Hoppa till huvudinnehållet

Rekordår för Fritidsbanken: ”Vi har aldrig lånat ut så här mycket tidigare”

Publicerad:
Kimmie Åhlén berättar att Fritidsbanken i Kristinehamn har gått mot ett rekordår.
Kimmie Åhlén berättar att Fritidsbanken i Kristinehamn har gått mot ett rekordår. Foto: Oscar Gustavsson

Fritidsbanken i Kristinehamn går mot ett rekordår. Intresset för att låna sport- och fritidsutrustning har ökat radikalt.

– Vi har aldrig lånat ut så här mycket utrustning som vi gör nu, säger Kimmie Åhlén, fritids- och idrottsutvecklare på Kristinehamns kommun.

Intresset för att låna utrustning på Fritidsbanken i Kristinehamn har aldrig varit så högt som det är nu.

Fritidsbanken har lånat ut nästan 2 000 fler prylar i år, jämfört med under samma period förra året.

– Det är en otroligt hög ökning. Vi har lånat ut cirka 3 000 saker bara i år, och året är inte slut än. Vi lånar ut mer och mer för varje år som går. Det är jättekul att fler upptäcker att vi finns och att vi erbjuder bra kvalitet på våra saker. Nästa år tror jag också kommer bli ett succéår, säger Kimmie Åhlén.

Tuffare ekonomiskt

Att fler väljer att låna fritids- och sportprylar tror Kimmie Åhlén beror på att fler föräldrar har det tuffare ekonomiskt.

Under hösten och vintern är det många som lånar utrustning på  Fritidsbanken i Kristinehamn.
Under hösten och vintern är det många som lånar utrustning på Fritidsbanken i Kristinehamn. Foto: Diana Dragic

– Jag tror att inflationen har en stor påverkan. Folk har mindre pengar helt enkelt, men alla barn ska kunna följa med på skidresan i skolan. Man ska kunna ta med sig sina barn utan att det kostar för mycket, säger han och tillägger:

– Det var socialförvaltningen som drog i gång Fritidsbanken i Kristinehamn, i syfte med att se till att fler ska ha möjlighet att delta i fysiska aktiviteter oavsett socioekonomisk utgångspunkt.

Vi lånar ut mer och mer för varje år
Kimmie Åhlén

I dag går det att låna sport- och fritidsutrustning på Fritidsbanken i två veckor. Utrustningen kommer från folk som har skänkt saker.

– Det handlar om cirkulär ekonomi och hållbarhet. Vi tycker det är bra att folk väljer att skänka saker till oss. Det är onödigt att köpa nya träningssaker om man inte vet om man vill hålla på med sporten. Därför är det även bra att komma och testa våra saker ifall man vill börja i någon ny sport.

Flyttar sin lokal

Just nu håller Fritidsbanken till i Malmen, men inom en snar framtid går flyttlasset till större lokaler.

Fritidsbanken ska flytta in i Parkmagasinet i stadsparken.
Fritidsbanken ska flytta in i Parkmagasinet i stadsparken. Foto: Oscar Gustavsson

– Det är tredje gången som vi flyttar. Vi behöver större lokaler eftersom intresset för att skänka och låna saker har ökat. Vi är lite trångbodda just nu. Vi ska flytta in i Parkmagasinet. Det är en häftig lokal med stadsparken utanför, som man kan hitta på aktiviteter i. Det kommer bli kul. Det känns lite nervöst och en stor process. Det gäller att förvalta lokalen väl.

Planen är att Fritidsbaken ska öppna till sommaren.

– Är det inte klart då, så kommer jag ha en liten smygöppning. Då kommer jag göra något roligt för barnen, så har vi en invigning efter sommaren, avslutar Kimmie Åhlén.

Artikeltaggar

BarnEkonomiFritidsbankenInflationInvigningarKimmie ÅhlénKristinehamnKristinehamns kommunSport

Så här jobbar NKP med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.