer och i all övrig kontakt med sjukvård, polis eller räddningstjänst så finns det andra nummer att ringa, säger Ulrika Dovenius.
Okynnesringare kan också anmälas, när blir det brottsligt att busringa?
– När det finns ett uppsåt att skada och påverka vår förmåga och kapacitet att hjälpa i någon riktning så kan vi göra en polisanmälan. Det kan till exempel handla om att någon ringer 200 gånger på väldigt kort tid. Men det är en avvägning från gång till gång.
– Leder samtalet till en felaktig blåljusutryckning av något slag så anmäler de det själva.
Exempel på märkliga samtal till SOS Alarm 112
• Jag vill polisanmäla en person som sitter på en parkbänk och dricker kaffe.
• Min takkrona har fått hjärtstopp, kan ni hjälpa mig?
• En skata har tagit sig in i min lägenhet och lämnat svarta märken på väggarna.
• Jag har städat toaletten och råkat doppa min hand i toavattnet. Vad kommer hända med min hand nu?
• Hej, jag undrar vad jag ska göra med mitt sopkärl som jag glömt att ställa ut. Det har stått i solen en längre tid och är fyllt av maskar. Nu är jag orolig för en maskinvasion i grannskapet. Är det bäst att elda upp sopkärlet?
• Det brinner i helvetet, kan ni skicka räddningstjänsten dit?
• Jag blöder! Mitt långfinger! Jag fastnade med nageln i ett täcke och hela nageln gick av.
• Hur mycket är klockan? Varför har min kompis inte ringt än, han skulle ringa klockan 16.
Hit kan du ringa eller chatta om du mår dåligt
Vid akut hjälp, ring alltid nödsamtal 112.
Ring 1177 vårdguiden om psykisk ohälsa
Jourhavande Medmänniska
Chatt på hemsidan och telefon 08-702 16 80 kvälls- och nattetid
Jourhavande präst
Chatt på hemsidan eller telefon nattetid, nås via 112
Till dig som är under 18 år:
Barnens rätt i samhället (BRIS)
Chatt på hemsidan och barnens telefon kvällstid 116 111
Jourhavande Kompis
Chatt på hemsidan